Hoppa till sidans innehåll

Rapport från U/J Nordiska

2018-10-11 09:11
Våra ungdomar och juniorer var i september på Island, Akureyri, och tävlade på Nordiska Mästerskapen i styrkelyft och bänkpress. Head coach Thomas Wulffeld har nu skrivit en rapport från tävlingen.
  • Uppdaterad: 2018-10-11 09:11

För årets Nordiska mästerskap i styrkelyft och bänkpress stod Island som värdland.

Ett land som bjuder besökare på ett hissnande landskap och vacker natur. Ibland kargt och stenigt av uråldrig vulkan aktivitet men också vackra bergssluttningar och långa gröna slätter.

Den 5 timmar långa bussfärden från Keflavik flygplats till värdstaden Akureyri  (som ligger på norra Island) blev väl lite uthärdligare när det fanns lite att titta på vissa sträckor.

En stor svensk trupp på 18 lyftare, 3 coacher och 2 st IT domare anlände till Akureyri dagen före tävling vid 18 tiden Isländsk tid.

En snabb titt på Arenan för lyftarna för att sedan Ackordera in sig på vandrarhemmet Akureyri Backpackers (som var helt okej).  Tekniska mötet klarades av snabbt och inga ändringar inför tävlingsdagarna meddelades det.

Första tävlingsdagen så hade vi hela 11 st klassiska styrkelyftare i farten. 5 tjejer och 6 grabbar.

Tjejerna var först ut på fm och grabbarna senare under em.

Tävlingsarenan och uppvärmningsyta var helt ok. Isländska arrangörsklubben hade här gjort ett bra jobb med den biten. Tyvärr så var det då en del tekniska bitar som brast och en del kommunikations problem.  Omkastningar i grupper (pga. Goodlift systemet) gjorde att vi med endast minuter kvar till tävlingsstart upptäckte ändringarna och fick bromsa OCH gasa med uppvärmningen för några av tjejerna.  

Visade sig senare att funktionärer i tävlings sekretariat var oerfarna och det klickade inte riktigt med Goodlift systemet.  Men det var bara att anpassa sig och det flöt ändå på rätt bra trots att det strulade lite båda dagarna med grupper och kommunikationen.

 

Tjejerna gjorde en super insats!

I klass 63 junior hade vi två lyftare. Nellie Mieettinen och Ronja Andersson.

Nellie som vägde in på lätta 61,7 kg hade varit sjuk innan och var lite osäker på sin form, gjorde 3 mycket fina böjar med 145 kg på topp och pers. I bänken märktes nog att ”trycket” inte riktigt fanns. Det blev endast ingången på 72.5 kg.

Det fanns en viss chans på Guld om marken skulle stämma och norskan inte fick alla lyft. Efter bom i andra lyftet på 162,5 kg valde vi att gå om för att befästa andra platsen.

 En kämpa mark i sista lyftet på 162,5 kg gav en silvermedalj med sammanlagt 380 kg och ganska nöjd Nellie trots allt.

Ronja låg i medalj läge hela tävlingen och det skulle avgöras i sista marken om det blev silver eller brons. Ronja gjorde 3 klockrena böjar med 137,5 kg på topp.

I bänken så strulade det lite och tappade tyvärr ett lyft då vi fick underkänt för fotfel i andra lyftet.  Surt. Ronja bytte skor och omförsök på 75 kg var inga problem.

Inför marklyftet låg nu Ronja med på en klar 3:e plats med häng på silver och kanske guld.

Norskan gled ifrån med 390 kg totalt så vi valde efter ett andra lyft på 160 kg att gå på 170 kg i sista lyftet och silver. Tyvärr lite för tungt. Men 372,5 kg totalt och en klar bronsmedalj.

I klass 72 juniorer tävlade Amelia Mauritzon. Och SOM hon tävlade!

Här gjorde en supertaggad Amelia klart innan tävlingarna att det var världsrekord i knäböj som gällde.

 En lätt ingång på 175 kg för att sedan gå på 182 kg och världsrekord.

Och det var inga som helst problem för Amelia. Sista vikt bestämdes till 187,5 efter lite överläggningar. Även den vikten betvingades och ännu ett v-rekord!

I bänkpress blev det 100 kg och nytt pers. med hela7,5kg.

Så avslutande marklyftet med 190, 200 och avslutningsvis 202 kg för Europa rekord i marklyft och sammanlagt med 489,5 kg. Amelia vann överlägset och blev också bästa junior.

Agnes Rudin tävlar även hon i klass 72 men då i ungdomsklassen.

Tråkigt nog var Agnes ensam i sin klass. Men det hindrade inte henne från att göra en super insats och pers. i allt! 3 fina böjar med 147,5 kg på topp.  92,5 kg i bänkpress och 172,5 kg i marklyft.  412,5 kg sammanlagt och bästa ungdom. Bravo!

I klass 84 junior har vi Emma Pettersson. Emma var på förhand rankad på en tredje plats med en liten förhoppning om häng på guld å silver.  Efter två lätta böjar på 147,5 och 155 så valdes 162,5 för att hänga på norskan och finskan. Tyvärr blev det en snöplig bom.

Bara ladda om för bänkpress. Här fick Emma lite revansch och satte personligt rekord med en 90 kg bänk.

I marklyftet bevakade vi brons platsen och Emma avslutade snyggt med 177,5 i tredje och pers. i mark och sammanlagt med 422,5 kg.

 

Eftermiddagens tävlingar med klassiska herrarna skulle bli dramatisk både före och under tävlingarna (ja till och med dagen före).  Och det var främst våran yngste lyftare Filip Näreskog som stod för dramatiken.  Efter en misslyckad bantning med nästan 6 kg kvar ner till tävlingsvikten 74 kg dagen före, så var vi coacher väldigt tveksamma om det här skulle gå.

Efter en heroisk (eller ja kanske dumdristig) insats i bastu både kvällen före och hela morgonen så lyckades Filip precis väga in. DET trodde nog ingen!!  Men det hade också satt sina spår och Filip fick betala ett fruktansvärt pris med otroliga kramper.

Filip kunde nu inte göra sig själv riktigt rättvis men lyckades ändå med järnvilja genomföra tävlingen med ruskiga kramper inför främst i knäböjen.

Vi vågade endast gå in på 100 kg för att avsluta på 150 kg (långt under vad som var tänkt). Bänkpressen stannade på 135 kg. I marklyftet så såg man att Filip nu hade återhämtat sig hyfsat och avslutade snyggt med ett lyft på 240 kg och en silverpeng sammanlagt i klass 74 ungdom.

Filip var nog mest glad att lyckats ta sig igenom tävlingen. Och vi coacher var nog mest glad att han var okej. Grymt krigat Filip. Nästa tävling blir klass 83. Punkt!

 

Det var även 3 grupper på eftermiddagen.  Filip gick i första grupp. Carl Andersson, Carl Hynén-Ulfsjöö och Yulong Li i andra grupp. I 3:e grupp hade vi Hannes Levy och Steven Örnerstedt.

 

Junioren Carl Andersson gjorde en gedigen insats i klass 83 kg och knep ett brons.

Carl vägde endast 79 kg och kände nog själv att det saknades lite tryck.  255 kg böj i sista försöket efter bom i andra får ses som bra jobb! I bänken stannar vikten på ingångsvikten 140 kg. Inför marlyftet hade vi ändå lite häng på silverplatsen. 260 kg i andra försöket höjdes till 272,5 i sista för att gå om finnen men tyvärr lite för tungt.

Carl fick ihop 655 kg

 

I klass 83 kg ungdom har vi ett styrkefenomen genom Yulong Li.

Li fullständigt dominerade och satte 4 st Europa rekord! 250 kg i knäböj-150,5kg i bänkpress och 258,5 kg i marklyft. Sammanlagt 659 kg.

Bästa ungdom med hela 445 wilkspoäng.   

 

Carl Hynén-Ulfsjöö var på förhand topprankad i klass 93 och gjorde ingen besviken.

Stor lyftning av Carl som tog hem guldet med 25 kg ner till finnen Marttila på andra plats.

252,5 kg i knäböj, 170 kg i bänkpress och 290 kg i marklyft gav 712,5 kg. Även ett grymt bra försök på magiska 300 kg i sista marken.

 

Även Hannes Levy klass 105 var favoriten som höll. Hannes med sin kraftfulla lyftning levererade och persade i böj och mark.  280 kg i knäböj, 182,5 kg i bänkpress och 305 kg i marklyft för totalt 767,5 kg och en överlägsen seger. Hannes som blev 3:e bästa junior har ett år kvar innan senior. Det blir mycket spännande att följa Hannes väg mot senior.

 

Sist men absolut inte minst. Kraftpaketet Steven Örnerstedt klass 120 kg.

Här skulle det bli en ruggig fight mot dansken Boesen. Steven tog ledningen i böj med 305 kg och pers., före Boesen på 302,5. I bänk drog vi ifrån ytterligare med 195 kg mot 187,5. Alltså en ledning med 10 kg och kroppsvikts fördel inför marklyftet.

Nu blev det svårt att veta vad dansken var god för i marklyft så det blev till att samla kg och få alla lyft. Lätt ingång på 275 kg följdes upp med 285 kg. Dansken smög med bakom och gjorde det han behövde. Knapp ledning inför sista lyftet och nu var då frågan vad fanns det för Power hos Steven och vad kunde dansken göra? Ett sista klarat lyft var ett måste för ha chans att vinna.  Vikten valdes till 292,5kg vilket innebar att vi tvingade upp Boesen på 305 kg. Steven drog vikten med lite mersmak. Men det gjorde även dansken.

Steven är nog nöjd med sina pers. och resultat i grenarna men inte på andra platsen. Det vet vi… Men grym lyftning med 792,5 kg sammanlagt.

 Både Steven och Boesen är födda 99 så här kommer troligen chans till revansch i framtiden!  

 

Lördagens tävlingar var lite lugnare ur coach perspektiv.

7 klassiska bänkare och 2 utrustade.

I Klass 63 ungdom har vi Elsa Marin Karlsson. Elsa gick sin egen tävling då motstånd saknades. Men morot saknades inte då siktet var inställt på Europa rekord.

Lätt ingång på 82,5 kg för att sedan begära rekordvikten 90,5 kg som kom upp galant.

Sista lyft bestämdes till 95,5 kg av coach Jimmy. Elsa var nog den som trodde minst på det, men det var inga som helst problem. Här är det bara en tidsfråga innan 100 kg flyger upp.

Elsa blev bästa ungdom.

 

Agnes Rudin klass 72 ungdom dubblerade sin SL start med att även tävla i enbart bänkpress.

Även hon var ensam i klassen men siktet inställt på förbättra sitt pers. på 92,5 i bänk från dagen före.

Lätt ingång på 87,5 kg sen bom på 95 kg i andra. Omförsök i sista och nu stämde det bättre och vikten kom upp med mersmak.

 

Vilma Olsson tävlar i Junior dam klass 72 och här var siktet åter inställt på världsrekord i ett 3:e försök om vikterna kom upp bra i första och andra.

Vilma satte säkert första vikten på 105 kg och vi gick på 110 kg i andra för att stänga dörren bakåt och säkra vinsten. Säkert även det.

 Nu upplevdes press signalerna som lite långsamma från huvud domaren men det var lika bedömning för alla och bara att anpassa sig.

Sista försöket för världsrekord 115,5 kg var inte långt borta men tyvärr lite för tungt.

Vilma besviken över bommen får snart ett nytt försök på EM i klassisk styrkelyft. Då sitter det!

Bästa dam junior.

 

Så över till Herrarna.

I klass 74 har vi Simon Brunzell som lyfter stilrent och säkert.

Ingång på 152,5 kg lätt. Islänningen startade på 135 och tog 145 i andra. Vi begärde 160 i andra som också kom relativt lätt och nu var segern klar då islänningen avstod sista.  

Tredje lyft på pers. vikten 167,5 kg kom också fint med.

Simon blev 2:a bästa junior.

 

Yulong Li klass 83 ungdom, tävlade liksom Agnes dubbelt med enbart bänkpress också.

Li fick gå sin egen tävling då motstånd saknades. Ingång på 150 kg säkert höjdes till 161 kg i andra för Nordiskt rekord men tyvärr bom. Även 3:e blev för tungt.

Tror nog Yulong var lite sliten från tävlingen dagen före.

Bästa ungdom.

 

I klass 93 kg tävlade Andreas Olausson som gjorde en gedigen insats. Ingång på 175 dock underkänt efter slarvfel. Omförsök i andra och inga problem. I sista begärdes 182,5 kg som också kom fint med. Andreas vann överlägset sin klass och blev 3:e bästa junior.

 

Emil Norling tävlar i klass 105 kg och är väl främst en styrkelyftare.

Dock väntar andra uppdrag för Emil framöver så nu blev det en genomkörare i enbart bänkpress.

Ingång på 175 kg lätt.  180 kg i andra godkänt. 185 kg i sista blev dock för tungt.

Emil tävlade själv i sin klass.  

 

Så avslutar våra två utrustnings lyftare Edvin Forslund och Jonas Edvardsson tävlingarna.

Här lyckas tävlings sekretariatet ännu en gång strula till det med grupperna och inte informera om ändringarna vilket medförde att grabbarna var lite tidiga i värmningen, men det gick bra ändå.

Edvin tävlade i klass 93 kg ungdom och gick sin egen tävling då motstånd saknades.

Ingång på 180 kg lätt.

Sen begärdes 195,5 kg och nordiskt rekord. Och här gjord Edvin ett kanonlyft! Godkänt 3-0.

Sista lyftet på 200 kg blev lite för tungt, men inte långt borta.

 

Jonas gick en match mot en Islänning som tävlat tidigare på fm i utrustad SL.

Hade han styrka kvar till bänken?

Jonas klarade 195 i första och islänningen 210.  Jonas 205 i andra och islänningen 225.

Så tyvärr gick tåget för seger där.

212,5 i sista blev för tungt för Jonas. Silvermedalj dock.

 

 

Summering: ALLA svenska lyftare tog medalj!

5 ungdomar och 13 juniorer på 20 starter gav 20 medaljer.

13 Guld, 4 silver och 3 brons.

Världsrekord, Europa rekord och Nordiska rekord.

 Personliga rekord för flertalet lyftare.

Fantastiskt!

 

Som coach och lagkapten har det varit grymt häftigt att få leda och coacha dessa lovande unga lyftare tillsammans med super coacherna Jimmy Karlsson och Emil Gustafsson!

 

Stort tack till Dino Larsson som agerade extra hjälp och fotograf när damerna tävlade.

 

Även stort tack till våra rutinerade IT domare Johnny Wiklund och Ola Arvidsson som var med och supportade.

 

Med vänliga hälsningar

Kapten Thomas Wulffeld

Skribent: Anett Henriksen Langva
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter