Hoppa till sidans innehåll

Handlingsplan


Avtalen
Avtalet som ska skickas in till Svenska Styrkelyftsförbundet (SSF) är ett avtal mellan föreningen och SSF. Detta avtal ska förnyas årligen och innebär att föreningen tar ansvar att informera sina medlemmar risker med samt påföljder av doping. Antidopingkommittén arbetar mot föreningar för att få de att komma ihåg att skicka in avtalet, speciellt nya föreningar. Antidopingkommittén uppmanar även föreningar att ha antidopingavtal mellan förening och medlemmar. Detta ska i så fall finnas med i föreningens stadgar.

Vaccinera Klubben
Föreningar har en skyldighet att genomföra Riksidrottsförbundets (RF) Vaccinera Klubben. En handlingsplan ska även skickas in hur man som förening ska arbeta med antidoping. Både Vaccinera Klubben och handlingsplanen ska göras och skickas in årligen. Antidopingkommittén informerar föreningarna om vad detta är. Respektive distrikts antidopingansvarige ska vara uppmärksam på om föreningarna genomför dessa.

Röd-Gröna listan
Röd-Gröna listan är en lista där man kan kolla om en medicin är dopingklassad. Det är föreningens, ledarens och lyftarens skyldighet att förvissa sig om innehållet i WADA och känna till listan. Antidopingkommittén informerar om vad det är och vad man kan hitta den. Vid medicinska frågor hänvisas man till medicinsk kunnig person.

Dispenser
Inom SSF finns hög och låg nivå på tävlande. Till hög nivå räknas senior-SM samt internationella tävlingar från ålderskategorin junior och uppåt. Dessa behöver söka dispens innan tävling, för internationell tävlan även hos IPF. För låg nivå, alltså seniorer upp till och med landsdelsmästerskap samt resterande ålderskategorier upp till och med SM, går det att söka i efterhand. Antidopingkommittén kan informera om var blanketter och dylikt finns. Tystnadsplikt gäller mellan berörda parter.

”40 Listan”
Detta är en lista på lyftare som tävlar på elitnivå och behöver vistelserapportera. Detta innebär att en lyftare rapporterar 1 timme per dag året runt då hen är tillgänglig för dopingkontroll. Ansvarig för vilka som finns med på listan är ansvarig tjänsteman hos SSF och denne rapporterar till RF vilka som ska finnas med på listan.

Policy
Policyn gällande antidoping finns under paragraf 9 i SSFs Tävlingsbestämmelser.

Kartbild
Antidopingkommitténs medlemmar ska ha övergripande syn på hur det ser ut i distriktet som hen representerar. Här finns bland annat att hålla ögon och öron öppna gällande andra förbund som ej är anslutna till RF, privata gym, andra RF-anslutna atleter som tränar i föreningar anslutna till SSF och den allmänna synen i samhället på doping. Kommittén tipsar även om RFs Tipslinje, där vem som helst kan lämna tips om misstänkt dopingförseelse.

Hantering av dopingärenden
Hantering av dopingärenden sker enligt RFs och SSFs bestämmelser. I dagsläget får lyftare, förening, SSF och RF information när en utredning om dopingförseelse inletts.

Årsplanering Antidopingkommittén
Antidopingkommittén har för avsikt att delta med minst 2 representanter vid varje SM. 2 gånger om året ska kommittén ha en fysisk träff. Kommitténs representanter ska även synas och informera i respektive distrikt. Finns det möjlighet och tillfälle så ska dessa även försöka synas på andra sporter och evenemang, exempelvis Idrottens dag.

Uppdaterad: 10 JAN 2020 12:56 Skribent: Patrik Karlsson
Epost: This is a mailto link

 


 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

        

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter