Hoppa till sidans innehåll

EM i Klassisk Bänkpress

2018-08-14 00:50
EM i klassisk bänkpress i Bordeaux, Frankrike, är över och Sverige gjorde en strålande insats.
  • Uppdaterad: 2018-09-13 14:35

Fullständiga resultat kan hittas via Goodlift, medans enbart Svenska resultat finns nu inlagt i databasen.

Torsdag 9/8: 

Först ut var våra 4 damer som tävlade i M2, veteraner mellan 50-59 år.

Åsa Halvarsson i 84 kg klassen plockade hem guldet med säkra 77,5 kg. Stina Sundling blev 3a i samma klass med 65 kg. I klass 84+ startade Ann Jordebo med två bom på öppningsvikten 62,5 kg, men med lite tekniska justeringar flög vikten upp i sistalyftet och hon säkrade med det silver framför lagkamrat Åsa Pennebratt som fick med sig 57,5 kg och brons hem i bagaget.

Det blev en 3 plats i nationskampen för våra M2damer.

I klass 105 M3 tävlade Antton Kallingi från Sundsvalls AK. Han tog 4 plats i klassen med 125 kg. 

I M2 hade vi två lyftare, Lars Carlsson och Patrik Fornander som båda lyfter för Filipstads AK. Lars tog 150 kg och blev därmed europamästare i klass 74 kg. Patrik tävlar i 83 kg klassen och tog hem silvermedaljen på kroppsvikt efter att ha pressat upp 165 kg i sitt sista lyft.

Fredag 10/8:

Fredag hade vi två tävlande, båda i M1 – veteraner mellan 40-49 år.

Pernilla Röhr tävlade i klass 84 och kom till slut på en fjärde plats. Hon gjorde ett tappert försök på bronsplatsen men lyckades inte denna gång. Nu blir det full satsning med bänktröjan fram emot EM i Hamm i oktober.

Niklas Larsson tävlingsdebuterade i internationellt sammanhang och gjorde det med stil. I klass 93 kg pressade han upp 185 kg i sitt sista lyft och säkrade med det bronsmedaljen – endast 5 kg från guldet.

Lördag 11/8:

Lördag var det dags för seniorerna att inta podiet och först ut var de lätta tjejerna.

Emelie Elvegård är fortfarande junior, men tävlade denna gång i seniorklassen. Och vilken tävling hon gjorde – 87,5 kg i sista lyftet, silvermedalj och nytt juniorvärldsrekord i klass 47 kg.

Sophia Waldemarson, klass 52 kg, hade en tuff kamp mot både ungerskan och den spanska tjejen i sin grupp. När allt var avgjort skilde det enbart 2,5 kg från guld till brons. Guldet blev avgjort på kroppsvikt och tyvärr blev det stång ut för Sophia som fick nöja sig med andra plats denna gång. Sophia fick med sig 100 kg. 

I klass 57 hade vi 2 tjejer, Donna Berglund och Karolina Arvidson. Donna är, precis som Emelie, fortfarande junior men ställde också upp i seniorklassen. Och med rätta – Guld och juniorvärldsrekord i både andra och tredjelyftet. Slutresultatet blev 110 kg. 

Karolina Arvidson är en tävlingsmänniska av rang och imponerar ständigt. Hon gick från fjärde till tredjeplats med 107,5 kg i sitt sista lyft. Från guld till fjärdeplats skilde det enbart 5 kg när allt var klart. Nästa tävling för Karro blir EM i bänkpress med utrustning i oktober.

Sista grupp ut lördag kväll var lätta herrar till och med 74 kg. Sverige hade då totalt tre lyftare. 

Eddie Berglund i klass 66 säkrade sitt guld redan i första lyftet och gick på 200 kg i sitt andra lyft som rent av flög upp. I tredje lyftet begärde han 215,5 kg både för världsrekord (junior och senior) samt för att ta hem titeln som bästa lyftare. Det gick inte hela vägen denna gång, men Eddie fick med sig guld i klassen och en andraplats på poäng oavsett viktklass.

Lars Norin (också junior) hade otur båda med avlyft och fotfäste i sitt första lyft och fick därmed gå om på 175 kg i andralyftet. Då gick vikten upp utan problem och han kunde därmed ladda för 180 kg och nytt svenskt seniorrekord i sitt sista lyft. Detta gick vägen och han fick med sig en femteplats i klass 74 i sin första internationella seniortävling.

Amit Selberg tävlade också i klass 74 och har i år 25 års jubileum som landslagslyftare. Men till trots för rutinen var detta faktiskt den första internationella klassiska tävlingen han gjort. Amit gick på 177,5 kg och därmed europarekord för M1 i sitt sista lyft, men det blev för tungt denna gång. Han blev därmed stående med 170 kg och en åttondeplats i klassen. Precis som Karolina är det nu hem och ladda om för EM i bänkpress med utrustning senare på hösten.

Söndag 12/8: 

Först ut söndag var Marcus Grahn i 93 kg klassen. Ännu en tuff klass där det enbart skilde 5 kg från förste- till fjärdeplats. Marcus gick för guld i sitt sista lyft med 215 kg men det gick inte denna gång och han fick nöja sig med 210 kg och den tråkiga fjärdeplatsen. 

Annika Zelander i klass 72 kg tog hem guldet redan i ett lekande lätt förstalyft. I andra runda kunde hon därmed begära 125,5 kg för ny europarekord. Vikten kom upp utan några som helst problem och rekorden följer med hem till Halmstad. 128 kg i sistalyftet blev lite för tungt denna gång. 

Clara Fridén i klass 84 fick tyvärr inte lyftningen till att stämma denna gång och blev ståande utan resultat.

Andreas Henning och Josef Eriksson i klass 105 kg var våra två nästa lyftare ut. Andreas fick enbart med sig öppningslyftet på 212,5 kg denna gång och var tvungen att se sig slagen av Josef som gick om med samma resultat på lägre kroppsvikt i sitt sista lyft. Josef tog därmed brons och Andreas blev fyra. Josef har länge slitit med en axelskada och överraskade både sig själv och de andra i laget med sin kapacitet på flaket denna gång. 

Sist ut i det svenska laget var Joel Sundelin i klass +120. Joel gjorde en fantastisk tävling men hade hård konkurrens. I sitt sista lyft blev det nytt svenskt seniorrekord med 250 kg. Tyvärr gick fransmannen på 252,5 kg i sitt sista lyft och tryckte detta utan problem. Det blev därmed silver till Joel.

Herrlaget blev nr 2 i nationskampen på samma poäng som Frankrike medans det svenska damlaget vann med god marginal med Ungern nästan 180 poäng bak.

Allt i allt var det en fantastisk laginsats.

Skribent: Anett Henriksen Langva
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter