Hoppa till sidans innehåll

Bänk-VM 2014

19 SEP 2014 15:12
Årets VM var på Lalandia som är en semesteranläggning som ligger strax utanför Rödby. Tävlingen var från tisdag den 20:e maj till lördag den 24:e maj. Coacherna denna gång var Andreas Lind, Marcus Hirvonen, Mikael Folkesson samt kaptenen Michael G.
  • Skapad: 19 SEP 2014 15:12

Först ut för Sverige, onsdagen den 21:a, var Åsa Hansson som tävlar i klass -57 för ungdomar. Åsa presterade på topp och lyckades att få med sig ett personbästa med 75 kg, och därmed ett nytt svenskt ungdomsrekord. Samma dag så tävlade Matilda Vilmar samt Emma Johansson i klass -63 för ungdomar. Det blev en tajt kamp mellan de båda, där Matilda drog det längsta strået och lyckades vinna guldmedaljen med 107,5 kg och Emma strax därefter på silverplatsen med 105 kg. Matilda slog även nytt svenskt rekord. Den fjärde, och sista, lyftaren för dagen var Henrik Fransson som är junior och tävlar i klass -83. Henrik presterade väldigt bra och lyckades slå sig in på en 3:e plats med kroppsviktsfördel. Henrik pressade 240 kg, som även detta var ett svenskt juniorrekord.

 

Torsdagen öppnades av ungdomen Jessika Lowe i klass -72. Jessika kammade hem guldmedaljen med 102,5 kg, där silverplaceringen gick på 100 kg, så även denna klass var tuff. I klass -72 för damjuniorer tävlade Frida Wik som nästa svensk. Frida tog hem guldmedaljen med sin ingångsvikt 117,5 kg. Nästa dam var junioren Therese Rohdin som tävlar i klass -84. Therese fick efter en liten skakig start med sig en bronsmedalj med 115 kg. Nästa tävlande var Amit Selberg och Christian Hedman i klass -74. På förhand så såg det ut som en väldigt svår klass för svenskarna. En som bommade ut sig gjorde att Amit tog bronspengen med 235 kg och där Christian tog en 4:e plats med 210 kg, och hade även ett väldigt bra försök på 237,5 kg. Karolina Arvidsson, som nyligen bytt viktklass från -72 till -63, var nästa tävlande för Sverige. Karro levererade ett nytt svenskt rekord med 127, kg som räckte till en 4:e plats. Sist ut för dagen var Fredrik Jäder i klass -93. Fredrik fick med sig 290 kg vilket innebar en 7:e plats i en klass där konkurrensen var helt enastående.

Fredagen öppnades, från Sveriges sida, med två juniorer i klass -105; Christian Martinsson och Conrad Hansson. Båda presterade på topp, där Christian lyfte 250 kg och där Conrad lyfte 247,5 kg. Detta innebar en 3:e plats respektive en 4:e plats. Sedan var det dags för ungdomen som har gått från klarhet till klarhet, nämligen Calle Nilsson i klass -120. Calle gick in på 255,5 kg, som innebar nytt ungdomsvärldsrekord. Därefter så lastades 265,5, som förstås även detta var ett ungdomsvärldsrekord, men även ett halvt kilo över det svenska juniorrekordet. Calle lyfte även ett tredje världsrekord för dagen, nämligen 275 kg. Calle dominerade sin klass och vann guld, där silverplatsen gick för vikten 185 kg. Nästa svensk var Niklas Pettersson som tyvärr bommade ut sig i denna tävling.

Maria Johansson, i klass -84, var nästa svensk tävlande. Maria, trots förkylning, lyckades bärga hem en bronspeng med 162,5 kg. Sandra Lönn, som även har kommit upp till åldern för Master 1-lyftare, var nästa tävlande. Sandra tävlar i klass +84, och tog hem guldpengen genom att slå två Master 1-världsrekord samt ett väldigt bra försök på det öppna världsrekordet, som tyvärr blev underkänt av domarna. Sandra slutade med vikten 210 kg. Herrarna i klass -105 fick avsluta dagen, och där hade Sverige två stycken lyftare med; Stefan Jamroz samt Per Nilsson. Stefan fick med sig bronspengen med 312,5 kg, som även innebar ett nytt svenskt rekord, och Per hamnade på en 10:e plats med 265 kg.

Lördagen innebär som vanligt att det är tunga herrarna som tävlar. Först ut var klass -120, där Sverige hade två tävlande, nämligen Christoffer Öberg och Markus Larsson. Christoffer lyfte till sig en silverpeng med 322,5 kg och Markus en bronspeng med 315 kg. Markus lyft på 315 kg innebar även ett nytt Master 1-världsrekord. Sist, men inte minst, ut var Fredrik Svensson. Fredrik hamnade på en välförtjänt 3:e plats med 367,5 kg, i en klass där Fredrik Smulter lyckades spräcka 400 kilosgränsen och där 5 lyftare var över 355 kg. Fredriks lyft innebar även ett nytt svenskt rekord.

Sverige gjorde sitt bästa bänkpress-VM någonsin med totalt 15 medaljer. Vi coacher är speciellt stolta över våra ungdomar och juniorer som kommer säkerställa att Sverige alltid kommer vara en bänkpress-nation att räkna med i framtiden. Domarna, både Johnny Wiklund och Bengt Winbladh, var ovärderliga för oss på detta landslagsuppdrag. Sportchefen Robert Ericsson är också en viktig bit i organisationen när Sverige nu skickade den största truppen någonsin till ett bänkpressmästerskap. Nästa års VM kommer att gå i Sundsvall, och då kommer ännu fler rekord att slås av det svenska bänkpresslandslaget.

 

Vid pennan

Andreas Lind
Sundsvalls AK 

Skribent: Svenska Styrkelyftförbundet

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter