Hoppa till sidans innehåll

Välkommen med på en spännande resa

2017-08-16 12:07
På Riksidrottsmötet (RIM) i Karlstad i maj beslutades det att anta den strategiska plan, Strategi 2025, som jobbats fram för att guida svensk idrott in i framtiden. I en serie inlägg kommer vi presentera delar ur Strategi 2025.
 • Uppdaterad: 2017-08-16 13:23

Arbetet med den strategiska planen som antogs på RIM påbörjades redan på RIM 2013 och arbetet har sedan dess pågått i olika skepnader. Strategi 2025 kan beskrivas som en resa, en resa som vi, alla inom svensk idrott gör tillsammans. Från enskild medlem till högsta styre inom RF och i alla specialidrottsförbund. Olika idrotter har olika förutsättningar, likväl som olika föreningar inom samma idrott kan ha olika förutsättningar men tillsammans ska vi jobba för att uppnå vår vision, Svensk idrott – världens bästa.

 

Strategi 2025 innehåller fyra utvecklingsresor

-          En ny syn på träning och tävling

-          Inkluderande idrott för alla

-          En jämställd idrott – en självklarhet

-          Ett modernt medlemskap som engagerar

 

Under hösten kommer vi närmare att presentera de fyra utvecklingsresorna, både här på hemsidan och i våra sociala medier. För dig som redan nu vill läsa på mer om detta finns all information samlad på Strategi 2025:s egen hemsida.

 

En ny syn på träning och tävling

Svensk idrotts verksamhetsidé är att bedriva idrott i förening för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Den traditionella bilden av idrottsrörelsen är en triangel, med en bred bas av barnverksamhet och där toppen symboliserar eliten men utslagning längs vägen. Utslagningen rimmar illa med idrott i föreningen under hela livet, därav förflyttningen mot en rektangel istället. Det ska vara möjligt att idrotta i förening oavsett ålder och ambitionsnivå vilket bilden nedan illustrerar. 

 

 

Styrkelyft är en av de idrotter som ligger i framkant här. Hos oss är det möjligt att idrotta i föreningen hela livet oavsett ambitionsnivå. En nybörjare kan träna och tävla bredvid världsmästare. Ge er själva en klapp på axeln! Detta är inte självklart i alla idrotter, men för det får vi inte sitta ner nöjda för även vi har saker som vi kan bli bättre på.

 

Insatser som SSF och våra föreningar bland annat kan jobba på och bli bättre gäller basen i rektangeln som handlar om att utveckla former och strukturer för träning och tävling för att passa barn och ungdomar, pojkar och flickor.

 

Steg ett i detta arbete är att utbilda fler tränare och färdigställa vårt utbildningsmaterial som är under revidering, någonting som det jobbas på. Men också att du och din förening själv funderar på former för träning och tävling anpassade för barn och unga?

 

Alla vuxna som leder barnidrott måste komma ihåg att tävling inte är målet utan en del av utvecklingen. Utveckling tar tid och alla har sin unika resa. Genom att göra resan till målet, istället för tvärtom, så ökar vi chanserna att får fler att fortsätta vara aktiva samtidigt som chanserna till framtida framgångar ökar avsevärt

 

Råden nedan är hämtade från Strategi 2025:s hemsida.

Tips om vad ni kan göra i föreningen

 1. Fråga medlemmarna vad de upplever kan bli bättre. Prata om mål och hitta enkla sätt för alla att göra sin röst hörd.
 2. Sänk trösklarna in i föreningen. Till exempel genom att låna ut utrustning till de som inte har råd eller bara vill prova på.
 3. Gör det enklare för fler att hålla på med andra idrotter. Samarbeta gärna med andra föreningar.
 4. Kan ni göra träningsupplägg och tider mer flexibla, så att fler kan styra över tider och sin egen träningsmängd.
 5. Hitta på något för vuxna som vill idrotta. Gärna i samband med träningar för barnen, så att föräldrarna kan vara med.
 6. Kontakta SISU Idrottsutbildarna i ert distrikt för att utveckla föreningen. En konsulent kan komma ut till er förening.

 

Fem tips till idrottsledaren

 1. Skapa en trygg miljö där alla vågar prova och utvecklas.
 2. Få alla att känna sig sedda, och fråga om deras åsikt.
 3. Fundera över hur du kan göra tävlingsmomentet meningsfullt för de du leder.
 4. Gå en utbildning, lär dig något nytt och bli inspirerad!
 5. Tänk på att de flesta har andra intressen! De måste ha tid med annat.

  

        En kan inte göra allt, men alla kan vi göra något

 

Skribent: Sara Brändström
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

    

 

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Svenskidrott

 

 folksam anslagstavla

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info