Hoppa till sidans innehåll

Vägen till VM i klassisk stil i Salo, Finland

01 JUL 2015 20:30
Nyss tävlade många svenskar på VM i klassisk stil Salo i Finland. Jannica Cassegård var en av dem och vi bad henne skriva ett par rader om tävlingen, men framför allt om hennes väg dit.
  • Skapad: 01 JUL 2015 20:30

Jag har tränat i stort sett i hela mitt liv, och började lyfta brorsans vikter hemma i hans pojkrum på 70-talet. När jag var på väg till skolbussen gjorde jag bicepscurl med skolväskan, ju fler böcker det var i den desto bättre var det!

Jag har alltid gillat att träna och mår bra av det, och när jag var 20 så började med gympa som var relativt nytt då. Blev snabbt instruktör och sen har det bara fortsatt, med vidareutbildningar inom gruppträningsbranschen. 

1999 träffade jag Helene Johage för första gången, då vi gick en energimassagekurs tillsammans. Helene hade varit aktiv lyftare flera år innan vi träffades, och hon blev 2002 Generalsekreterare på Svenska Styrkelyftförbundet, där hon jobbade i många år. Vi jobbade inom samma gäng med gruppträning, och Helene och jag köpte snart ett eget gym tillsammans, Fullersta Atletklubb i Huddinge. 

Det var 2001, och då började jag med styrkelyft för första gången. Då var jag 39 år. Jag tyckte det var otroligt kul att ha ett mål med träningen, att pressa sig lite extra för att kunna göra ett ännu bättre resultat nästa gång, och nästa, och nästa...

Bänkpress har varit och är min bästa gren, men jag kämpar på med knäböj och mark. Det som är så härligt med styrkelyft är att ALLA kan hålla på med det, oavsett ålder. Jag tävlar visserligen, men ibland är jag hopplöst sist, men det spelar ingen roll, för jag tävlar mot mig själv till största delen, som sagt, jag vill gärna göra bättre och bättre resultat.

2002 var jag med på mitt första SM i bänkpress, kommer inte ihåg min placering, kanske var sist men det spelade ingen roll, jag fick ju vara med! 

2005 var jag med på mitt första VM i bänkpress, i Miami, och det var stort! Då slutade jag 3:a på 87,5 kg. Det var för mig en besvikelse, då jag hade gjort svenskt veteranrekord en månad innan på 98 kg. Men den gången var det min nervositet som strulade till det... Men, men, en bronspeng är inte att förakta.

2007 var det bänk-VM i Schwedt, forna Östtyskland. Det podiet minns jag, för det var ett podie som flöt mitt ute i en stor simbassäng, så man fick gå på en bro ut till podiet. Coolt... Då slutade jag 4:a.

Efter några års uppehåll från tävlandet, så har jag nu kommit igång igen sen ett år tillbaka, och det är grymt kul. Nu kör jag bara klassiskt, det vill säga utan tröja, knälindor och dräkt, och det är väldigt skönt. Det är lätt och smidigt, man klarar sig ganska bra själv utan att behöva ha nån som "klär på en".

Min senaste tävling var nu nyligen, VM i klassisk styrkelyft i Salo, Finland (där jag tror att den äldsta deltagaren var 80 bast!). Jag åkte dit med en liten, liten förhoppning om att det KAN bli en delgrensmedalj i bänkpress, om jag gör mitt bästa. Och det blev ett silver, så det har ju gjort att jag är sjukt taggad att fortsätta förbättra mig till nästa år, då VM går i Texas.

 

Jag hoppas få vara skadefri och kunna fortsätta lyfta tills jag blir 100 år - minst!

 

Jannika Cassegård, snart 53 :-)

Skribent: Lisa Jansson

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter