Hoppa till sidans innehåll

Medlemmarna är vår styrka

2017-09-28 14:58
Fler och fler söker sig till vår idrott, ändå visar statistik från LOK-stödet att verksamheten i föreningarna minskar. Är det verkligen möjligt? Hjälp oss visa att vi växer som idrott!
  • Uppdaterad: 2017-09-28 16:33

Enligt de preliminära siffrorna för LOK-stödet 2016 minskar Svenska Styrkelyftförbundets verksamhet för unga mellan 7-25 år krympt jämfört med år 2015 och 2014. I och med det ökade intresset för vår idrott som kan ses genom bland annat att fler som ansöker om licens är det svårt att tro att verksamheten ute i föreningarna minskar i den takt som just LOK-stödet visar.

 

Från förbundshåll kan det inte nog understryka hur viktigt det är att alla föreningar, anslutna till SSF, rapporterar in sina LOK-stödsgrundande aktiviteter genom föreningens IdrottOnline-sida, både för att LOK-stödet ger ekonomiska medel till föreningen och för att RF använder LOK-stödsstatistiken som grund när de fördelar medel mellan de 71 ansluta SF:en, var av SSF är ett.

 

Nedan finns lite snabb information om LOK-stödet för som vill veta mer, sedan finns det mer att läsa på svensk idrotts hemsida.

Svensk idrott har även gjort en lathund där det bland annat mer om olika roller och behörigheter som kan vara bra att känna till kopplat till IdrottOnline.

 

Har ni frågor om LOK-stödet? Kontakta LOK-stödsgruppen på telefon 08-699 61 50 (knappval 3), öppettider måndag-fredag kl. 8.30-16.00 (lunchstängt 12-13) eller på mail This is a mailto link

Har ni frågor om IdrottOnline? Vänd er direkt till deras support på telefon 08-699 61 50, måndag – torsdag kl. 12.00-15.00 eller kontaktformuläret på deras hemsida

 

Vad är LOK-stöd?
LOK-stöd står för statligt lokalt aktivitetsstöd och är ett bidrag som alla föreningar anslutna till SSF kan söka för sina deltagare mellan 7-25 som deltar i föreningens aktiviteter.

LOK-stödet består i huvudsak av två delar, ett ledarstöd och ett deltagarstöd.

Från och med 1 januari 2017 är LOK-stödet fördelat på

• Ledarstöd 21 kr
• Extra ledarstöd 5 kr
• Deltagarstöd 7 kr

 

Vad kan vi söka LOK-stöd för?
För att en aktivitet ska vara LOK-stödsgrundande ska den bestå av en ledare (medlem i föreningen och minst 13år) och 3-30 deltagare (medlemmar i föreningen och 7-25år).

Det är viktigt att komma ihåg att aktiviteten måste vara minst en timme lång och innehålla en gemensam samling och avslut. Exempel på aktivitet är träningar och tävling.

Deltagare ska vara medlem i den förening som bedriver gruppaktiviteten. Undantag gäller om föreningen i begränsad omfattning genomför en aktivitet i rekryteringssyfte.

 

Hur söker föreningen LOK-stöd?
Föreningen rapporterar in LOK-stöd genom sin IdrottOnline-sida. Det är dock viktigt att säkerställa att rätt personer i föreningen har rätt behörighet för att kunna registrera LOK-stöd. Är föreningen osäker kontakta IdrottOnline-supporten eller det distriktsförbund (DF) som föreningen geografiskt tillhör.

 

När kan föreningen söka?
Ansökningsperioden för LOK-stödet omfattar två redovisningsperioder, 1 januari–30 juni med sista ansökningsdag den 25 augusti samt 1 juli–31 december med sista ansökningsdag den 25 februari, ansökan ska göras av en av föreningsstyrelsen utsedd person.

 

Varför ska föreningen söka?
Till skillnad mot andra bidrag, som ofta kommer med ett förbehåll, är föreningen fri att använda pengarna från LOK-stödet till vad de vill. Exempel skulle kunna vara att köpa in ny utrustning, arrangera läger för lyftare, betala anmälnings- och licensavgifter.

Utöver föreningens vinning så är det viktigt för SSF att föreningarna rapporterar in LOK-stöd, det betyder nämligen att SSF kan få ett större bidrag från RF för fortsatt verksamhet så att vår idrott kan fortsätta växa och utvecklas. 

 

Nu hoppas vi att vi tillsammans kan vända LOK-stödstrenden. Ta gärna del av de goda exemplen kopplat till LOK-stödet som finns på vår hemsida. Finns din förening inte med, men gärna vill visa upp vilken härlig verksamhet ni bedriver, kontakta vår förenings- och distriktsutvecklare Sara.

 

Kom ihåg att det är ni, föreningarna, med era medlemmar som är svensk styrkelyfts stolthet! 

Skribent: Sara Brändström
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 

 

 

 Svenskidrott

 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter