Hoppa till sidans innehåll

EM i bänkpress, Keflavik - 2016

24 AUG 2016 11:09
Under föregående helg var det dags för EM i bänkpress som i år arrangerades på Island. Nedan ser ni en samlad rapport över de svenska lyftarnas prestationer, sammanfattat och skrivet av Head Coach Andreas Lind.
  • Skapad: 24 AUG 2016 11:09

Dag 1 - torsdag 18 augusti

Första dagen tävlade juniorerna Conrad Hansson och Christian Martinsson, båda i klass -105. Conrad begärde 250 kg som sin ingångsvikt, medan Christian begärde 257,5 kg som sin ingångsvikt. Som det såg ut just då så skulle detta innebära att vi skulle ligga 2:a och 3:a efter första omgången. Tyvärr så fick Conrad sitt första lyft underkänt för rumplyft, men Christian fick sitt godkänt. Christian låg nu 2:a efter norrmannen Ralf Male, som fick sin ingång på 262,5 kg. Inför andra omgången valde vi att låta Conrad stå kvar på 250 kg, och vi höjde Christians vikt till 265 kg, för att gå om Norrmannen. Denna gång gick det bättre för Conrad och även Christian fick med sig sin andravikt. Inför sista omgången låg Conrad 5:a och Christian 2:a, efter norrmannen som hade bänkat 267,5 kg. Vi satt Conrad på 257,5 kg i sista för möjligheten att bli 3:a, och för Christians del satt vi upp 280 kg på tavlan för att sedan avvakta hur allt skulle fortlöpa i sista omgången. Conrad gick ut, men denna gång blev vikten för tung och Conrad slutade på en 5:e plats. För att med minsta möjliga marginal gå för guld så valde vi vikten 270 kg för Christian, men även för Christian blev det för tungt. Christian fick nöja sig med silvermedalj, men detta var en otroligt bra start på första dagen på EM. 

Dag 2 - fredag 19 augusti

Först ut denna dag var Karolina Arvidson, som inför denna tävling hade bantat ned sig i klass -57kg. Eftersom Karro hade hade gått ned mycket i vikt så visste vi inte hur hennes styrka skulle bli påverkad. Vi valde att välja en väldigt säker ingångsvikt, 97,5 kg, som kom upp väldigt bra. Vi höjde till 102,5 kg för att säkra 3:e platsen. Framåt kunde vi inget göra, utan det var att säkra bronspengen som gällde. Även denna vikt kom upp bra, och nu var bronset klart! Vi begärde 115 kg i sista lyftet, och detta var Karros bästa lyft för dagen. Vilken härlig start, och ett brons till Sverige!

Nästa startande var Amit Selberg och Christian Hedman i -74:an. Christian valde 210 som ingång medan Amits ingång blev satt till 245 kg. Christians ingång kom upp bra medan Amit bommade sitt första lyft precis i toppläget. Inför andra omgången så valde vi 225 kg på Christian och omförsök på Amit. Christian pressade upp sin vikt fint och även andra lyftet för Amit blev för tungt i toppläget. Inför sista omgången så låg Christian 3:a och vi begärde 237,5 kg för att avancera en placering. För Amits del så höjde vi till 247,5 kg för att få för guldet. Christians försök var väldigt bra, men tyvärr för tungt, och Amit hamnade helt fel i botten så det blev inget riktigt försök. Amit bommade alltså tyvärr ut sig och Christian knep åt sig bronset! 

Sist ut för dagen var Stefan Jamroz i klass -105kg. Stefan var topprankad och på papperet så såg det ut som en promenadseger. Stefans öppningsvikt satt vi till 312,5 kg. Tyvärr så blev nedgången alldeles för krånglig så stången stack mot huvudet. Vi höjde till 317,5 kg för att få en bättre träff. Denna gång gick det mycket bättre, och nu var guldmedaljen klar! Vi höjde därför till världsrekordsvikten 336,5 kg. Denna gång var vikten för tung, men Stefan tog som sagt hem guldmedaljen och en fantastiskt dag för svensk bänkpress var slut med 2 brons och ett guld. 

Dag 3 - lördag 20 augusti 

Sista dagen på EM, och först ut var Andrea Hammarström i klass -72 och Frida Wik i klass -84. Frida var först och lyfte vikten 145 kg lätt och fint, vilket innebar en ledning. Andrea begärde vi 162,5 kg för. Tyvärr så blev det en sänkning, men vikten kom upp. I andra begärde vi 147,5 kg för Frida, och vi gick om på 162,5 kg för Andrea. Frida hamnade lite fel på sin andra vikt, och norskan fick 145 kg och petade ned oss till en andraplats. Andrea gick det bättre för och nu ledde hon sin klass. Vi satt upp 152,5 kg på Frida och 180 på Andrea. Frida hade lottfördel mot norskan så vi avvaktade, vilket innebar att vi kunde gå om på 147,5 kg, eftersom norskan missade denna vikt. Frida fixade vikten och guldet var säkrat. Ryskan i Andreas klass klarade 165 kg i sista, vilket innebar att vi sänkte Andrea till 167,5 kg. Andrea pressade upp vikten, men fick underkänt för sänkning. Men ett silver till Andrea var en bra revansch från fjolåret då hon bommade ut sig. 

Sist ut av svenskarna var Markus Larsson i klass -120 kg och Niklas Pettersson i klass +120 kg. Vi begärde 285 kg för Markus och 320 kg för Niklas. Markus ingång gick bra, men det var värre för Niklas som inte orkade pressa ut vikten i toppläget. Vi höjde till 300 kg för Markus i andra, och stod kvar på 320 kg för Niklas. Markus fick en balansmiss i toppen, så han var otroligt nära att pressa 300 kg. Niklas bommade även sin andra på 320, och nu bytte vi tröja på Niklas för att öka chanserna inför sista lyftet. Vi begärde 312,5 kg för Markus i sista för att klättra några placeringar, men denna vikt var för tung idag. Markus slutade på en 7:e plats. I sista blev vi tvungen att höja Niklas till 350 kg, eftersom tröjan var tajtare än den första. Niklas gjorde ett bra försök, men en utbomning blev tyvärr ett faktum. 

Sverige gjorde ett bra EM där vi totalt fick med oss 2 guldmedaljer, 2 silvermedaljer och 2 bronsmedaljer. Coacherna Andreas Lind, Mikael Folkesson och Conny Blomgren var väldigt nöjda med resultatet. Domare som representerade Sverige var Anett Langva, som dömde föredömligt som vanligt.

Vid pennan,
Andreas Lind

 

Skribent: Lisa Jansson
Epost: Adressen Gömd

 

 

  

 

   

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter