Hoppa till sidans innehåll

Läger inför Kalottkampen 2014

08 FEB 2014 18:34
Kalottkampen 2014 påbörjas med ett breddläger i Luleå lördag den 7 december 2013 i Luleå AK:s nya, superfräscha lokaler i Luleå Energi arena. Kommande läger är planerade till april och Juni 2014.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:28

Breddlägret finansieras genom medel från Idrottslyftet vilket är en förutsättning med tanke på våra stora avstånd i distriktet. Norra norrland är stort och avståndet mellan våra mest avlägsna klubbar är ca 65 mil. Glädjande var att se så många damlyftare på årets läger.

 

Patrik Hedqvist hälsar alla lyftare och ansvariga hjärtligt välkomna med att informera om dels SSFs landslagsstrategi och testverktyg men även om Kalottkampen som hädanefter kommer att kallas för Barentskampen. Barentskampen är i sin nuvarande form en tävling med utrustning och består av 6 personer från varje nation. Nationerna har fram till 2013 endast varit Sverige, Norge och Finland. Klubbar från Kiruna, Kalix, Jokkmokk, Malmberget, Öjebyn och Luleå har skickat ett antal lyftare som kan vara aktuella för Barentskampen inom några år.

 

Allt börjar med den obligatoriska presentationen av alla deltagarna där rutinen är väldigt varierande vilket bådar gott inför framtiden. Efter presentationen är det dags för helgens första pass med fokus på styrkelyft.

 

Alla tränade på efter bästa förmåga där en del fokuserade på utrustningslyftning medan andra tränade utan eller provade för första gången t.ex en bänktröja. Luleå AK uppvisade en rejäl uppsättning med begagnad utrustning som deltagarna får prova. Stånk och stön i timmar två timmar avslutas med lunch bestående av norrländs matglädje i form av renskav, potatis och lingonsylt.

 

Efter lunch står rörlighetsträning på schemat, och vi kliver intet ont anande in genom dörren till en sal i halvmörker, smäktande orientalisk musik och rökelse. Det var alltså dags för yoga i 60minuter.

Om förmiddagen var jobbig så var detta ren tortyr för vissa deltagare och i synnerhet undertecknad.

Herr Hedqvist hade givetvis en baktanke med den praktiska yoga lektionen för när timmen var över var det dags för en föreläsning i rörlighet av Gustav Lövbrandt. Här lär vi oss att man kan stretcha på många olika sätt beroende på idrott, en mycket viktig kunskap och några exempel som nämns är: KAT, dynamisk, statisk och ballistisk stretching.

Ett annat koncept som diskuteras är excentrisk träning. Excentrisk träning förknippas med tunga lyft på 120% av 1rm men studier har visat att excentrisk träning med vikter på 80% av 1rm har väldigt många positiva egenskaper. Man kan även kalla detta för  ”sakteböj eller saktemark” då rörelsen utförs i väldigt låg hastighet för att lära in ett rörelsemönster.

 

Efter detta avslutas dagen med ett besök på Coop arena där Luleå hockey möter Växsjö i en jämn men tyvärr målfattig drabbning som dessutom slutar med förlust för hemmalaget 0-1.

Söndagen börjar med träning för samtliga där Patrik, David och Jocke hjälper till med justering av bänktröjor mm. Sammanfattning och avslut där alla är eniga om att läger är riktigt nyttigt och lärorikt.

 

Text och bild
Christer Högström
Jokkmokks SLK

Skribent: Robert Boström

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter