Hoppa till sidans innehåll

Dagen som definierade insatsen

10 JUN 2014 15:30
Ett par minuter innan timmen är slagen har människor redan börjat samlas i gymmet. Några står i bara underkläderna för att väga så lite som möjligt medan andra häller i sig vätska för att istället väga så mycket som möjligt. Det här med att hamna i r
  • Skapad: 10 JUN 2014 15:30

Vicekorpral Filip, är en av dem som precis har vägt in sig och sätter nu ivrigt i sig den medhavda lunchen. Nu gör det inget med några gram hit eller dit längre.

-  Jag ser fram emot tävlingen idag. Klart att det är lite prestige i det hela men mest är det roligt för mig själv. Jag har tränat en hel del under min tid i Afghanistan, så visst hade det varit roligt att vinna.

Styrkelyftstävlingen består av tre delmoment, knäböj, bänkpress och marklyft. Vinnare utses dels i varje viktklass uppdelat i dam- och herrklass och dels efter att man utifrån vad man väger tillsammans med det man lyfter med hjälp av en viss koefficient (Wilks) får fram en totalvinnare.

Temperaturen har krupit över 30 grader och i det stora gymtältet där tävlingen anordnas är det ännu varmare. Fläktarna jobbar på högtryck för att kyla ner de laddade deltagarna, men lyckas knappast. Det är inte bara värmen som får luften att dallra utan även tävlingsnerverna hos deltagarna känns tydligt av. Allvar, nervositet och prestige blandas med skratt, skämt och taktiksnack. Man diskuterar viktklasser och strategier och hjälper varandra med uppvärmningen.

Förste sergeant Petra Rumell är lite pirrig men förväntansfull inför tävlingen.

- Jag hoppas att jag ska få alla mina lyft godkända och att det ska bli en bra kamp mellan oss tjejer. Jag tror att det kommer bli jämt mellan oss och sätter jag personligt rekord skulle jag bli jätteglad.

Plötsligt skär en gäll busvissling genom lokalen. Det är dags för start i det första delmomentet, benböj.

”Squat!”, skriker övningsledaren, följt av ”rack!” och Petra lyfter upp den 85 kg tunga stången. Övningsledaren, kapten Jimmy Petersson, lyfter en grön flagga i luften som betyder att lyftet var godkänt. De 25 deltagarna, både svenskar och letter, har tre försök per delmoment på sig. En efter en genomför de sina lyft under eftermiddagen. Att alla verkligen gör sitt yttersta märks tydligt, inte bara på de fokuserade blickarna och förvridna ansiktena utan kanske framförallt på resultaten.

Under tävlingen slås en mängd personliga rekord. Vissa sticker ut lite mer än andra. Exempelvis Jimmy Petersson, tävlingsledaren själv, som lyfte 600 kg totalt i de tre momenten.

Petra fick som hon önskade. Hon slog under dagen personligt rekord inte bara i ett utan två delmoment. Efter en riktigt spännande och jämn avslutning i damklassen står hon dessutom som slutsegrare i damklassen, med totalt 275 kg lyfta.

-  Den här dagen definierar hela insatsen, säger Jacob Eng, ställföreträdande kompanichef för stabs- och underhållskompaniet som kom tvåa i sin klass.

Han syftade nog på att hans resultat i tävlingen betyder mycket för honom och hans minnen från denna insats. Eller så syftade han faktiskt på den goda stämningen, samarbetet och att alla gjorde sitt bästa in i det sista. Då finns där många likheter mellan styrkelyftstävlingen och FS 26 insats i Afghanistan.

 

Text & Bild
Anna Lindh
Försvarsmakten

Ursprungsartikeln med fler bilder finner du här: http://blogg.forsvarsmakten.se/afghanistanbloggen/2014/05/05/dagen-som-definierade-insatsen/

Skribent: Svenska Styrkelyftförbundet

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter