Hoppa till sidans innehåll

SSF:s antidopingarbete

2017-12-15 15:55
  • Uppdaterad: 2017-12-15 15:55

Med anledning av att Jörgen Ljungberg tävlandes för ASK Eskilstuna avstängts av Riksidrottsförbundets dopingnämnd vill Svenska Styrkelyftförbundet meddela följande:

2006 stängdes Jörgen Ljungberg av i 24 månader och att han nu återigen stängs av är frustrerande och tragiskt.

Vi som förbund arbetar aktivt, kontinuerligt och med stor kraft för att informera individer, föreningar och distrikt.

Antidopingarbetet är alltid i fokus i det vi gör oavsett om det handlar om information, avtal eller till exempel ”vaccinera klubben”  

Doping är ett växande samhällsproblem som vi alla har ett ansvar för och det är bra att Riksidrottsförbundets antidopingarbete fungerar även fast vi anser att det krävs ännu mer resurser och mer tester bland idrottare verksamma inom alla områden då bruket av otillåtna preparat inte enbart är något som sker bland elitidrottsmän.

Tyvärr kan inte vi eller någon annan kontrollera enskilda individer därför är det extra viktigt att det finns en fungerande struktur där tester genomförs kontrollerat och regelbundet så att vi alla med säkerhet kan tävla på lika villkor i en ren idrott.Robert Ericsson, sportchef på Svenska Styrkelyftförbundet, vad innebär det här för Jörgen Ljungberg?

-   Det innebär att Jörgen stängs av 4 år från all idrottslig verksamhet inom RF-relaterad idrott och verksamhet.

 

Hur ser du på dopingen inom styrkelyft?

-   Inom vår organisation har vi ett starkt fokus på antidopingarbetet och jag skulle säga att bruket av prestationshöjande medel inte är större hos oss än inom andra idrotter.

Snarare är det så att vi är mer proaktiva och har större fokus på detta område än många andra eftersom vår sport historiskt haft problem med dopning.

Ur ett samhällsperspektiv finns dock ett större problem som berör vår idrott indirekt och det är att en stor del av styrketräningen sker hos kommersiella aktörer som oftast inte är medlemmar i Riksidrottsförbundet.

Hos dess aktörer kan inte tester påkallas av RF.

 

Vi anser att det måste börja testas bredare, inom fler områden och på fler ställen för att arbetet mot doping ska effektiviseras.

Det var också därför vi stod bakom friidrottsförbundets motion på Riksidrottsmötet om att det bör finnas en fristående antidopingorganisation som därmed kan och bör arbeta överallt inom samhället där doping kan förekomma.

 

Hur går ni vidare?

-   Vår antidopingkommitté kommer att fortsätta arbetet för att förebygga och informera. Vi fortsätter med ”vaccinera klubben” där Styrkelyftförbundet är det förbund i Sverige med flest antal vaccinerade klubbar, i dagsläget 110 stycken.

Vi begär dessutom av våra medlemsföreningar att genomföra en uppdatering av "vaccinera klubben avtalet" en gång per år vilket är en större strävan än vad Riksidrottsförbundets intentioner indikerar som ambitionsnivå.

Våra föreningar fortsätter också sitt arbete att skriva avtal med utövaren där denne förbinder sig att inte bruka prestationshöjande medel.

Skribent: Sara Brändström
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 

 

  Svenskidrott

 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter