Hoppa till sidans innehåll

Stadsmatchen 2017

2017-06-08 09:31
I helgen som var arrangerade Östra Svealand Stadsmatchen, en lyftartävling mellan Stockholm, Helsingborg och Tallinn.
  • Uppdaterad: 2017-06-08 10:31

En av de roligare aktiviteter som vi i Östra Svealands Styrkelyförbund arrangerar är den så kallade Stadsmatchen. Världskapet för den roterar sedan många år mellan Stockholm, Helsingfors och Tallinn. I år, i lördags faktiskt, var det vår tur igen, och vi valde att inte ta tävlingen på någon klubb utan ute på Bosön, på Lidingö.

Just logistiken kring tävlingen är alltid något av ett äventyr vilket land vi än tävlar i. Vanligtvis rusar lagen av en färja, iväg till arénan, värmer blixtfort och mer eller mindre hoppar upp på flaket. I år förvärrades logistiken dessutom av att Helsingforslaget angjorde Stadsgården, som ligger på andra sidan Stockholm. Att hinna skjutsa tvärs igenom alla avstängningar förorsakade av Stockholm Maraton var inte att tänka på. Det löste vi genom att låta STK:s egen Jukka Siltanen agera guide på den tunnelbanelinje som går raka vägen från Slussen till Ropsten som ligger alldeles intill Lidingöbron. Därifrån tar det bara några minuter till Bosön. Tallinn-laget kom in till Värtahamnen, mycket nära Lidingö, vilket gjorde den operationen lätt.

Tyvärr fick Tallinn inte med sig någon domare den här gången. Det gjorde att vi jobbade med en domarsignal som var ständigt satt på rött. Ändå var merparten av lyften så snygga att de blev godkända utan konstigheter.

Det finns alltid några med från de olika städerna man känner igen från förr, därför känns just stadsmatchen som något av en rasande trevlig släktfest med starka inslag av pust, stånk, stön och adrenalin.

Även om Peppe Nilsson, som är den från oss som tar ut laget, har som idé att snarare ta ut lyftare på väg upp än våra absolut bästa så vann vi i år på 2 930 poäng, fördelat på fem manliga och två kvinnliga lyftare. Tallinn kom tvåa på 2 657 poäng. Helsingfors gjorde bra ifrån sig, men eftersom de inte fick några damer med sig i år halkade de efter i poäng. Tävlingen hålls sedan några år i klassisk stil.

Från Tallinn deltog:
Martin Vahtramäe, Coach
Siim Rast, lyftare och lagledare
Henry Piralli
Karl Michael Valk
Tõnis Holmberg
Aimar Kuusnõmm
Paula Helena Kuklane
Sophia Stepanova

Från Helsingfors:
Asko Jylhä, domare
Jarkko Makkonen, coach
Helena Koponen, coach 
Åke Koponen, coach och lagledare
Keijo Huttunen 
Annsi Malkamäki
Timo Nieminen
Ivan Dolgov
Eetu Makkonen

Från "Stockholm":
Laura Savolainen
Cecilia Lindén
Carl Andersson
Linus Hedberg
Emil Gustafsson
Martin Andersson
Jonathan Söderling

Tävlingarna bjöd på riktigt, riktigt bra lyftning, med en hel del personliga rekord. Bästa lyftare blev den jättelike Siim Rast från Tallinn, som alldeles själv lyfte ihop 930 kilo i något som mest liknade en uppvärmning innan VM.

Jag vill också passa på att tacka alla de lyftare från vårt distrikt som ställde upp som funktionärer och den alltid lika entusiastiska Jocke Lakso, som reste ner ända från Luleå för att sitta domare.

/Mats Löfström, ordf ÖSSF

PS. Vi ser redan fram emot nästa års tävling, då är det vi som får jäkta mellan färjorna i Helsingfors. DS.

 

Foto: Jukka Siltanen

Skribent: Sara Brändström
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

    

 

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Svenskidrott

 

 

folksam anslagstavla

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info