Hoppa till sidans innehåll

Krav på registerutdrag


Trygg idrott

Krav på registerutdrag

I samband med att Barnkonventionen blev lag vid årsskiftet 2020 så skall alla föreningar inom RF kräva begränsat registerutdrag för ledare/tränare/personal från 15 år i deras verksamhet som arbetar med eller på annat sätt har direkt och regelbunden kontakt med barn och ungdom upp till och med 18 år.

Föreningen skall kontrollera utdraget och dokumentera till Svenska Styrkelyftförbundet att kontrollen har genomförts genom att skicka ett OK till SSFs kansli via mail. Denna kontroll skall ske varje år.

Om nya ledare tillkommer under året så begärs utdrag löpande.

 

Vi som SF skall ej se utdraget, utan litar på föreningen här. Kom ihåg att ni som förening enbart skall se utdraget och att ni ej får arkivera detta. Endast en notering om att kontroll är genomförd för viss person i viss roll får dokumenteras.

Alla domare i Elitdomargruppen skall begära registerutdrag och visa upp till medlem av Exekutiva domarkommittén.

Alla coacher/ledare inom landslag i SSF med ungdomar upp till och med 18 år skall visa registerutdrag innan de får leda/assistera vid läger, tävlingar etc. Dessa utdrag kontrolleras av Robert Ericsson.

Alla anställda i SSF visar upp utdrag för ordförande i förbundet.

 

Steg för steg - Hur gör man i föreningen?

Lathund från RF hittar ni HÄR.

  1. Föreningen definierar vem/vilka som är tränare/ledare för barn och ungdom och begär in begränsat registerutdrag av dessa.
  2. Utse vem/vilka som ska vara ansvariga för att sköta kontrollen i föreningen.
  3. Bestäm i förväg hur föreningen avser hantera ledare med eventuell belastning eller som vägrar uppvisa utdrag.
  4. När kontroll är gjord så skickar föreningen mail till SSFs kansli med besked om att alla ledare är kontrollerade. Vid begäran skall namnlista visas upp.
  5. SSFs kansli noterar att föreningen har gjort sin kontroll.

 

Hur gör man som ledare?

Om du definieras som ledare i din förening och skall visa upp registerutdrag så gör du följande:

  1. a) Du går in på polisens hemsida HÄR och begär ut ett begränsat registerutdrag på dig själv. Du kan antingen skriva ut, fylla i, signera, scanna in och skicka till polisen via mail på: This is a mailto link

          Eller så skickar ni färdig ifylld formulär via post till polisen:

          Polismyndigheten
          Box 757
          981 27 Kiruna

  1. b) Du får registerutdraget hem i postlådan och tar med detta till den som är ansvarig i din förening och visar upp.
  2. Ansvarig för kontroll noterar att du visat upp ditt utdrag och du tar   med detta hem.

 

Notera att ett begränsat registerutdrag visar endast grova brott såsom mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

 

 

Kontroll av utdrag är en förebyggande åtgärd som tillsammans med andra insatser kan öka tryggheten i föreningen. Vi uppmanar också föreningar att skapa en handlingsplan för Trygg Idrott. Mer information angående hur man går till väga hittar ni hos RF. Här finns stödmaterial för att hjälpa föreningar i arbetet. De flesta distriktsidrottsförbund erbjuder också stöd för föreningar som önskar detta.

 

SSF:s Idrottskonsulent kommer också under 2020 ta fram möjlighet för lärgrupper/samtalstillfällen för att diskutera och definiera just vilka utmaningar vi som idrott har inom detta området. Aktuella tillfällen kommer då publiceras under nyheter på hemsidan samt under "sök utbildning" HÄR.

Uppdaterad: 26 AUG 2019 15:43
Epost: This is a mailto link

 


 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link