Hoppa till sidans innehåll

Serien 2019, en spännande match!

30 SEP 2019 16:30
En sammanställning efter serieomgång 3 där främst de högsta serierna omnämns.
  • Uppdaterad: 30 SEP 2019 16:30

Seriesystemet är grunden för vår tävlingsverksamhet i Styrkelyft och Bänkpress, klassiskt som med utrustning. Vi har bara en serieomgång kvar och spänningen tätnar. Det blir en spännande sista omgång då flera serier är jämna medan vissa är lite mer tydliga redan nu vilka som går segarnade ur den. Mycket kan hända och det gäller att göra bra ifrån sig på tävlingarna. Trots att alla i gunden gör individuella tävlingar blir laginsatsen i och med serien så väldigt viktig. 

Samtliga serier hittar du här

ELITSERIEN DAMER
I Styrkelyft med utrustning ser det ut som att Sundbyberg med sitt starka lag har stor möjlighet att bli svenska lagmästare. Kan Sundsvall göra en bra sista omgång bör de hålla Kalmar bakom sig som tyvärr tappade för mycket omgång 3 mot tidgare omgångar. Nora som nollat första omgången gjorde en kanonomgång i våras då de gjorde mer poäng än vad både Sundsvall och Kalmar gjort på någon av sina omgångar hittills i år.  

I Klassisk Styrkelyft ligger även här Sundbyberg i topp hotad av främst GKK 1 med ca 74p. Det är enormt jämnt i tabellen och det skiljer bara 192p mellan 1an och 4an, vilket kan vara t.ex. en bra marklyftspoäng, så varje lyft och varje gren är vitkig. HAK Greppet från Skåne, Luleå och Västgötaklubben Vedum måste göra en bra serieomgång 4 då de ligger "bäst" till för att trilla ner i Allsvenskan där Väsby ser ut att ta en promenadseger före Karlstad och Södertälje som också är sugna på att komma upp bland Eliten.  

I den utrustade bänkpressen ser vi Vedum som en relatvit klar favorit till segern med Sundbyberg och Styrkefabriken jagandes. Det fina med idrott är att allt kan hända. Här har HAK Greppet nollat sina omgångar.

I den klassiska bänkpressen är det liksom i Styrkelyft mer jämnt och här är det Uppsala som toppat laget bäst detta år...hittills. 60 poäng efter dem återser vi Sundbyberg men bara ca tre ynka poäng före Göteborgs KK. HAK Greppet och Eskilstuna jagar med endast 33 respektive 42 poäng efter GKK. Mycket kan alltså hända här och det gäller för lagen att få alla i fin form innan julledigheten. Ska Linköping, Södertälje och någon av skåneklubbarna Malmö eller Lund byta plats med Täby, Stockholm och Sundsvall som just nu ligger värst till för nedflyttning.

ELITSERIEN HERRAR
Sundbybergs TK leder ganska klart men en förlorad gubbe här kan resultera i omkastning av slutresultatet då Vedum med en jämnare års serie håller andraplatsen i ett fast grepp framför Nora och Kalmar. 

Även i klassisk Styrkelyft hittar vi Vedum på en andraplats utan dalar i omgångarna. Borlänge har ett starkt lag och leder tabellen med ca 200 poäng, vilket alltså endast betyder en bra poängnotering i en delgren. Så det gäller att laget håller ihop hela vägen ut. Jönköping nafsar Vedum i nacken och strax därefter finns Örebro och Kalmar. En förhållandevis jämn serie där vi hoppas att de som inte når toppen i år blir taggade att vässa sig än mer till nästa år. Södertälje, Malmö och Sundsvall behöver lyfta sig för att inte trilla ner en division. Som det ser ut är det Karlstad, Stockholms AK och Göteborgs KK som laddar för uppflytt från Allsvenskan.

Även bänkpressen i tröja är väldigt jämn mellan Sundbyberg och Styrkefabriken. Vilken klubb vinner? Vedum ser ut att hålla avstånd till Håbo men man vet aldrig vad som händer förrän sista pressen är gjord. 

I Elitserien Klassisk bänkpress finns två VSSF klubbar i topp med Örebro först endast 38poäng före Karlstad och 14 poäng därefter Vedum. Sundbyberg och Eskilstuna jagar med stora kliv efter. Jönköping som ligger 7a har 2,5 poäng upp till Täby. Linköping, Sandviken och Stockholmspolisen ligger mest pyrt till för nedflytt och för att byta plats med de som jobbar för uppflyttning i Allsvenskan med Borlänge i topp före Pure Power och Göteborgs KK.

JUNIORSERIEN
I Klassisk Styrkelyft är det väldigt jämnt och de lag som får maximal utdelning kommer förmodligen hoppa upp någon placering. Uppsala har bra utgångsläge för serievinnare tätt följda av Pure Power och Håbo. Men här kan som sagt allt hända då TK Trossö nosar från en fjärdeplats som säkert gärna förbättras. 

Kungsbackaklubben Pure Power, som leds av den duktiga bänkpressaren från Borlänge som slagit många gamla rekord, leder stabilt juniorserien i Klassisk Bänkpress. Jämnare är det mellan 2an Södertälje och 3an Sandviken. Vi hoppas på ett ännu jämnare slutresultat. 

Jag tror att vi alldeles snart kommer få se även juniorserier för damer.

UNGDOMSSERIEN
Stockholms AK har haft lite ojämna seriomgångar, men leder ändå med självsäkra poäng före Sandviken och Pure Power i Klassisk Styrkelyft, där de två sistnämnda får en hård strid att utkämpa om 2a eller 3e platsen. Håbo och Uppsala är en bit efter men med Uppsalas senaste poäng som var det näst bäst i hela Ungdomsserien 2019 kan än mycket hända.

Två lag kämpar tappert i den klassiska Bänkpresserien och det är förvisso glädjande att ungdomarna vill tävla i alla delgrenar. Pure Power har tagit ett grepp om vägen mot serievinsten och Sandviken knappt 200 poäng efter hoppas vi gör en fin avslunting med många godkända lyft och personliga rekod. Hoppas också att ni är än mer hungriga att lyfta nästa år. 

 

VETERANSERIEN
Än så länge bara en Veteranserie för damer (klassisk Bänkpress), men det blir säkert fler framöver. Sundsvall leder knappt före Täby ooch därefter Södertäje som har marginal till Vagnhallen och Stockholmspolisen. Det är storstäderna Stockholm & Göteborg som håller denna serie uppe, men vi hoppas fler klubbar ute i landet hittar starka damer som vill vara med och göra det svårt för storstäderna att vinna. 

Här leder Vedum alltför stort för att känna sig hotade i Styrkelyftserien för herrar över 40år. Nora verkar vara på en klar 2a plats och Nässjö som också har resultat varje omgång finns på 3e plats och ser också ut att sluta så. Serien ska dock avverkas innan vi vet svaret.

I den klassiska serien i Styrkelyft är det som i flera andra klassiska serier jämnt. Norberg har bara 87 poäng före Vedum. Täby, TK Trossö och Eskilstuna är inte långt efter och vad som helst kan hända. Våra starka seriegubbar får ta i ordentligt för att behålla sina placeringar då inte mycket behövs för att förändra avslutningen.

I bänkpressen för herrarna kan mycket hända. Den klubb som fick näst mest poäng av alla under 2019 hittils en omgång är Westbo som bara ligger 4a. Det bör dock inte räcka med en lika bra sistaomgång för dem, då Vedum, Eskilstuna och framförallt Sundbyberg har ett ganska bra försprång. Det gäller dock att alla är med och drar sitt strå till stacken för att man inte ska bli "omåkt". I bottenstriden har Styrkefabriken nollat ett par omgångar, men haft mest poäng av alla vid den omgång de genomförde. De har mycket att ta igen och kan röra till det om de åter kan göra en lika stark insats, eller så går Nässjö förbi Styrkefabriken...? 

I klassisk bänkpress leder Borlänge med 45 poäng före Pure Power, vilket inte är så mycket. Från Göteborgs KK på 3e plats till Kalmar på 8e skiljer det inte mer än 85 poäng! Sundsvall jagar Kalmar och Malmö tappade tyvärr en del omgång 1 annars hade också de varit med i den jämna striden. Förutom Malmös förstaomgång skiljer det 125 poäng från den högsta lagpoängen till den lägsta, däremellan finns 29 olika lagpoäng som gör denna kamp så jämn.

Ja det blir spännanade att se utfallet av alla serier och visst är det kul med poängsystemet som gör att man kan tävla ihop och mot varann fast man går i olika viktklasser. Härligt med föreningar som har allt från ungdomar till veteraner, medan andra finns i topp i flera olika serier. Vissa föreningar har endast något lag med då de kanske inte är så många, men det är en drivkraft att se hur man ligger till i serien. Att det inte räcker med en i laget som gör bra ifrån sig, utan att varje lyft och lyftare är viktig gör seriesystemet unikt och något att värna om. Lycka till alla på sista omgången!

Skribent: Alexander Grenehed
Epost: This is a mailto link

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter