Hoppa till sidans innehåll

Western European Championships 2018

2018-09-13 14:32
Tävlingsrapport från Head Coach Amit Langva Selberg:
  • Uppdaterad: 2018-09-17 18:47

Tävling: WEC

Plats: Norge, Hamar 

Datum: 2018-09-14 – 2018-09-16

Deltagare:

Frida Ulfves klass 57. Klassisk SL

Sophia Granstad klass 63. Klassisk SL

Olivia Sänrbratt klass 72. Klassisk SL 

Emelie Leach klass +84. Klassisk SL

Hugo Granberg klass 59. Klassisk SL

Niklas Ek klass 66. Klassisk SL

Max Hansson Wernicke klass 74. Klassisk SL

Simon Svedin klass 83. Klassisk SL

Filip Östensson klass 93. Klassisk SL

Erik Erlandsson klass 93. Klassisk SL

Linus Hedberg klass 83. Utrustning SL

 

För inte så länge sedan, närmare bestämt 14-16/9 2018, så ägde WEC rum i Norge i en liten by som heter Hamar, några mil utanför Oslo (som är en annan liten by i Norge J). WEC står för West European Championship för ni som inte visste det. Här kommer ett reportage om tävlingen utifrån två perspektiv, svenska deltagarnas tävling och jag (undertecknande) som första landslagscoachuppdrag.

Jag fick äran att få följa med svenska truppen till WEC i rollen som headcoach. Efter att själv ha representerat Svenska styrkelyfts -/bänkpresslandslaget i många år så fick jag nu möjligheten att coacha fram andra lovande talanger. Det är något alldeles speciellt att få dela en persons ögonblick när det verkligen gäller. Naturligtvis roligare när det går bra än dåligt, men det är ett privilegium att få dela dessa starka känslor. Ni vet när man precis skall in och lyfta och inget och då menar jag INGET annat finns i huvudet än att prestera, alla sinnen är skärpta, mycket står på spel och det är bara upp till en själv att prestera. Detta magiska ögonblick är det många av våra närmsta familjemedlemar, vänner och andra personer som vi möter vardagligen som aldrig får uppleva med oss, men som coach får jag dela detta med dem. Som sagt, det är ett privilegium att få ta del av denna sorts upplevesle hos en individ.

Men nu till tävlingen. Tävlingen var uppdelad i tre dagar, både damer och herrar i klassisk SL och utrustnings SL. Sverige ställde upp med fyra klassiska damer, sex klassiska herrar och en herre med utrustning.

 

Damer

Först ut att leverera var Frida Ulfves iklass 57. Frida var rankad 4:e plats på 355. Toprankad var Evita Talahatu ifrån Nederländerna på 370. Siktet var inställt på en medalj om gudarna ville. Frida fick med sig alla böjar med en topp på 125 kg, två bänkar med 75 kg som andra vikt och bommade tyvärr på 77,5 kg, lite för tungt. Men 75 kg i bänk räckte till ett WEC rekord, grattis. Frida låg nu på fjärde plats, en aning efter italienskan och isländskan. Inte nog med att det var jämnt efter bänken, de var även jämnstarka i marken, det behövde dock att båda dessa var lite sämre form och Frida i toppform för att kunna gå förbi vilket inte var fallet denna dag. Nu drog Frida 155 i mark och det behövdes hela 15 kg till i marken för en medalj. Frida slutade på en femte plats, gjorde verkligen en supertävling. Guldet gick till Evita Talahatu ifrån Nederländerna. 

 

Nu över till klass 63 där Sophia Granstad representerar Sverige. Sophia var rankad på 3:e plats med sina 390kg. Här skulle det bli ett tajt krig om medalj, guldet var dock lite långt ifrån. Signe Belden ifrån Norge var rankad på 422,5 kg och 5:e plats på 375 kg. Sophia gjorde en kanontävling med hela 8 godkända lyft, med serien 142,5 kg i böj, 72,5 kg i bänk och ett WEC rekord (och svenskt rekord) på hela 190,5 kg i mark, totalt 405,5 kg som gav henne ett silver totalt. Verkligen imponerande, grattis! Guldet gick till Signe Belden ifrån Norge på 420.

 

Klass 72 finner vi inte mindre än Oliva Särnbratt som vann guld förra årets WEC i Luxemburg på 440 kg. Inför denna WEC var Oliva rankad på 2:a plats på 450 kg, den etablerade Marte Elverum ifrån Norge var topprankad på 488 kg och 5:e platsen på 425 kg. Oliva med sina stilrena böjar fick med sig två böjar med topp på 167,5 kg en vikt som gav WEC rekord tills tredje omgången då hon blev av med denna. Bänken gick lite sisådär med endast 92,5 kg, bra bit under vad Oliva har kapacitet för men det var helt enkelt inte Olivas bänkdag. I marken fick hon 187,5 kg, detta gav en total på 447,5 kg och ett välförtjänt silver. 447,5 är ett riktigt bra resultat och 7,5 kg mer än förra året men det är lite under nivån vad Oliva har i kroppen. Guldet gick inte helt oväntat till Marte Elverum ifrån Norge på 470,5 kg.

 

Emelie Leach representerar Sverige i klass +84. Emelie var topprankad på 512,5 kg, dock var de bara två i klassen och den andre var Ilrish Kensenhuis ifrån Nederländerna rankad på 467,5 kg. Kanske inte så spännande i utgångsläget men här var det att göra en riktig bra egen tävling och bygga på sig erfarenhet inför kommande tider. Emelie levererade verkligen med hela 9 godkända lyft och både personligt och WEC rekord rätt igenom, serien 205 – 115 – 213. Ett självklart guld och än mer självklart när Ilrish bommande ut sig i böj. Hatten av för Emelie som också fick med ett svenskt marklyftsrekord.

 

Herrar

Nu till herrarna. Här var det inte så svårcoachat när man ser på pappret men det var ett rent h***te att coacha då det var 4 svenskar i första herrgruppen. Detta gjorde att det blev intensivt under hela tävlingen och i marken kändes det som att alla skulle lyfta samtidigt. Som tur var hade jag fantastisk hjälp ifrån Sebastian Forsberg, Sophias personliga coach och Catherine Hodgkins, Emelies personliga coach som nu båda fick bli allas coach.

 

Lättaste herren som skulle försvara svenska färgarna var Hugo Granberg i klass 59. Han var rankad på 2:a plats med 440 kg, topprankningen stod Ben Hampson ifrån Storbritannien med 465 kg. En klass med endast två deltagare. Hugo levererade verkligen på denna tävling, med säkra lyft och ett knivskarpt fokus fick han 9 lyft, 170 kg i böj, 102,5 kg i bänk och ett svenskt juniorrekord i mark på hela 192,5 kg. Tanken var först 187,5 kg i marken men vi chansade på 192,5 då det fanns i kroppen om allt skulle stämma vilket det precis fanns. Hugo som skrapade ihop 465 kg gjorde en supertävling och får åka hem med ett skinande silvermedalj. Hugo kommer verkligen att gå långt. Vinnaren Ben Hampson gjorde 470 kg.

 

Vår andra herrlyftare är inte mindre än Niklas Ek i klass 66. För ni som inte vet om det så sitter denna herre i Svenska styrkelyftsförbundets styrelse. Niklas var rankad med sina 525 kg en 3:e plats av tre deltagare. Lucas De Thier ifrån Belgien topprankades på 553. Dock blev det ett avhopp och de blev bara två kvar. Niklas var supertaggad inför böjen, fick med sig två böjar med 190 kg på topp, 192,5 kg blev för tungt. Tänk att 2,5 kg kan vara en så stor skillnad Niklas. Inför bänken blev Niklas lite seg, fick med sig två lyft, 115 kg och efter en 2,5 kg ökning så blev det dikeskörning. Vi valde en lätt ingång i marken på 202,5 kg, sedan fanns det ingen som hotade bakifrån så nu var det att känna på en medeltung vikt för att i tredje lasta som ett svin. Dock så stämde inte tekniken för Niklas på andra och tredje lyft, Niklas fick på något sätt efter att han lättat vikten ifrån backen stången långt ifrån sig och då vet ni ju alla att då är man chanslös. Niklas fick ihop 507,5 kg och Lucas De Thier ifrån Tyskland 542,5 kg. Niklas gjorde en helt okej tävling men på pappret så blir det undermåligt när man missat en stor höjning i marken.  Niklas kan mer men då måste han vila och unna sig avkoppling innan tävling så han mentalt orkar med flera timmars tävlande.

 

I klass 74 representerar Max Hansson Wernick Sverige. Även här finner vi endast två deltagare men ack så nära varandra. Max var rankad med 595 kg och Italienaren Antimo Cembalo med 597,5 kg. Det skulle alltså bli de yttersta marginalerna som skulle avgöra denna klass. Max levererade tre böjar med 205 kg i topp, men Antimo gjorde även han 205 kg. Bänken drar Max ifrån med tre bänkar med en topp på 152,5 kg. Här kan jag tillägga att undertecknande inte alls hade tron på varken 150 kg eller 152,5 kg då Max lyfte först upp vikten på vänstra sidan för att sedan lyfta den högre, man kan säga att Max utnyttjade regeln till max att det är tillåtet att snedpressa. Att han inte trillade av... Antimo stannade på 135 kg. Nu kändes det segervittring, bara mark kvar. Max och Antimo gick in på samma vikt men Antimo hade högre lottnummer, han kunde alltså bara gå på våra vikter, vilket han gjorde. Max tredje lyft blev 240 vilket pressade upp Antimo på hela 260. Vi trodde verkligen inte att han skulle dra den. Antimo var dock i sitt livs markform och drog 260 kg med några kilo tillgodo. Max fick verkligen ut allt idag, både i total kilo och antal lyft. Hatten av för Max, riktigt bra kämpat. Nästa år då ……

 

Klass 83 hade vi Simon Svedin i Svenska stallet som även tävlade förra årets WEC men hade då milt sagt inte med sig gudarna. Skulle gudarna vara med honom denna tävling? Simon med sina 702,5 kg var topprankad, närmast konkurrent som är ifrån Schweiz, Eddie Prizeman, var rankad på 680 kg och bakom honom två Italienare på båda 677,5 kg. Här trodde vi att det skulle bli en fajt in i det sista. Simon fegade lite i första böjen och nöp av den lite för tidigt och fick därmed gå om vikten som han gjorde galant. Även sista lyftet på 245 kämpade han upp. I bänken hände något lite oväntat, efter två extremt lätta bänkar med andra vikt på 177,5 kg så var 182,5 kg helt borta, det trodde vi inte utifrån 177,5 kg lyftet. Nu gav ändå 177,5 kg i bänk ett WEC rekord, grattis! Då var det dags för marken och det visade sig att Simon hade lyft ifrån sina konkurrenter med en markant marginal samt att vi utgick ifrån att Simon var bäst i marklyft - utifrån det så kände vi inget hot bakifrån. Ingången på 270 var naturligtvis inget problem så vi höjde till 282,5 som även det gick upp dock ganska tungt. Sista vikten valdes till 287,5 för att bättre på personbästa i totala siffran vilket Simon lyfte. Hatten av till Simons guld där motståndet var både många och höll hög nivå.

 

I klass 93 skickade Sverige två stycken herrar, Filip Östensson och Erik Erlandsson. Filip rankad med sina 695 kg på en 4:e plats och Erik på med sina 720 kg på en 2:a plats. Norge står för topprankningen med Andre Midtby på 770 kg. Denna klass är ett gettingbo mellan 2 – 9 plats då rankingen ligger mellan 675 – 720. Erik roffade åt sig tre böjar med en topp på 262,5 kg och Filip med två böjar med en topp på 240 kg, 250 kg i sista kom Filip lite på bakkanten och tappade styrkan. I bänken gick det väntat lite blekt för Filip då han inte kunnat träna bänk på väldigt länge pga sin axel, fick dock med sig tre lyft med en topp på 147,5 kg. Erik som visade att formen var god pressade till sig tre lyft med en topp på  177,5 kg. Inför marken skulle Erik kriga om medaljerna, Filip låg lite för långt bak för att strida om medaljerna. Filip gjorde dock bäst ifrån sig av alla i marklyft med nytt WEC rekord på 300,5 kg, hade även ett försök på 305,5 kg. Filip slutade på sjunde plats med 688 kg. Erik gick in på 270 kg som han drog lätt och säkrade sedan bronset med att lyfta 290 kg. Inför sista lyftet så valdes 300 kg, det hade dock räckt med 292,5 kg för ett silver men den magiska gränsen 300 kg var mer frestande. Tyvärr gick det inte denna gång och Erik slutade på en bronsplacering med vikten 732,5 kg. Ett mycket bra resultat, grattis Erik!

 

Så till vår sista lyftare som tävlade dagen efter alla andra svenskar, Linus Hedberg i klass 83 kg med utrustning. Här var det först tre stycken som skulle göra upp, men två hoppade av och ett guld kändes än mer realistiskt. Kan låta lite självklart att vinna när man är ensam men i utrustning så är det dock inte självklart att gå igenom en tävling då det är svårare att få till lyften. Det räcker inte med att gå in lätt och på så sätt säkerställa lyften, en lätt vikt kan verkligen ställa till problem. Linus skulle det dock inte bli ett större problem då han är säkerheten själv, många års erfarenhet och har en stor utrustning som ligger i mellanlandet RAW och utrustning. Linus gick in på 265 kg, ingen stänkare men ett säkerhetslyft. Vi höjde till 275 kg vilket även det gick upp. 282,5 kg gick även det upp men då blev det underkänt pga djupet. Bänken var inte Linus dag, endast ingången på 200 kg fick han med sig, halt golv gjorde att det var svårt att driva på lyftet utan att tappa fästet. Marken plockade han däremot tre lyft med en topp på 270 kg vilket även fanns lite mer i. Linus lyfte hem 6 lyft som gav 745 kg, ett resultat som är nära Linus personbästa. Linus gjorde en bra tävling men har väldigt mycket mer om han tjatade ihop utrustningen lite mer och fick några fler lyft. Styrkan och tekniken finns i alla fall för mycket mer.

Både svenska dam och herrlaget klassiskt kom på en andra plats, efter Norge. Stort grattis till er! Verkligen bra jobbat!

Svenska herrlaget utrustning med endast en deltagare kom på 6:e plats.

 

Summering av denna tävling är att det var förvånansvärt många lyft vi fick med oss hem. Något som tyder på en väldigt hög medvetenhet av vad man har kapacitet för, faktiskt mer än jag trodde. Tekniken får sägas vara i god nivå, men här finns det lite att förbättra. Socialt sätt så var det ett supertrevligt gäng där alla gav varandra plats och peppning. Hjälpsamhet och positiv energi genomsyrades rätt igenom. Som coach till en grupp som är relativ oerfaren av landslagsuppdrag var det en utmaning att lära känna alla och veta vilken typ av hjälp som varje enskild lyftare vill ha och ibland behöver men inte vet om det själv.

Tack för denna gång,

/Amit Langva Selberg

Skribent: Anett Henriksen Langva
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter