Hoppa till sidans innehåll
Foto: Foto: Maria Törmänen Anders Henriksson, Sundbybergs TK, bästa klassiska herrlyftare på Bänkpress-DM 2015 i Östra Svealands styrkelyftsdistrikt.

DM i bänkpress i Katrineholm

29 SEP 2015 14:52
Mats Löfström skriver om DM och distriktens betydelse i att bredda midjan på styrkelyftsverige.
  • Skapad: 29 SEP 2015 14:52

Förra helgen hade jag äran att vara inlånad som speaker på DM i bänkpress i Katrineholm. Jag hör ju hemma i Sundbybergs TK så det är en bit till Katrineholm, sisådär femton mil faktiskt. De lyftare som kom från Uppsala fick lägga till ytterligare sju mil, även vi som bor i mitten av Sverige har alltså stora distrikt. Ändå kändes det verkligen värt resan.

Katrineholms Kraftsportklubb har varit med länge, men hade väl något av en svacka för några år sedan då de bestämde sig för att inte ha en egen tävlingsverksamhet utan för att tävla ihop med Södertälje AK. De såg ut att trivas fint ihop, med ändå… det är klart att en riktig klubb ska ha en egen tävlingsverksamhet.

I den vevan var jag speaker på en tävling i Södertäljes lilla men coola lokal och till bisittare fick jag en tjej som jag aldrig sett förut men som Micke Folkesson kallade Kajsa. Nu hette hon ju inte det utan Victoria Barrsäter, från Katrineholm. Den gången gjorde hon inte mycket väsen av sig men gjorde ett bra jobb – fokuserad, intresserad och alert.

Förra helgen, några år senare, var hon spindeln i nätet på en av de bäst arrangerade tävlingar jag varit på. Och nu finns det både bredd och kraft i Katrineholms KK. Det är en fröjd att se hur många äldre lyftare och medlemmar de har som har ett hjärta som tickar för klubben och glatt offrar en helgdag på att ställa upp, bistå vid en tidig invägning, klova, sitta i sekretariatet, koka kaffe, svabba, dammsuga, fixa och dona.

Nu gjorde Katrineholmarna det här, tillsammans. På flera andra platser runt om i Sverige hände ungefär samma sak. Lyftare reste dit, det stod flak, ställningar, stänger, vikter framme. Funktionärer fanns, domarna med, i bästa fall kom till och med ett par dopingkontrollanter på besök. Det vägdes in, det byttes om, det lyftes, det åts, någon tog en tupplur i nått hörn.

Jag gillar DM. För många lyftare är det den högsta nivån av tävlande och något av årets höjdpunkt, för alla är det ett välkommet tillfälle att träffa många andra som snöat in på samma underbara sport.

Den här lilla nationella ritualen har vi hållit på med länge nu och jag hoppas vi gör det länge till. Men de är inte något som händer av bara farten. Det kräver att klubbar har viljan, kraften och kunskapen att arrangera förhållandevis stora tävlingar. En fråga är om det kanske är dags att införa olika tävlingsavgifter för bänkpresstävlingar och styrkelyftsdito, eftersom styrkelyfttävlingar kräver mer av arrangörerna?

Även vår sport förändras. I Katrineholm nyss var det betydligt fler lyftare som tävlade utan bänktröja än med, vilket gjorde att det gick undan och att det var lätt att hålla tävlingsschemat. Jag räknade aldrig men jag tror det var ungefär lika många kvinnliga som manliga lyftare, i Östra Svealands-distriktet är det så nuförtiden.

Snart kommer många av oss som sågs på just detta bänkpress-DM att ses i Eskilstuna för DM i alla tre grenarna. Jag ser fram emot det! Eskilstuna har också haft ett par år då de inte stått längst fram i ledet men nu tar det bra fart igen.

Jag ser det såhär; i botten har vi en himla massa underbara klubbar, högst upp har vi ett landslag som åker ut i världen och gör fantastiska saker. Däremellan finns distrikten – det är midjan på vår gemensamma kropp. Alla som håller på med styrkelyft vet att man inte kommer någonstans om man inte är stark i mitten, i midjan. Men jag vet att det inte riktigt är så i dagsläget. I något distrikt fanns det inga stadgar för verksamheten, i ett annat var de allra flesta i styrelsen pensionärer och ingen kvinna, i ett tredje var nog alla domare.

Det här måste vi jobba på. Du som ”bara” lyfter ska komma ihåg att de som sitter i distriktets styrelse är länken mellan klubben och förbundet. I förlängningen även till vår landslagsverksamhet. Är du representerad av de bästa företrädare ditt distrikt har att komma med? Finns det några yngre med i den styrelsen? Finns det kvinnor där? Finns det andra än domare? Domare är ofta underbara människor som både kan massor om lyftning och inte är rädda för att jobba ideellt, men vi behöver få in alla sorter i styrelserna för att få upp rätt frågor på borden.

Så skänk en tacksamhetens tanke till ditt distrikt, ta det på allvar och engagera dig i det. Om inte annat så genom att påverka vilka som sitter i styrelsen för det.

Av Mats Löfström

Skribent: Lisa Jansson

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter