Hoppa till sidans innehåll

På besök hos ELEIKO

10 JUN 2014 15:30
Det som alltid kännetecknat styrkelyft är den sammanhållning mellan lyftare och vänlig sportslig konkurrens i fredlig och god anda hör man ofta sägas. Vi i SL-klubbarna, Falkenbergs kraftsportklubb och Mics gym bestämde oss för att i den andan anordn
  • Skapad: 10 JUN 2014 15:30

Besök på Eleiko 2

Få företag torde ha haft samma inflytande på vår sport som Eleiko sport AB. Företaget levererar sedan 60-talet den absoluta majoriteten av de skivstänger och viktskivor för tävling och träning som används på klubbarna runt om i Sverige och deras position internationellt är också mycket stark.

Men hur tillverkas egentligen en riktig skivstång för styrkelyft? Om man som artikelförfattaren ibland varit tvungen att träna på ett kommersiellt gym utan anpassad utrustning för styrkelyft så märker man genast skillnaden i kvalitet, framförallt på skivstängerna. Vari består egentligen dessa skillnader? Hur går processen att tillverka en eleikostång till?

Under rundturen fick vi mycket kompetent och engagerad guidning av medarbetarna Oskar Kämpe och Henrik Olsen. Efter en inledande introduktion av företagets historia, med en och annan lustig anekdot, exempelvis att den räfflade greppytan på Eleikos skivstänger kommer ifrån mönstret på de våffeljärn(!) företaget ursprungligen tillverkade följde en rundtur på lagret där man kunde kika på viktskivor och hantlar av olika mått.

 

Sedan kom vi in i produktionsavdelningen där skivstängerna tillverkades. Henrik gick igenom de många olika stänger som tillverkades och vad skillnaden egentligen är mellan dessa. Det var fascinerande att höra om hur man från företaget tänkt och provat sig fram till de modellskillnader som idag finns mellan exempelvis en stång för styrkelyft och en för tyngdlyftning.

Man har arbetat i samarbete med representanter för de olika sporterna för att skapa precis den produkt vi som utövare av sporten önskar. Till exempel så är tävlings-stången för styrkelyft inte rostskyddsbehandlad just för att vi lyftare har haft ett önskemål att stång ska rosta för att bättra på greppet ytterligare.

Processen att tillverka stängerna är komplicerad och kräver fortfarande ett gediget hantverksarbete av fysiska människor, det är inga produkter som spottas ur en maskin utan varje stång har blivit hanterad av flera skickliga arbetare. Det märktes tydligt hur stolta de är från Eleiko över sina produkter.Besök på Eleiko 3

Efter rundturen släpptes vi fria i Eleikos omfattande gym som givetvis ståtar med det mesta i utrustnings väg som Eleiko och partnerföretag tillverkar. Både styrkelyfts och tyngdlyftningsutrustning samt en del mer exotiska produkter såsom en mycket rolig ”repklättringsmaskin” provades grundligt av klubbarna under de cirka två timmar vi hade möjlighet att träna.

Efter träningen krävdes mat, mycket mat och därför åkte klubbarna gemensamt mot en hamburgerkedja för att skaffa sådan. Övriga gäster på restaurangen kunde storögt se på hur berg av mat lastades upp och intogs av svettiga män och kvinnor i rasande fart. Artikelförfattaren blev närmast utesluten ur gemenskapen genom att beställa in en sallad(!).

Efter mat och trevligt umgänge kände vi nog alla att det nu var nästan en timme sedan det senaste träningspasset och vi slog följe mot Falkenberg för ytterligare ett gemensamt pass i Falkenbergs kraftsportklubbs lokaler. Även här blev det ett utmärkt träningspass, alla hjälptes åt, flera yngre lyftare från Mics gym som följt med kunde träna med mer erfarna lyftare och få hjälp och tips med tekniken i sann SL-anda.

Att träna tillsammans med andra klubbar och lyftare är både roligt och ger nya intryck och impulser till träningen, vi kan alla lära av varandra och i vår relativt lilla sport är det nödvändigt att samarbete och god laganda även mellan klubbarna. Vi i Falkenberg och Mics gym fick i alla fall mersmak och kommer säkert genomföra fler gemensamma aktiviteter i framtiden.

 

Text
Erik Karlsson
Falkenbergs kraftsportklubb

 

Foto
Sandra Olsson

Skribent: Svenska Styrkelyftförbundet

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter