Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning av VM i bänkpress J/S

29 MAJ 2017 10:45
VM i Litauen inleddes med veteraner, därefter var det dags för juniorerna och seniorerna att ta plats på flaket.
  • Uppdaterad: 29 MAJ 2017 13:38

Torsdag

Alexander Eriksson, -74kg, var först ut bland våra juniorer och enda svensk för dagen. Med ett stabilt lyft på 222,5kg i tredje omgången lyckades han säkra silvermedaljen.

 

Fredag

I fredags kunde den som ville njuta av högklassig bänkpress hela dagen och vilken lyftning vi fick se från de svenska tjejerna!

Efter en riktigt tight kamp i juniorklassens -72kg lyfte Emma Johansson hem ett silver, klart lättast i klassen och endast 2,5kg ifrån guldet som gick till ryskan Mariia Erokhina. Efter Emma var det dags för Jessika Lowe, -84kg, även här blev det en riktig kamp om medaljerna. Redan i första lyftet säkrade hon bronset och trots att Jessika hade mer i kroppen idag ville inte riktigt utrustning samarbeta.

I -63kg klassen för juniorer säkrade Matilda Vilmar segern med ett andra lyft på 122,5kg. I det tredje lyftet gick hon för 130kg, som både inneburit personbästa och näst bästa junior på Wilks-poäng.  Vikten kom upp, men de båda sidodomarna flaggade blått och gult, för rumplyft respektive sänkning men Matilda åker hem som en nöjd världsmästarinna efter att ha vunnit sitt första JVM-guld i bänk.  

Efter juniortjejernas framfart var det dags för Conrad Hansson, -105kg, och Emil Gustafsson, -120kg – båda juniorer. Conrads 255kg räckte till en fjärde plats i tuff konkurrens där segraren även åker hem med nytt juniorvärldsrekord på 320,5kg. Emil hade en tyngre dag och bommade tyvärr ut sig.

 

På eftermiddagen var det dags för seniorerna och första svenska var Karolina Arvidsson, -63kg. Karolina är regerande världsmästare i klassisk bänkpress (i klass -57kg på 102,5kg). Bänkpresströjan var inga problem och Karolina noterades för tre godkända lyft och slutar på en tredje plats med 127,5kg.

Sofie Josefsson, -84kg, rankad fem inför sin internationella mästerskapsdebut visade verkligen på klass. Tre godkända lyft och med lättare kroppsvikt än den ryska konkurrenten lyfter hon hem guldet på 180kg. Sofie är en supertalang som vi hoppas få se mer av! Frida Wik slutar sexa i samma viktklass med 150kg.

I damernas -72kg lyckades Andrea Hammarström lyfta hem ett brons. Hon notaredes för 160kg vilket också är nytt M1 världsrekord! Sist ut för dagen var Sandra Lönn, +84kg, med sina 202,5kg i sista lyftet slutade hon på samma vikt som ungerska Agnes Szabo som tog hem guldet på lättare kroppsvikt. Sandra å sin sida åker hem som en nöjd silvermedaljör.

Seniordamernas fenomenala lyftning räckte dessutom till en andra plats i nationskampen som vanns av Ryssland.

 

Lördag

Sista tävlingsdag och dags för herrseniorerna! Först ut var Amit Selberg, -74kg. Redan i andra lyfter säkrade han en medalj på 245kg, vilket också innebar ett nytt M1 världsrekord. Till tredje lyftet lastades stången med 257,5kg vilket hade inneburit en silverpeng, men idag kom inte vikten hela vägen och Amit åker hem med ett brons runt halsen. Efter honom var det dags för Joakim Wång, -83kg, som tyvärr olyckligt bommade ut sig.

Stefan Jamroz, -105kg, och Per Nilsson, -120kg, slutade femma i sina respektive klasser. I Pers andra lyft noterades han för 332,5kg vilket innebär nytt europeiskt rekord i M1. Mästerskapets sista svensk Niklas Pettersson, +120kg, pressade upp 332,5kg vilket resulterade i en sjätte plats.

 

Sverige skickade totalt 10 damer och 17 herrar till bänkpress-VM och om vi adderar ihop alla Sveriges medaljer för mästerskapet kommer vi upp i otroliga 4 guld, 5 silver och 4 brons!!! Totalt 13 medaljer! Vid mästerskap är det inte bara medaljerna som räknas, även om det är lite extra när svenska lyftare får stå på pallen, alla åker hem med nya lärdomar och motivation till att fortsätta kriga.

Stort grattis alla lyftare och tack till coacher och domare som ställer upp! 

 

Skribent: Sara Brändström
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter