Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning från klassiska bänk-EM

2017-08-14 13:42
Förra veckan inleddes (och avslutades) klassiska bänk-EM för alla ålderskategorier i finska Ylitornio. Våra svenska lyftare visade återigen klass på internationella mästerskap.
  • Uppdaterad: 2017-08-16 12:09

Sverige fick en smakstart och inledde första tävlingspasset med inte mindre än tre medaljer på starter. Första ut var vår M2:a Stina Sundling i -72kg som klarade 62,5kg i första lyftet och lastade på för 65kg i andra. Tyvärr blev det lite för tungt idag, ingångvikten räckte ändå till en bronsmedalj. I -84kgs klassen blev Åsa Halvarsson två på 85kg, tillika nytt svensk rekord och Åsa Bartholdsson tog bronspengen med sina 65kg.

Efter våra veterandamer var det dags för truppens äldsta lyftare, Niilo Malineimi tävlandes i klass M4 -120kg att göra entré. Niilo gick en stenhård kamp mot hemmahoppet Mikko Seikkula men fick tillslut se sig besegrad av den nya europamästaren och världsrekordhållaren Seikkula. Niilo knep således silvret med sina 182,5kg och blev nästbästa M4-lyftare.

Eftermiddagen inleddes med våra M3-lyftare där Sven Thorgren -83kg var först ut. Det var en jämn kamp om medaljerna där Sven knep bronset med sina 142,5. Näst på tur var Alf Olsson i -93kg som fick med sig 142kg i ingången och även här blev det en bronspeng till den svenska truppen.

I nästa viktklass, -105kg, ställde Sverige upp med två lyftare, Kenth Carlsson och Antton Kallingi. Kenth fick inte till det i sina två första försök på 135kg och domarna dömde bort hans tredje försök först, men då gick juryn in och ändra domslutet vilket gjorde att Kenth ändå fick med sig ett resultat och en femteplats. Antton hade det också kämpigt med fick i alla fall sig sin ingång på 125kg och en sjunde plats.

Enligt rapporterna på plats visade det sig att uppgörelserna i herrarnas M2 -74kg och -83kg var dagens mest spännande tävlingar. I -74kg knep tillslut Lars Carlsson silvret på 157,5kg. I -83kg var det länge oklart om Bo Lindgren skulle komma till start, men en vecka innan EM drog i gång hade han ändå bestämt sig för att delta och vilket deltagande det blev. Bo var en start utmanare till det finska hemmahoppet Harri Vahtolammi men fick se sig besegrad med ynka 2,5kg. Guldet alltså till Finland och silver till Sverige och Bo. I samma viktklass ställde även Patrik Fornander upp som tyvärr fick avbryta efter första lyftet på grund av skada. Mycket tråkigt.

Sist ut denna tävlingsdag var Joacim Johansson, -93kg, och Per Hörnqvist, -105kg.  Joacim fick inte riktig till det idag och slutade på en sjätte plats med 155kg. Per visade upp stabil lyftning fram till sista lyftet då det blev för tungt, men hans 175kg räckte ändå till en silvermedalj.

Efter första tävlingsdagen summerar vi den svenska insatsen till totalt fem silver och fyra brons på 13 lyftare.

Dag två i Ylitornio representerades Sverige av M1:orna Anders Henriksson, -105kg, och Nicklas Karlsson, -120kg. Anders bärgade den efterlängtade guldmedaljen med ett andra lyft på 202,5kg, han gjorde även ett försök på nytt europarekord, 218kg, men det var för tungt idag.

Sist ut av våra veteraner var Nicklas Karlsson som med sina 185kg slutade på en sjätteplats. Det svenska veteranlaget fick totalt med sig ett guld, fem silver och fyra brons. Start jobbat! Utöver medaljerna blev Niilo Malineimi utsedd till tävlingens bästa M4 i herrklassen och M3-herrarna kom på en tredje plats i nationskampen.

 

Efter våra superduktiga veteraner var det dags att sänka medelåldern på tävlingsflaket och släppa upp juniorerna. Sveriges färger försvarades av Emil Gustafsson, -120kg, och Joel Sundelin, +120kg.

Kampen mellan Emil och Alan Peeters från Belgien var så jämn som den någonsin kunnat vara. De följdes åt genom hela tävlingen på samma vikter och båda fick med sig 210kg i sista. Tack vare lättare kroppsvikt gick guldet till Belgien och Emil åker hem med ett silver om halsen. Joel Sundelin var ensam deltagare i +120kg och lyckades trots avsaknaden av konkurrenter pressa upp nytt europarekord för juniorer. Det nya rekordet lyder 235,5kg.

Eftermiddagen bjöd på fortsatt fin svensk lyftning av seniordamerna Sophia Waldemarson, -52kg, och Karolina Arvidson, -57kg. Både Sophia och Karolina åker hem med varsin silvermedalj, Sophia efter att ha klarat 92,5 i första försöket och Karolina fick med sig 102,5kg.

Sista tävlingsdagen på detta mästerskap inleddes av Simon Svedin, -83kg, och Marcus Grahn, -93kg. I en viktklass med nästa lika många underkända- som godkända lyft lyckades Simon pressa upp 182,5kg i tredje försöker och slutar på en fin fjärde plats. Herrarnas -93kg var en riktigt tuff viktklass, där Marcus tack vare lättare kroppsvikt slutligen knep silvret.

Därefter var det dags för nästa par seniordamer bestående av Annika Zelander, -72kg, och Clara Fridén, -84kg. Tjejerna visade vart skåpet ska stå, eller rättare sagt, vart guldmedaljerna hör hemma. Med en marginal på 5kg visade Annika att hon tillhör den yppersta eliten och pressade upp 117,5kg och en solklar guldmedaljör. Clara hade en betydligt jämnare kamp men visade med sin 112,5kg att hon var en värdig guldmedaljör.

Eftermiddagen inleddes av Andreas Henning och Josef Eriksson, båda i -105kg. Kanske inspirerade av tjejerna blev det ytterligare svenska medaljer. Josef var den som pressade tyngst med sina 223kg vilket genererade en första plats och ett nytt europarekord, även Andreas visa prov på fin lyftning och slutar på en tredje plats med 217,5kg.

Sista svensk i detta mästerskap var Jan Lundberg, +120kg, som med sina 240kg slutar på en fjärde plats.

Den svenska medaljskörden, exklusive veteranerna, blir fyra guld, fyra silver och ett brons. Dessutom blev Joel Sundelin utsedd till bästa juniorlyftare och seniordamerna blev tvåa i nationskampen och seniorherrarna trea. 

Stort grattis till fina prestationer! 

Skribent: Sara Brändström
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

    

 

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Svenskidrott

 

 folksam anslagstavla

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info