Hoppa till sidans innehåll

Träningsprojekt för förening

25 FEB 2020 15:13
STYRKELYFTET 2020 - En ungdomssatsning -
  • Skapad: 25 FEB 2020 15:13

Det här projektet har tagit form efter att jag och förbundschefen flertalet gånger genom åren talat om hur viktigt det är för ungdomar att få möjlighet till kvalificerad hjälp att styrketräna av en kompetent vuxen person oavsett vilken huvudsaklig idrott man utövar.

Jag har under än längre tid sett hur bristfällig styrketräning kan se ut hos både vuxna och unga i många idrottshallar.

Trots den bästa intentionen så fattas många gånger kunskapen hos både utövare och tränare om vad, hur och varför man bör styrketräna. Så till slut hade en idé tagit form och jag fick mycket hjälp genom Anett på förbundskansliet att komma vidare med en projektansökan.

Jag började med att ta upp idén om en kurs för ungdomar i styrketräning med föreningens ordförande som var intresserad av detta.

Nästa steg gick via SISU-konsulenten i vårat område som tyckte det var en kanonidé som bockade i många av ”boxarna” som RF vill se i ungdomsidrott.

Vi fick fram en ”flyer” som via honom mailades ut till många av dom föreningar som har ungdomsverksamhet i kommunen.

Tyvärr fick vi inte det gensvaret vi hade hoppats på, då några stora föreningar redan hade hjälp av bl.a naprapater och ”andra” med ”fysen” som de skrev. För andra var tyvärr tajmingen lite illa då de var mitt uppe i säsongen och inte hade utrymme för detta.

Däremot tog en tjej från grannkommunen kontakt med mig och ville vara med ifrån start. Hon var 17 år gammal och gick första året på en gymnasial musiklinje. Förutom att spela musik höll hon på med ridning på fritiden. Hon hade för fyra månader sedan börjat på ett gym och fått prova på Styrkelyft. Hon hade redan från början känt ”Wow, det här vill jag göra!” enligt henne själv. Men allt hon kunde om träning och Styrkelyft hade hon endast själv läst sig till. Hon hade ingen att träna med, ingen som kunde hjälpa henne med råd, kunskap och teknik. Det var d hade hon sett informationen om ”Styrkelyftet 2019” och tog chansen och mailade till föreningen. Hon är jättenöjd med det hon har fått lära sig och framförallt är hon nöjd med det hon fått lära sig om bänkpressteknik.

”-Jag tycker det har varit jättekul och bra även om det hade varit lite bättre för mig ifall träningstiderna varit tidigare än 19:00-21:00”
Hon säger också:
”-Jag tror jag har ganska lätt för att bli stark och skulle nog gärna vilja testa på att tävla längre fram!”

En annan kille som heter som är 12 år gammal var också med i projektet. Han är en glad och framåt kille som efter skoltid håller sig sysselsatt med Handboll, Brasiliansk jiu-jitsu samt Mountainbike på sommarhalvåret.

Han säger:
”-Jag vill bara bli starkare. Vem vill inte bli det liksom..!?”

”-Thomas säger att jag förmodligen kommer bli bättre i alla mina andra sporter också när jag blir starkare och det är ju supercoolt!”
”-Allra mest gillar jag marklyft och axelpress, för då känner man sig verkligen stark!”

Våran SISU-konsulent säger att detta är en alldeles för viktig sak att upphöra med efter bara ett försök och stöttar oss helhjärtat för en fortsättning. Så nu ska vi mötas för att göra en plan för framtiden och fortsätta planera. Vi tänker oss eventuellt en ny omgång i vår, när en del idrotter går mot slutet på säsongen. Om denna omgång mynnat ut i att en ung tjej blivit medlem, och som till och med vill börja tävla, så har vi sett satsningen som en framgång!

Allt vi fått och lärt oss från första gången tar vi med oss till nästa!

//Mvh Thomas Johansson
Förbundsinstruktör
Svenska styrkelyftsförbundet

Målsättningar:

Långsiktigt:

1. Att erbjuda barn och ungdomar kul, säker och kompetent ledarledd styrketräning för långsiktig utveckling inom styrkelyft och styrketräning.

2. Utbilda och utveckla ledare inom Styrkelyft / Svensk idrott till bra tränare inom klubben och starta en tränarkultur.

3. Att ta tillvara på, öka och sprida kompetensen och förmågan hos medlemmar som vill ta ett större ansvar och hjälpa till i föreningen.

4. I framtiden utveckla satsningen och projektet till att kunna gå ut i skolor och erbjuda barn och ungdomar som idag inte idrottar eller rör på sig alls till att komma och prova på styrkelyft/träning.

 

Kortsiktigt:

1.Starta en kors-idrottslig arena för redan idrottande ungdomar från olika idrotter att mötas en gång i veckan under ca 3 månader för att lära sig grundläggande styrketräningsövningar och introduceras till idrotten styrkelyft under säkra former och med erfarna personer från föreningen som instruktörer och mentorer.

2.Att tidigt få kompetent inlärning till säkert utförande av för många idrotter viktiga och användbara styrkeövningar.

3.Handleda och hjälpa personer som vill ta en tränarroll inom föreningen i tränarskap gentemot unga för att få igång en ungdomssatsning inom föreningen.

 

Låter detta som något din förening vill pröva på, kontakta någon av oss i förbundet.

Intresseanmälningar kan ske till:
Robert Ericsson
This is a mailto link

Anett Langva
This is a mailto link

Alexander Grenehed
This is a mailto link

Skribent: Alexander Grenehed
Epost: This is a mailto link

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-mal1418

 

WEBBSHOP

  

 

   

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter