Hoppa till sidans innehåll

Begrepp


Ibland kan det vara svårt att veta vad som är okej att säga och vad innebörden av ett visst ord är. För att reda ut begreppen och undvika oklarheter i vad de avser finns nedan en begreppförklaring över de vanligaste orden kopplat till paraidrotten. 

Kom ihåg att det ALLTID är en person vi pratar om, därför gäller tumreglen "person first language", dvs. person med funktionsvariation, person med synskada och så vidare. 

 

Funktionsvariation
En annan vanlig benämning på funktionsvariation är funktionsnedsättning, svensk styrkelyft har valt den mer neutrala benämnigen variation istället för nedsättning. En funktionsvariation är en begränsning av en persons fysiska eller psykiska förmåga att fungera som självständig individ och att utöva önskade aktiviteter. Det är vanligt att inom idrotten dela in funktionsvariationer i rörelsehinder, synskada samt utvecklingsstörning. 

En person med en funktionsvariation kan sitta i rullstol, då är den personen rullstolsburen, inte rullstolsbunden. 

 

Funktionshinder
Begränsning som en funktionsvariation innebär för en person i relation till omgivningen. Konsekvensen är att funktionshinder inte är något som en person har, utan det är miljön som är funktionshindrande.

 

Utvecklingsstörning
Vardaglig benämning på psykisk utvecklingsstörning, en intellektuell funktionsnedsättning som uppstår under utvecklingsperioden och är av sådan omfattning att en person behöver särskilt stöd av samhället.

 

Parasport 
Motions- och tävlingsidrott för rörelsehindrade, synskadade, utvecklingsstörda och döva.

 

Paralyftning
Den del av styrkelyft som särskilt bedrivs för personer med någon form av funktionsvariation. 

 

Parabänk
Avser tävlingar och personer/ lyftare med funktionsvariation i nedre extremiteter som gör att de endast kan tävla i bänkpress.

 

Unika lyftare
Styrkelyft för personer/ lyftare med utvecklingsstörning.   

 

Special Olympics skulle kunna kallas för "breddens bredd". Här ligger fokus på social samvaro, inte tävling och resultat då det kan skapa en negativ stress hos många personer. Det är också viktigt att det på tävlingar finns många vinnare. 

Paralympics är raka motsatsen - paralympicer är elitidottare och vinnarskallar, precis lika mycket som olympier eller VM- och EM-deltagare. 

Uppdaterad: 03 OKT 2019 11:47
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter