Nyhetsarkiv 2021

Tack Marcus! 

30 december

Svenska Styrkelyftförbundet vill tacka Marcus Hirvonen för de insatser han utfört i sitt arbete som
Elitsamordnare nu när projektanställningen upphör till årsskiftet. Marcus har administrerat och
strukturerat upp en grund att jobba vidare med i de olika steg som elitsatsningen innebär. Marcus
har arbetat med kartläggning av vår elitstruktur, kategoriseringskriterier för lyftare samt funnits med
på några av våra internationella tävlingar som assisterande coach och mentor. Tyvärr har en besvärlig
Covid situation både under år 2020 samt 2021 ställt till problem så planerade utbildningar och
lägerverksamhet fick tyvärr skjutas på framtiden. SSF:s målsättning var en ekonomisk möjlighet till en
heltidstjänst för 2022 men tyvärr fick vi inte önskade ekonomiska medel när redovisningen för
kommande bidrag fastställdes av RF sent i december. Vi kommer därför fortsätta vår elitsatsning i
projektform och vi hoppas få möjlighet att även fortsatt få hjälp av Marcus men då via riktade
insatser.

Patrik Björk / SSF​​​​​​​Vilken avslutning på året!

29 december


Under första halvan av december avgjordes EM i styrkelyft klassisk i Västerås med stora framgångar för våra svenska lyftare!
Till att börja med så var det premiär i styrkelyft för Special Olympics med SSF som arrangör. Det var totalt sex lyftare med fem herrar och en dam som tävlade den första lördagen under EM, tre från Sverige och tre från Ungern. Nationstävlingen för herrar vanns inte otippat av Ungern som var en man mer. Bra insatser av de svenska lyftarna Mathilda Bergendahl, Fredrik Lundvall och Mattias Hedin. Fredrik klarade sex av åtta lyft, Mathilda åtta av nio lyft och Mattias klarade samtliga nio lyft med godkänt resultat. Bra jobbat alla tre!
Våra ungdomslag tog näst intill storslam! På herrsidan kom två till start och båda tog guld och damsidan kom tre till start med två guld och ett silver som resultat. Det räckte till en ”bronspeng” i nationstävlingen! 
Våra herrjuniorer svarade för en habil insats och blev femma i nationstävlingen. Det blev en bronspeng och fyra framskjutna poängplatser. Sammanfattningsvis en bra laginsats!
​​​​​​​Våra damjuniorer var snäppet vassare och knep bronset i nationstävlingen genom att individuellt ta ett guld, två silver och ett brons samt en fjärdeplats. Den som lyste mest var hemmatjejen Vilma Olsson som förutom att bli guldmedaljör också svarade för två världsrekord! Endast en tjej i openklassen överträffade Vilmas världsrekord på 520,5 kilo sammanlagt!
På damsidan i openklassen blev laget fyra i nationstävlingen med endast fyra deltagare. Starkt jobbat! Individuellt blev det ett silver och ett brons samt två sjätteplatser.
Herrarna stod för en enastående prestation när man vann nationstävlingen på imponerande 51
poäng! Tre guld, ett silver och en fin femteplats grundlade segerpoängen. Som om inte det
vore nog så blev Gustav Hedlund bäste herrlyftare på poäng tätt följd av Emil Norling!
Sverige dominerade totalt!

Till VM i styrkelyft (open, utrustad lyftning) deltog Sverige med totalt med totalt fem lyftare, tre tjejer och två killar. Det blev två fina femteplatser i den stenhårda konkurrensen och i nationstävlingarna kunde inte lagen göra sig rättvisa med så få lyftare. Förhoppningsvis kan vi skicka fler lyftare till nästa års VM och då blir säkert resultaten än bättre.

Ungefär samtidigt som VM gick U/J-NM, i såväl klassisk som utrustad lyftning i styrkelyft och
bänkpress, av stapeln i Finland. Många talangfulla tjejer och killar fick chansen att mäta sina krafter med de nordiska grannländerna och känna på hur det är att tävla internationellt. Sverige höll sig väl framme och bärgade 22 medaljer varav 14 guld. Framtiden ser ljus ut för svensk styrkelyft!

När det gäller övrig verksamhet som pågått under året och som kommer att fortsätta under
nästkommande år kan nämnas följande;

Samarbetet med Parasportförbundet och Special Olympics Sweden är viktigt och fungerar bra. Kommittén för parabänkpress och Special Olympics arbetar med utbildningsmaterial till steg 2 av ledarutbildning för parabänkpress. Nästa år kommer styrkelyft vara en av 12 idrotter på programmet under Special Olympic Games i Malmö. Parakommittén har haft möte och spikat både utbildning, läger och tävlingar för 2022.

Högskoleutbildningen i Falun är inne på läsår två. SSF:s instruktörer har undervisat i de praktiska delarna men vi har även undervisat i teoretiskt i SL specifika ämnen. Utbildningen har fått mycket bra respons av eleverna och termin fyra av totalt åtta startar under januari 2022. Förberedelsearbetet med att starta ett Riksidrottsgymnasium (RIG) i Falun fortsätter och det finns fler platser i Sverige där ytterligare RIG kan startas. Ambitionen och förhoppningen är att vi kan starta ett RIG under 2023.

Samarbete med Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) och Svenska Skolidrottsförbundet för att bedriva klassiskt styrkelyft för studerande. Det finns ett stort intresse från IPF att komma igång ännu mer med styrkelyft för studenter. Kontakt har tagits med universitet, SAIF och Sveriges Skolidrottsförbund. Student-SM planeras för eventuellt 30 april och 1 maj för kval till student-VM i Moskva. Det finns en plan för att växa med studenttävlingar och föreningar under 2022 för att eventuellt under 2023 kunna ha en parallell studentserie.

SFF har fått projektpengar ihop med tyngdlyftningsförbundet för projektet Idrott för äldre. Projektet har redovisats genom föreläsning för övriga förbund i projektet samt RF. Vår idrottsutvecklare Anett Langva kommer att sammanfatta vad som har fungerat bra och mindre bra i de föreningar som testat detta. Nio föreningar har deltagit i pilotprojektet. Nytt projektanslag är beviljat av RF för nästa år. 
Representanter från våra deltagande föreningar, samt en del andra personer, har utbildat sig som instruktörer i idrott för äldre. Ett utbildningsmaterial kommer att sättas samman av Anett och de utbildade instruktörerna. 

Ja, detta var axplock av några av våra större projekt som pågår just nu. Naturligtvis sker en hel del andra aktiviteter parallellt med ovan nämnda! 

Stort TACK till er alla som bidrar verksamt till svensk styrkelyfts starka utveckling och
position inom svensk idrott!

Gott Nytt År önskar styrelsen genom Thomas Högberg​​​​​​​Nytt  beslut gällande Antidopingkrav för Föreningar (se styrelseprot. 21/12 § 131

28 december


​​​​​​​Från och med 2022 är kravet på föreningar i SSF att samtliga föreningar ska "Vaccinera klubben mot doping" vart tredje år.  Det s.k. Antidopingavtalet är borttaget och därmed inte aktuellt fr.o.m. 2022.

För att veta när ni behöver göra det nästa gång, sök efter er förening HÄR och se när ni gjorde det sist.


HÄR kommer senare samtliga föreningar uppdateras med Vaccienra klubben och år.
​​​​​​​20211111

Stora framgångar för bänkpressarna!

I slutet av oktober var våra duktiga bänkpressare i alla ålderskategorier i elden när VM i både utrustad bänkpress och klassisk bänkpress gick av stapeln i Litauen.
Stort grattis till alla medaljörer och ett särskilt grattis till er som tog guld. Ni var hela 14stycken!
Totalt blev det 28 medaljer och i nationstävlingen blev sex landslag topp 3 och ytterligare sex landslag topp 6. Imponerande topp och bredd! De landslag som placerade sig längre ner i resultatlistan bestod bara av en till två deltagare och då är det svårt att nå en framskjuten placering.
Bra topp och bredd resultatmässigt visar också på att våra coacher har stor del i dessa framgångar!
Till sist måste vi ge ett extra stort grattis till Matilda Vilmar som satte världsrekord i klass -69 kilo, utrustad bänkpress med fantastiska 178,5 kilo!!!
I och med VM i Klassisk Styrkelyft i Halmstad och VM Bänkpress i Litauen så har vi fått en kanonstart efter ”ökenvandringen” under pandemin. Hoppas att det kommer mera på VM i Norge och EM i Västerås. Framgång föder framgång heter det ju….. Lycka till alla ni som ska tävla på dessa mästerskap!
 
SSF:s styrelse genom Thomas Högberg, ordförande


​​​​​​​

Bra jobbat och grattis! 

5 oktober


Våra lyftare skördade stora framgångar under VM i klassiskt styrkelyft i Halmstad! Kul att det gick så bra i den första internationella tävlingen för svenskt vidkommande på mer än 18 månader!

Ett särskilt grattis till alla medaljörer och i synnerhet till de som tog guld men alla förtjänar beröm för sina prestationer. Vi har en härlig bredd och topp i alla ålderskategorier. Vi var ”topp 3” i tio nationstävlingar av fjorton möjliga. Det tycker jag är fantastiskt bra! Det blir spännande att se hur det går på de bägge återstående VM, NM samt EM i Västerås. På EM tävlar ungdomar, juniorer och seniorer. Totalt är ca 550 lyftare preliminäranmälda! Det blir med stor säkerhet det hittills största EM:et i klassisk styrkelyft.

En stor eloge också till våra coacher, domare och redaktionskommitténs representanter som var på plats i Halmstad. Redaktionskommittén fick stor uppskattning för sitt arbete och gjorde mycket bra PR för vår sport och våra deltagare.

Hoppas att vi ses i Västerås i början på december!

SSF:s styrelse genom Thomas Högberg, ordförande​​​​​​​Uttagningskriterier 2022 och 2023 Veteranlandslaget

30 September

Grundkriterier 2022
För att vara aktuell för veteranlandslaget 2022 måste du ha gjort minst en godkänd tävling under kvalificeringstiden, fr.o.m. 2021-01-01 t.o.m. 2021-12-31.
Du ska finnas registrerad i databasen med godkänt resultat i den kategori du önskar att representera i veteranlandslaget. Till exempel ifall du önskar tävla i Styrkelyft klassisk internationellt 2022 måste du ha gjort en giltig tävling i Styrkelyft klassisk under kvalificeringstiden för att vara aktuell. Giltiga tävlingar är serietävling eller tävling med högre status, alltså inte klubbtävlingar eller uppvisningstävlingar.
OBS! Det räcker att ha tävlat i Styrkelyft klassisk för att vara aktuell för Bänkpress klassisk, respektive Styrkelyft utrustat för att vara aktuell i Bänkpress utrustat.
 
Grundkriterier 2023
För att vara aktuell för veteranlandslaget 2023 måste du ha gjort minst en godkänd tävling under kvalificeringstiden, fr.o.m. 2022-01-01 t.o.m. 2022-12-31 samt deltagit på ett SM (under 2022) som motsvarar den kategorin/tävlingsgren du har för avsikt att delta i Veteranlandslaget.
Du ska finnas registrerad i databasen med godkänt resultat i den kategori du önskar att representera i veteranlandslaget. Till exempel ifall du önskar tävla i Styrkelyft klassisk internationellt 2023 måste du ha gjort en giltig tävling i Styrkelyft klassisk under kvalificeringstiden för att vara aktuell. Giltiga tävlingar är serietävling eller tävling med högre status, alltså inte klubbtävlingar eller uppvisningstävlingar.
OBS! Det räcker att ha tävlat i Styrkelyft klassisk för att vara aktuell för Bänkpress klassisk, respektive Styrkelyft utrustat för att vara aktuell i Bänkpress utrustat.
 
​​​​​​​Till Veteransidan
Med vänlig hälsning Veteranlandslaget, Amit Selberg​​​​​​​

​​​​​​​Beviljat återstartsbidrag från RF. Fria licenser etc.

30 Augusti​​​​​​​


SSF har beviljats sitt sökta Återstadsbidrag som regeringen tilldelar idrotten i och med
pandemin. Stödet har olika delar med fokus på föreningsfrämjande åtgärder. 
 
Det beviljade bidraget innebär följande:
  • Avgiftsfria tävlingslicenser för alla, år 2021 - 2022  (gäller ej domarlicens och gemensam domarvgift 500kr/förening)
  • Avgiftsfri serie, år 2022                                                       
  • Avgiftsfritt medlemskap 2022 till SSF och SDF för våra medlemsföreningar.
    SDF erhåller ändå som tidigare 1000kr / förening.
  • Avgiftsfri barn- & ungdomstränarutbildning, år 2021 – 2023
  • Stimulansbidrag för arrangerande av SM tävlingar år 2021 – 2022. 

För licenser och serie gäller på samma sätt som tidigare att ta ut licenser 2021 och 2022 och att anmäla serielag till 2022. Skillnaden blir att föreningarna får fakturor där licenserna jämkas mot bidraget, så det blir alltså mest nollfakturor som kommer. Detta för att stämma av kostnader och intäkter mot SSFs bokföring.

/SSFs styrelse
För frågor kansli@styrkelyft.se
​​​​​​​