Hoppa till sidans innehåll

Kriterier för landslagsdeltagande


Kriterier för landslagsdeltagande

Årligen budgeteras medel för förbundets totala kostnader. Här inryms kostnader för personal, kansli, styrelse, bredd- och elitverksamhet. Kommittéer som barn/ungdom, tävling, domare, utbildning, antidoping och elitkommittén (här inryms också veterankommittén) äskar medel för kommande års verksamhet. Ekonomimötet fastställer budgetutrymmet för varje del i enlighet med det måldokument vi jobbar mot.

För Elitkommittén gäller att inom given budgetram ta ut lyftare och ledare till de internationella tävlingar vi ämnar delta på. Även lägerkostnader inryms här.

 

De landslag vi besätter är:
Bänkpresslandslagen Senior Klassiskt & Utrustat
Styrkelyftlandslagen Senior Klassiskt / Utrustat
Junior och Ungdomslandslagen Styrkelyft 
Veteranlandslaget (lyftarna står för egna kostnader, SSF för lagkaptener/coacher)

 

Det är främst tre områden vi bedömer, nämligen:

1/ Internationell konkurrenskraft

Hur står sig aktuell lyftare i förhållande till internationell konkurrens? Våra bänkpressare har exempelvis under en tid varit mer internationellt slagkraftiga jämfört med andra landslag varför vi valt att lägga mer resurser där. Ibland väljer vi att dubblera i någon viktklass för att helt stå över i någon annan klass med argumentet; internationell konkurrenskraft.

2/ Tävlingsdestination

Ett VM på Nya Zeeland blir självklart dyrare än ett VM i Europa. Dyrare resor innebär tuffare kvalkriterier. Går ett mästerskap på hemmaplan eller i grannländerna har vi dock som princip att försöka besätta laget till så stor del som möjligt. Det är därför som kvalgränser är ett mindre bra verktyg att jobba med. Ofta tror lyftare som uppnått dessa gränser att de per automatik är kvalificerade, likt exempelvis ett kval till ett SM. Så är det INTE för internationellt deltagande.

3/ Kontinuitet

Vi vill se en kontinuerlig utveckling hos lyftaren genom goda resultat på vår nationella arena över tid. Ett kanonresultat av en okänd lyftare på någon tävling är inget som berättigar landslagsplats. S.k. ”one hit wonders” har vi dålig erfarenhet av historiskt.

Naturligtvis finns fler kriterier att uppfylla såsom att vara en god rollmodell för andra, laglojalitet, ett klart och aktivt ställningstagande mot doping och andra otillåtna medel/metoder, acceptans för de regler SSF sätter upp o.s.v.

 

Slutligen är det Elitkommittén som äger den subjektiva bedömningen om vem och vilka som får ikläda sig våra blågula landslagskläder.

Uppdaterad: 03 OKT 2019 12:12 Skribent: Robert Ericsson

 

 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

        

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter