Hoppa till sidans innehåll

Hur byggs en framgångsrik förening?

25 MAJ 2015 12:08
Roberth Klarquist, ordförande i Måndagsklubben CrossFit, Falun skriver om hur de har arbetat med att bygga upp och skapa en framgångsrik förening.
  • Skapad: 25 MAJ 2015 12:08

-”CrossFit, vad är det” sa jag till min kamrat efter att han föreslagit att vi skulle testa något på gymmet den där måndagen för sex år sedan. Vi testade en övning vi sett på youtube som hette ”Fran”. En serie på 21-15-9 repetioner av Thrusters på 42,5kg, varvat med chins. Löjligt tänkte jag och körde igång.

  

Jag kom halvvägs innan jag satte mig ner. Det kändes som jag sprungit in i en vägg. Vi testade igen nästa måndag och samma sak hände. Jag som trodde jag var stark. Så föddes vår förening ”Måndagsklubben”.

 

Med hjälp av min vän som arbetar som föreningsutvecklare på Korpen gick ett gäng grabbar tillsammans och startade Sveriges första CrossFit förening. Syftet med att bilda en förening via Korpen var bland annat att komma in i RF och kunna nyttja de fördelar som det innebär. Vi fick automatiskt tillgång till normalstadgar som är föreningens ”spelregler” och ytterst viktigt i ett föreningsarbete. Vi satte ihop en styrelse som till början enbart innehöll de få medlemmar vi hade.

 
Idag tävlar vi i Crossfit och är en Affiliatebox. Vi tävlar i klassisk styrkelyft och tyngdlyftning och är således med i respektive specialidrottsförbund.

 

Hur byggs då en framgångsrik förening?
Naturligtvis finns det många faktorer som spelar in. Geografi, idrott, inriktning m.m.
Jag kan självfallet enbart referera till vår förening. Jag ser flera delar i detta.
Tillhörighet, tydlighet, varumärke, jämställdhet, kultur, lokaler ledarskap och generationsväxling.


Att bygga och driva en förening är inte alls olikt att driva företag. Det behövs en tydlig organisation, värdegrund och målbild samt målinriktade medlemmar.

 

Skillnaden mellan ett företag och en ideell förening är att företaget erbjuder morötter i form av lön och lönetrappor. Det är sällan en förening kan erbjuda liknande.

 
Vad är det då som avgör ifall människor vill vara med och träna, tävla och arbeta ideellt på sin fritid?


Vi människor är på många sätt flockdjur. Vi vill ha och känna tillhörighet, bli accepterade i en gemenskap, känna att vi hör hemma någonstans. När vi inte längre lever i en bygemenskap som fyller den funktionen, skapar vi andra nätverk för att vi ska känna tillhörighet. Nätverket ersätter på så sätt byalagets eller klanens funktion. Det är därför viktigt att föreningens värdegrunder står för något som så många som möjligt känner att de vill vara en del av. Att föreningens varumärke är kraftfullt och att det därmed blir en status att tillhöra denna ”klan”. Att bära klubbmärket på bröstet ska automatiskt skapa och uppmuntra till en stolthet. Därigenom lockas allt fler till föreningen för att få ta del av denna gemenskap.


Tillhörighet och stoltheten över denna tillhörighet kan vara så kraftfull att människan kan göra vad som helst för att få fortsätta vara en del av just detta.

 
Således är också medlemmen benägen att hjälpa till och arbeta för föreningen ideellt som är kärnan till om man ska kunna skapa duktiga idrottsprofiler och tävlingsarrangemang.


Hur många föreningar kan inte känna igen sig i dilemmat att ingen är beredd att hjälpa till när man väl ska göra något? Att ordförandeposten handlar mer om att tjata på att folk ska ställa upp än att kunna lägga samma tid på att utveckla föreningen. Slutligen står ordförande där och gör det själv. 


I Måndagsklubben används varumärkesbyggande via sociala medier oerhört mycket, för att på så sätt skapa ett intryck av att föreningen är större än den är. Sociala medier är här för att stanna och detta bör föreningar dra nytta av. Använd ungdomarna som är uppväxta med detta för att skapa hashtags, facebooksidor, facebookevents, incheckningar, youtube-kanaler m.m. Sociala medier är också mycket användbara för att sprida information och bygga vidare på tillhörigheten. 

För alla.
När det kommer till träningslokaler och kultur så är det A och O ifall man ska locka många medlemmar. Hur många av oss är inte vana att styrkelyft hållit till i trånga och mörka källarlokaler med affischer på steroidstinna kroppsbyggare och fitnesstjejer i minimala bikinis. Språket är grovhugget och många gånger under bältet. Sen undrar vi varför inte vår idrott växer? Hur ska en tonårstjej våga sig in i en sådan lokal?


Var finns utrymmen för att skapa gemenskap och uppmuntra till att skapa tillhörighet?
Lokalerna bör ses över där ute i landet. Tänk på färg och form, sociala ytor och vilka budskap det är vi sänder ut.


I måndagsklubbens atletkontrakt finns våra policys nedskrivna.

 

Vår förening ska uppmuntra alla att känna sig delaktiga. Vår förening är politisk och religiöst obunden och vi uppskattar att vi undviker att diskutera dessa frågor i våra träningslokaler. Vi uppmanar till sträng försiktighet vad beträffar kosttillskott. Vi har strikta regler huruvida föreningsnamnen får hashtaggas och förknippas med produkter och varumärken som våra etiska regler strider emot. Vi har reglerat i vilka sammanhang våra klubbkläder får förekomma. Allt för att skapa en tydlighet.

 

Vi erbjuder via Sisu (se gärna www.sisuidrottsutbildarna.se) alla utbildningar för att få våra medlemmar att känna att de utvecklas. 

 

Jämställdhet inom idrotten.
Vi kan inte tro att vår idrott ska utvecklas om vi kör på längs samma väg som vi alltid har kört på. Vi kan inte invänta att världen en dag ska vakna upp och förstå hur det är vi arbetar och tänker. Vi måste anpassa oss efter världen. Där ute i världen finns det alla typer av människor och vi måste anpassa oss efter dem. Men för att kunna göra det kan vi inte vara rädda för förändring. Förändring är något som utvecklar och kan skapa nya vägar. Vår idrott har länge varit en mansdominerad idrott. Med Crossfitens utveckling har tjejer äntligen förstått tjusningen med skivstångsträning vilket tydligt syntes på klassiska SM i Borås där antalet tjejer var fler än startande killar.

 
I Måndagsklubben välkomnades det tidigt drivna tjejer i föreningen och föreningens styrelse. Föreningen gjorde ett tydligt skutt och framgången lät inte vänta på sig. Vi är olika, vi tänker annorlunda och i mötet mellan dessa människor kan, via en respektfull diskussion, framgången och utvecklingen skapas. Människan är ofta rädd för förändring och ta debatt för det upplevs obekvämt. Det är att kliva utanför trygghetszonen. Men genom debatten och att lyssna på andra kan vi ständigt förändras. 

 

En förening behöver en bra ledare. 

En ledare förtjänar sin plats och röstas oftast fram demokratiskt i en förening. Det här är en plats som är till låns för en tid om ett år. Ledaren har ett oerhört ansvar för att alla kommer till tals och får den uppmärksamhet de förtjänar. Ledaren går aldrig sin egen väg utan är medlemmarnas röst, oavsett vad ledaren själv tycker.

 

Det är föreningsdemokrati!

 

Det finns inte utrymme för en ledare att springa sina egna ärenden eller vara prestigefull. Går beslutet emot ordförandens egna värderingar kan ordförande välja att avgå.


En bra ledare delar inte bara med sig av uppgifter, utan även befogenheter och mandat att utföra dem. Dels för att ansvaret får andra att växa, dels för att den medvetne ledaren inser att man inte kan göra allt själv. En bra ledare vet skillnaden mellan att delegera och dumpa – eller bara arbetsfördela. Han eller hon delar också med sig av äran till den som ska vara med och dela den.

 

En bra ledare är beslutsmässig, har modet att fatta beslut, men också modet att riva upp ett felaktigt beslut och snabbt ställa om. Han eller hon är flexibel utan att tappa målet och stämmer av sina beslut mot förändringar i omvärlden.

 

Ledaren har förmåga att skilja på när det krävs snabba beslut och när något måste beredas längre. Han eller hon tar in flera aspekter, men klarar också att hålla styrelsen linje även om den blir ifrågasatt. En bra ledare ser till att tanke, ord och handling alltid överensstämmer för att undvika misstro.

Generationsväxling
Måndagsklubben startade med mycket drivna personer som dagtid arbetar i ledande befattning. Det kanske inte är så svårt att föda och skapa en framgångsrik förening med dessa människor. Vår utmaning blir att se till att den även i framtiden är lika framgångsrik. Det har kommit många uppstickande klubbar genom åren som lika snabbt försvunnit igen när de drivna personerna lägger ner.

 

I klubbverksamhet, föreningsstyrelser och förbundsstyrelser måste vi arbeta aktivt för att släppa in yngre och hungriga förmågor som ska läras upp för att en dag ta vid.
Likt generationsväxlingar i bolag står även vi föreningar inför dessa dilemman.
Eldsjälar i föreningar i bra men det kan också vara livsfarligt den dagen de inte finns kvar längre. Lärlingar till dessa eldsjälar behövs.

 

Gör saker tillsammans.
Vi träffas oftast i våra svettiga träningskläder och stönar tillsammans när vi lyfter tungt. Det är märkligt att det finns en sådan charm i det. Men det är också viktigt att träffas utanför lokalerna och bara umgås rent ”privat”. Att göra ett samarbete med en lokal lunchrestaurang där medlemmarna kan träffas och äta mat till ett rabatterat pris kan fungera. Likväl kan en årsfest där alla bjuds in och föreningen har olika priser de delar ut. Det behöver oftast inte vara något märkvärdigt men det är alltid skönt att träffas utanför träningslokalerna.


Jag avslutar jag där jag börjar. Allt är relativt, och för att just detta fungerar i vår förening behöver det inte betyda att det fungerar på andra ställen. Vi föds som unika varelser och ska försöka förbli unika. Dåliga kopior fungerar sällan så varje förening måste hitta sitt unika spår som fungerar just för denne föreningen. 

 

 Roberth Klarquist, Ordförande i Måndagsklubben CrossFit, Falun

Skribent: Lisa Jansson

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter