Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning bänkpress-EM

2017-10-16 14:12
Då vet det nästa sista internationella mästerskapet under tävlingsåret 2017 avlutat, bänk-EM för juniorer, seniorer och veteraner. Sverige skickade en trupp bestående av 23 lyftare som presterade mycket väl i den spanska hettan.
  • Uppdaterad: 2017-10-16 14:12

I onsdags startade bänkpress-EM på den spanska semesterorten La Manga. Sverige skickade 23 starka lyftare, alla med medaljchans. Först ut var våra M1 damer Annelie Izindre, -63kg, och Ulrika Johansson, -72kg. Annelie, som så sent som förra veckan blev världsmästare i styrkelyft, visade inga tecken på att ha problem med omladdning då det blev guld även här. Nu väntar en välförtjänt vila. Ulrika ville inte visa sig sämre och kan även hon efter det här mästerskapet titulera sig europamästarinna i bänkpress med sina 105kg.

Eftermiddagen fortsatte med nästa generations damlyftare, nämligen våra juniorer. Mia Engrenius, - 52kg, och Matilda Vilmar, -63kg. Båda tjejerna visade klass i sin lyftning. I -63kg var det aldrig ens spännande, Matilda vann i överlägsen stil med 132,5kg. Desto jämnare var kampen mellan Mia och ryskan Alesia Petukhova, där det tillslut var en överlycklig Mia som fick ställa sig högst upp på pallen med sina 100kg mot Petukhovas 97,5kg.

Full utdelning med fyra av fyra guls redan första tävlingsdagen.  

 


Torsdag
Först ut denna torsdag var junioren Emma Johansson, -72kg, som inte riktigt fick till det med utrustningen och tyvärr bommande ut sig. Desto bättre gick det för superjunioren Alexander Eriksson, -74kg, som precis som sambon Matilda, vann sin viktklass i överlägsen stil. Det nya världsrekordet lyder efter dagen dessutom 246kg och tillhör Alexander. Dagen avslutades med Conrad Hansson, -93kg, som med sina 237,5kg kammar hem en silvermedalj.

Dagen summeras med ett guld och ett silver på totalt tre lyftare.

 

 

Fredag
Ny dag med nya möjligheter när tävlingsprogrammet fortsätter för våra herrveteraner. Dagen inleddes med M4-lyftarna Niilo Maliniemi och Mujir El Alami, båda i -120kg. Båda lyftarna klarade endast sitt ingångslyft då utrustningen inte var samarbetsvillig. Niilo var den som lyfte tyngst, 170kg, och kan titulera sig europamästare, som också hade ett försök på världsrekordvikter. Mujir med sina klarade 120kg får den här gången nöja sig med silver.

Efter M4:orna var det dags för M2, där Jukka Siltanen, -74kg, slog personligt rekord två gånger och slutar på en bronsplats med sina 142,5kg. I -93kgs klassen knep Tomas Ring silvret med 195kg och Mio Dabeski, -105kg, blev guldmedaljör med sina 190kg. Sverige hade sedan två lyftare i -120kg, Tero Nykulla och Mikael Jaldefors, som tyvärr båda bommande ut sig.

Sist ut bland mästerskapets veteraner var herrarna i M1. Marcus Holmgren, -74kg, blev silvermedaljör med sina klarade 175kg. Robert Davidowicz, -105kg, knep en bronsmedalj i en av de jämnare klasserna detta mästerkap. Stången var inför Roberts sista lyft lastad med 235kg och domarna gav vitt ljus. Tyvärr bommade Markus Larsson, -120kg, ut sig.

 

Lördag
När veteraner och juniorer tävlat färdigt var det dags för seniorerna att äntra tävlingspodiet. För våra damer gick det inte som planerat, både Andrea Hammarström, -72kg, och Sofie Josefsson, -84kg, bommande tyvärr ut sig, dock kunde Frida Wik knipa en bronspeng i -84kg med 150kg. Endast fem kg från guldet.

Desto bättre gick det för Amit Selberg i herrar -74kg. Amit som egentligen är M1 ställde upp i open och som han gjorde det, EM-guld och nytt världsrekord för M1:or som idag lyder imponerande 250kg.

 


Söndag
Sista tävlingsdag på detta mästerskap. I -105kg var det en jämn kamp mellan Stefan Jamroz och ukrainaren Viktor Leskovets som båda klarade 317,5kg i andra, respektive sista lyftet. Stefan gick för guldet i sista lyftet, 320kg, tyvärr lite för tungt den här gången. Guldet gick istället till ukrainaren som vägde in ett drygt halvkilo lättare än Stefan.

Niklas Petterson, +120kg, inledde tävlingarna med två icke-godkända lyft. I tredje gick det bättre och de 327,5kg kom upp och därmed säkrade även Niklas bronsmedaljen.

 

Bänkpress-EM kan summeras i ett antal fina individuella prestationer som för svensk del resulterar i 8 nya svenska Europamästare och totalt 17 medaljer på 23 lyftare. Otroligt bra jobbat!

Skribent: Sara Brändström
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 

 

 

 Svenskidrott

 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter