Hoppa till sidans innehåll

Svenska Styrkelyftförbundet går in i en stor utbildningssatsning

2018-08-24 12:37
På RF stämman i maj 2015 togs ett beslut om ett strategiskt dokument som Riksidrottsförbundet(RF) och dess medlemsförbund verkar mot.
  • Uppdaterad: 2018-09-13 14:35

De övergripande målen är idrottsrörelsens gemensamma mål och därför har också Specialidrottsförbunden ett indirekt ansvar att leda sina medlemsföreningar mot dem.

Målen lyder:

Livslångt idrottande

Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet.

Svensk idrott ska nå fler idrottsliga framgångar internationellt.

Idrottens värdegrund är vår styrka

Alla lever och leder enligt Svensk idrotts värdegrund.

Idrott i förening

Svensk idrott ska vidareutvecklas, samverka med andra aktörer och ge goda möjligheter att idrotta i förening.

Idrotten gör Sverige starkare

Idrottsrörelsen är en ännu starkare samhällsaktör.

På Riksidrottsmötet i Karlstad 2017 tog svensk idrott också beslut om fem stycken prioriterade utvecklingsresor för att nå sina mål. I dessa beskrivs vad idrotten på olika nivåer ska fokusera på och varje resa är en långsiktig strävan mot målen 2025. Utvecklingsresorna är:

Den moderna föreningen engagerar

Inkluderande idrott för alla

En ny syn på träning och tävling

Jämställdhet för en framgångsrik idrott

Ett stärkt ledarskap

Arbetet mot målen 2025 pågår nu inom RF, SF, och i många föreningar.

I enlighet med dessa mål kommer Svenska Styrkelyftförbundet(SSF) liksom de andra 70 RF idrotterna att kraftsamla för att tillmötesgå den visionen för 2025. En springande punkt handlar om ett livslångt idrottande i förening. För att göra våra medlemsföreningar än mer aktiva och än mer attraktiva för människor krävs många olika insatser av flera olika slag. 

I flera fall stavas utvecklingen mot vision 2025 utbildning och utbildning på många nivåer och i många olika former i våra föreningar.

Därför tog förbundsstyrelsen för en tid sedan ett beslut att all SSFs utbildningsverksamhet ska vara tjänstemannaorienterad för samordning och för att garantera kontinuitet i arbetet.

I och med detta så kommer all utbildning, både befintlig men även ny utbildning att presenteras i en ny utbildningsstruktur och i en portal med samma typsnitt och uppbyggnad som andra RF förbunds portaler. RF har en längre tid jobbat med gränsöverskridande tränarutbildningar och gemensam referenslitteratur kommer att användas och kvalitetssäkras genom SISU Idrottsböckers referensmaterial. 

Gällande exempelvis instruktör och tränarutbildningar har konstateras att många idrotts och tränarkvalitéer omfattar de flesta idrotter. Andra är mer idrottsspecifika. För att utröna vilka kvalitéer som är mer generellt idrottsövergripande och vilka som är mer idrottsspecifika har en referensgrupp tillsatts. Den består för SSFs del av undertecknad samt SISU och SISU Idrottsböckers resurspersoner samt två externt handplockade individer.

Dessa två handplockade individer för SSFs räkning är Carin Gustafsson och Anders Lindsjö.

Både Carin och Anders gör här en kort presentation av sig själva:

 

Carin Gustafsson

Carin är 55 år, tävlar i styrkelyft för Upsala TK. Hon bor tillsammans med maken Yngve i Hofors sedan augusti och de har en 20 årig utflugen dotter. 

Första tävlingen i styrkelyft genomfördes 1984 och Carin representerade Sverige i styrkelyftslandslaget under över 10 år. Förutom styrkelyft har hon tävlat i friidrott, tyngdlyftning, gymnastik, handboll och fotboll. 

Idrottsligt

Carin har totalt 11 SM-guld som senior, deltagit i 10 st. EM och 5 st. VM. Ett sammanlagt VM-silver, guld i bänkpress och flertalet bronsmedaljer från EM och VM. Innehade nordiskt rekord i marklyft i klass 60 kg under flera år på 90-talet med över 3 ggr kroppsvikten. Aktiv som senior 1984-1999. Återupptog tävlandet som veteran 2014 och blev europamästare 2018 i klass 63 kg, M2 (50-59år). 

Yrkesliv och tränar/utbildarroll 

Kemiingenjör i grunden och har arbetat som chef och projektledare i över 30 år. I roller som bland annat fabrikschef har Carin stor erfarenhet av coaching och ledarskap. Har under hela sin karriär fortsatt att utbilda sig inom ledarskap och coaching. 

Hon har under de senaste 30 åren instruerat, tränat och coachat tävlingsidrottare och motionärer styrketräning och styrkelyft. Carin utbildade sig redan under 90-talet till tränare och utbildare inom Styrkelyftförbundet och höll under flera år tränarutbildningar steg 1 och steg 2 i runt om i Sverige. Hon var del i det som då hette Tränargruppen vilket var den del inom Svenska Styrkelyftförbundet som ansvarade för träningsutveckling. 

Under över mer än 30 år har Carin arbetat ideellt inom idrotten som tränare och ledare där hon under senare år bland annat ansvarat för inom fysträning och styrketräning för ungdomar inom simning. Sedan drygt ett år tillbaka driver Carin eget företag där hon delar tiden mellan konsulting inom verksamhetsförbättring/ledarskap och som tränare/träningsinspiratör och coach.

 

Anders Lindsjö

Anders är 49 år och bor tillsammans med fru och barn i Helsingborg. Anders är olympisk tyngdlyftare i grunden. HAK Greppet i Helsingborg har under åren varit Anders hemmaförening.

Första tävlingen i tyngdlyftning gjorde Anders 1983 och han har representerat landslaget i tyngdlyftning vid mästerskap och landskamper under många år under 80 och 90 talet.

Idrottsligt

Anders har 6 SM guld, deltagit i 6 st. EM och 3 st. VM. Han har ett JVM brons och har blivit nordisk mästare två gånger. Han har över tjugo landslagsuppdrag under 80-90 talet där naturligtvis Olympiska Spelen i Barcelona 1992 blev kronan på verket.

Yrkesliv och tränar/utbildarroll

Efter avslutad elitidrottskarriär i tyngdlyftning blev det högre tränarutbildning i Stockholm, landslagscoach och tränaruppdrag. Hans erfarenheter från att ha tävlat på Olympiska Spelen, till tränare för både lag och individuella idrottare på högsta elitnivå, har gjort honom till en eftertraktad utbildare, föreläsare och kunskapskälla. 

Till vardags jobbar Anders som tränare på nationella idrottsprogrammet i Helsingborg med utbildning i fysisk prestationsutveckling för 14 olika idrotter och cirka 300 idrottare.  Han är även partner och utbildare i Athletic Sports School, skapare av Eleiko Strength Coach samt medförfattare till Svenska Tyngdlyftningsförbundets utbildning.

 

Tillsammans RF, SISU Idrottsböcker och dessa referenspersoner kommer Svenska Styrkelyftförbundet att skapa sin nya utbildningsstruktur och portal där både befintlig men även ny utbildning kommer att presenteras. Spännvidden blir stor då utbildningen handlar om allt i allt från föreningsutvecklande utbildningar som funktionsutbildningar, funktionär-sekretariat och domarutbildningar till rena tränarutbildningar, från barn/ungdomstränarutbildning och vidare uppåt. En tidsplan för implementering och presentation av denna struktur/portal kommer att upprättas med berörda parter. Exakt hur den tidsplanen ser ut kan i dagsläget inte presenteras men kommer att tillkännages när planen är fastslagen. Under tiden kommer SSF naturligtvis fortsätta med befintlig utbildning.

 

Att ge möjligheten till livslångt idrottande för den som vill träna och tävla i vår idrott, oavsett mål och ambitionsnivå, samt att göra det i våra medlemsföreningar är en tuff och utmanande uppgift. 

Nyckelordet för förbund, distrikt och förening är sannolikt mervärde. Kan den enskilde medlemmen känna ett mervärde i medlemskapet hos oss har vi kommit en lång bit på vägen!

 

Robert Ericsson

Sportchef Svenska Styrkelyftförbundet

 

 

 

Skribent: Anett Henriksen Langva
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter