Hoppa till sidans innehåll

"Att tvätta sin smutsiga byk" - En utställning

01 JUL 2015 19:24
En text av Mats Löfström om RF:s utställning, "Att tvätta sin smutsiga byk".
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:28

Svenska Styrkelyftförbundet tillhör Riksidrottsförbundet och Riksidrottsförbundet har ett alldeles eget museum, på Djurgården i Stockholm, vägg i vägg med Tekniska museet.

Just nu finns där en utställning om HBTQ-frågor i idrotten, som planeras stå uppe till 31 januari 2016. På museets webbsida kan man läsa ”I utställningen handlar det om idrottens inställning till homofobi, sexuella trakasserier och diskriminering av bi- och homosexuella, trans- och queerpersoner”.

Jag fick med mig Josephine Werngren, en av Sundbybergs Tyngdlyftningsklubbs mest välmeriterade lyftare, på vernissage för den utställningen.

I många idrotter talas det ganska mycket kring identiteter och tillhörigheter, i vissa mindre. Ett av de mer oväntade men också lyckade exemplen på senare tid är Kiruna IF:s hockeylags HBT-certifiering som rörde upp en hel del medialt damm.

Statistik säger att mellan 5 och 10 procent är homosexuella, och då har man inte ens börjat räkna in bisexuella eller några av de som räknas in under det rätt dimmiga begreppet transpersoner. Det finns alltså all anledning att ta de här frågorna på allvar, fundera över vad vi har för attityder och hur vi uttrycker oss. För vår egens skull och för våra vänners skull.

På sätt och vis ligger det givetvis ett problem i att vi i idrotten så gott som alltid har olika klasser och regler för kvinnor och män, även om en vältränad kvinna med goda genetiska förutsättningar alltid är snabbare, starkare, skickligare än en sämre tränad man med dåliga förutsättningar.

Om utställningen var bra? Njaä. Den var snygg, redovisande och gav en del ny kunskap men samtidigt var den … inte så spännande, mer noga med att vara akademiskt oantastlig än att egentligen våga ta ut svängarna. I min egen klubb finns flera som skulle klassas som HBTQ-personer och mötet med dem är betydligt mer personligt, modigt och hoppfullt än man skulle våga hoppas på om man bara hade utställningen att bygga sin uppfattning på.

 

/Mats Löfström

Skribent: Lisa Jansson

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter