Hoppa till sidans innehåll

Vanliga frågor


Vad är styrkelyft?
Styrkelyft är en idrott där vi tävlar i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Man har tre försök på varje delgren. Missar man lyftet får man prova igen på samma vikt eller höja. Varje lyft bedöms av tre domare. Varje domare godkänner eller underkänner lyftet, och det är majoriteten som avgör vad resultatet blir. Det finns också tävlingar där du enbart tävlar i bänkpress.

Vid knäböj vilar en skivstång på en ställning i axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen med skuldrorna och håller också i stången. På domarens signal böjer man knäna och höften tills lårets övre muskelfäste är lägre än knäet. Därefter pressas stången till utgångsläget. På domarens signal läggs stången tillbaka. 

bänkpress ska lyftaren ligga på rygg på en plan bänk, fatta skivstången över bröstet med båda händerna och föra den ner till bröstet för att där vänta på domarens signal, innan lyftaren får pressa upp den till utgångsläge. När armarna är fullt utsträckta placeras skivstången åter i ställningen. Utöver det får inte heller rumpan lyftas eller fötterna flyttas. 

Vid marklyft ligger en skivstång på golvet. Denna lyfts med båda händerna framför kroppen tills lyftaren har raka ben och rygg. På domarens signal får stången sedan sänkas igen. Det finns två olika marklyftstilar: smalt eller sumostil.

 

Vad är skillanden på utrustad och klassisk styrkelyft?
I utrustad styrkelyft är det tillåtet att använda vissa hjälpmedel så som stödjande trikå, bänkpresströja och knälindor, vilket inte är tillåtet i klassisk lyftning. 

 

  Utrustat Klassiskt
Stödjande trikå/ dräkt  
Bänkpresströja  
Icke stödjande trikå/ dräkt  
Knälindor  
Knävärmare  
Handledslindor
Lyftarbälte
Skor

 

Mer läsning om vad som är tillåtet och inte regleras i tävlingsreglerna som uppdateras i januari årligen. 

 

Måste jag vara stor och stark för att börja med styrkelyft?
Vi tävlar både i åldersgrupper och viktklasser. Från det år man fyller 14 får man börja tävla "på riktigt". Vi har speciella tävlingklasser för 11-13 åringar där fokus ligger på teknik före vikt. Fram till det år man fyller 19 är man ungdom, och därefter till året man fyller 23 är man junior. Damer har åtta viktklasser från -43kg  till +84 kg. Herrar tävlar i nio klasser från -53 kg till +120. Detta gör att alla kan tävla på rättvisa villkor mot varann på rätt nivå, det är heller aldrig för sent att börja. Master 4 heter tävlingsgruppen för de som är över 70 år. Det finns stora hälsovinster i att träna med vikter när man blir äldre.
 

Vad behöver jag skaffa för att börja?
Du behöver tillgång till en träningslokal med skivstång och vikter. För att vara säker på att du kan få rätt hjälp rekommenderar vi att du kontaktar någon av de föreningar som är anslutna till oss. Då är du också säker på att föreningen är ansluten till Riksidrottsförbundet. Genom att söka på förening i ditt distrikt ökar möjligheten att hitta en förening nära dig. 

För träningen behöver du bara vanliga träningskläder. 

 

Är styrkelyft farligt? 
Det kan se läskigt ut när man ser duktiga lyftare hantera jättehöga vikter, men faktum är att Styrkelyft har förhållandevis få skador jämfört med många andra idrotter såsom ridsport eller innebandy. Tänk på att alltid träna säkert, med rätt teknik och någon som är med och passar ifall man inte orkar eller något händer. 


Det är en utbredd missuppfattning att det skulle vara farligt för barn att styrketräna, till exempel att de stannar i växten om de börjar träna för tidigt med vikter, men studier visar tydligt att styrketräning är bra även för yngre. Riksidrottsförbundet har sammanställt en rapport om styrketräning för barn som du kan läsa här  och en lite lättare artikel hittar du här

Uppdaterad: 03 OKT 2019 11:49
Epost: This is a mailto link

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-mal1418

 

WEBBSHOP

  

 

   

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 0104507170
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter