Hoppa till sidans innehåll

Inkluderande idrott för ALLA

2017-08-18 08:39
Utvecklingsresa nummer två handlar om att skapa en inkluderande idrott för alla. Inkluderande oavsett diskrimineringsgrund, socioekonomisk status, ambitionsnivå och andra trösklar för deltagande i idrott och styrkelyft. Allas rätt att vara med.
  • Uppdaterad: 2017-08-18 08:39

Inkludering och integrering är inte samma sak. Integrering bygger på en struktur eller ett färdigt system som någon eller något ska anpassa sig till. Vi tror att vi kommer kunna locka nya medlemmar till våra föreningar genom att jobba med inkludering. Inkluderingen betyder att verksamheten behöver anpassas efter olika individer.

 

Det ska vara enkelt och välkomnande att vara med i våra föreningar oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, ålder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionsnedsättning såväl fysisk som psykisk.

  

Vi ska också jobba för att göra styrkelyft tillgängligt för fler genom jobba för att sänka ekonomiska trösklar och vara tillgänglig där människor bor. I en undersökning från Ungdomsbarometern 2016 svarade 46 % att det skulle vilja testa på styrketräning om det var billigare. Visst kan det vara dyrt att lösa ett träningskort på ett kommersiellt gym, men här måste vi bli bättre på att marknadsföra vår verksamhet och visa att vi kan erbjuda styrketräning till rimliga priser i stora delar av landet. 

 

 

En inkluderande idrott handlar också om att identifiera normen för att kunna jobba mot en inkludering av de grupper som inte faller inom ramen för normen. En grupp som vi redan idag jobbar mot är personer med funktionsnedsättning. SSF har inlett ett samarbete med Parasport Sverige för att jobba mot en inkludering av nämnda målgrupp. Vi är ännu bara i början av detta arbete och har mycket jobb framför oss innan vi är i hamn och det kommer vara ett arbete som berör oss alla.

 

 

Det är också viktigt att komma ihåg att alla som tränar i föreningen inte vill tävla. Enligt Ungdomsbarometerns undersökning 2016 svarade 26 % av ungdomarna att tävlingens betydelse för deras idrottsutövande var helt oviktigt och ¼ av de mellan 15-25 år skulle kunna tänka sig att testa en ny idrott om det inte finns några krav på att behöva satsa på den idrotten. Dessa människor är också välkomna! Den olicensierade tränande medlemmen är precis lika viktig som tävlingslyftaren och det är viktigt att alla medlemmars idrottande prioriteras och värderas på ett likvärdigt sätt.

 

Rapporter från RFSL visar att HBTQ-personer sällan känner sig välkomna i idrotten på grund av rådande normer. Här kommer vi också att ha ett viktigt jobb framöver att göra! Hur utformar vi vår verksamhet så att HBTQ-personer känner sig välkomna till styrkelyft? Kan vi tänka på vilka ord vi använder i gymmet?

 

Det är viktigt att det finns ett medvetet tänk för hur vi ska jobba för att inkludera fler i verksamheten. Att söka efter och ta tillvara på de olikheter, den kompetens och erfarenheter som finns i föreningen är viktigt, detta för att utveckla och stärka föreningens verksamhet men även för att locka en så bred målgrupp som möjligt.

 

Mångfald är så mycket mer än det du ser, större delen av mångfalden finns på insidan. Bidrar din förening till mångfald – testa här

 

En kan inte göra allt, men alla kan vi göra något

Skribent: Sara Brändström
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

    

 

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Svenskidrott

 

 folksam anslagstavla

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info