Hoppa till sidans innehåll

Ett mer eller mindre förlorat år!

01 JAN 2021 11:01
  • Skapad: 01 JAN 2021 11:01

Förra året (2019) kunde jag sammanfatta som ett succéfyllt år med stora framgångar för våra lyftare på VM och EM och som arrangör av det klassiska VM:et i Helsingborg. Nationellt fick vi en fantastisk ökning när det gäller antalet licensierade lyftare. Bara för att nämna några väldigt positiva händelser!

Manegen var krattad för ännu ett framgångsrikt år med stora förväntningar och så ”rycks mattan bort” i och med pandemin. Vi hann med att genomföra serieomgång 1 och arrangera SM för ungdomar och juniorer i klassisk styrkelyft och bänkpress i Örebro samt delta på Masters-EM i klassisk styrkelyft i Frankrike innan covid-19 satte stopp för fortsatt tävlande under våren och försommaren.

I mitten av juni uppenbarade sig ljuset i tunneln när reserestriktionerna hävdes och vi började hoppas på en tävlingsintensiv höst men ni vet ju att även dessa förhoppningar kom på skam. En något rumphuggen serieomgång 3 kunde trots allt genomföras men sedan var det återigen stopp med tävlandet.

Vår idrott bedrivs ju inomhus och där är ”restriktionerna” hårdare än för utomhusidrotterna vilket försvårar träning och tävling ytterligare. De regionala och till och med lokala restriktionerna gör det än mer komplicerat då vi inte har samma förutsättningar att ens bedriva träning på nationell nivå.

Sammantaget innebär ovan nämnda faktorer och utökad smittspridning att vi i dagsläget inte ser det som realistiskt att planera för någon tävlingsverksamhet under första halvåret 2021. Möjligen kan vi med någorlunda kort varsel genomföra en första serieomgång…. IPF har lagt in samtliga världsmästerskap under andra halvåret och EPF har i brist på utrymme ”tvingats” lägga in tre mästerskap första halvåret. Det är inte troligt att dessa kan genomföras.

En arbetsgrupp är tillsatt för att hålla löpande koll på pandemiläget och vilka eventuella möjligheter till tävling som kan uppenbara sig. Det är naturligtvis vår förhoppning att vi kan komma igång på allvar under nästa höst med det nationella tävlandet men prioriteringar kommer med stor sannolikhet bli nödvändigt.

Nu till några positiva saker som pågår!

Sverige och Västerås står som värd för EM i klassisk styrkelyft för undomar/juniorer/seniorer med start i början på december 2021. Det är naturligtvis vår förhoppning att de europeiska länderna har kommit till rätta med covid-19 och att vi kan genomföra mästerskapet som planerat. I den bästa av världar så är det ett enormt sug efter att äntligen få börja tävla om internationella medaljer och att deltagarantalet överträffar det vi dittills upplevt med råge. Drömma kan man väl få göra! Vi planerar också, tillsammans med aktörer i Västerås, att vid sidan av själva tävlingsarrangemanget ska finnas kringarrangemang med olika aktiviteter kopplat till Västerås och vad staden kan erbjuda. Det finns potential när det gäller att få publik att komma och se tävlingarna då det bara i Mälardalsregionen bor ca 4 miljoner invånare!

Under hösten har ett samarbete om tränarutbildning inletts med Högskolan Dalarna och Svenska Judoförbundet där Högskolan Dalarna är huvudman för utbildningen och SSF och Svenska Judoförbundet främst bidrar med grenspecifik kompetens i den praktiska delen. Utbildningen löper över fyra år (åtta terminer) och ger studenterna högskolepoäng att lägga till sina övriga meriter i CV. Detta är ett unikt projekt där akademin och idrotten samverkar! Förhoppningen var att locka ett tjugotal elever till utbildningen. Det blev mellan 170 – 180 stycken! Det överträffade naturligtvis alla förväntningar. För SSF:s del är förhoppningen att vi får in än mer tränarkompetens hos våra föreningar vilket är en förutsättning för att på sikt få en utökad individanpassad träningsmiljö.

Slutligen några rader om det fantastiska arbete som görs för att implementera och utveckla parabänkpress och Special Olympics i SSF:s regi. Det yttersta ansvaret för detta ligger på Para/Special Olympics Kommittén. På hemsidan finns kommitténs representanter presenterade.
Detta är en viktig del av SSF:s verksamhet. Vi får riktade medel från RF för att kunna bedriva det arbete som behövs för att ge denna kategori så bra möjligheter som bara går för att kunna utöva vår idrott i såväl klubbmiljö för träning som att erbjuda framtida tävlingsmöjligheter. För inte så länge sedan utbildades en handfull domare i de tävlingsregler som är förknippade med sporten. Många viktiga kontakter har tagits och möten har hållits för att förverkliga implementeringen fullt ut.
Här vill jag särskilt nämna den ledarutbildning i parabänkpress som hölls i Halmstad på senhösten. Ett mycket uppskattat initiativ till stor glädje för deltagarna som kom från olika föreningar och en jätteviktig del i den fortsatta integreringen av parabänkpress och Special Olympics. Ta gärna del av Annett Langvas reportage i det senaste nyhetsbrevet (nr 4) för en inspirerande läsning! Vi jobbar också för att parabänkpress och Special Olympics i någon form ska vara en del av programmet under EM i Västerås 2021. Hoppas verkligen att det ”går i lås”! Även under SM-veckan 2022 är det tänkt att parabänkpressen och Special Olympics ska finnas med på tävlingsprogrammet.

Ja, det finns givetvis mer att nämna trots att pandemin har begränsat möjligheterna till fysiska möten
men istället så har de digitala mötena utvecklats och gjort det möjligt att hålla verksamheten igång. Dock saknar i vart fall jag att vi åter får möjlighet att träffas fysiskt och att tävlingsverksamheten kommer igång på alla nivåer. Ett bevingat uttryck som nämnts mer än en gång är ju ”håll i och håll ut!
 

Gott Nytt År önskar jag er alla!

Thomas Högberg
ordförande SSF

Skribent: Thomas Högberg
Epost: This is a mailto link

 


 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link