Distriktträningsläger - Svenska Styrkelyftförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Röster om distriktträningsläger

2018-07-25 18:41
I höst genomförs de fyra sista distrikttsträningslägren. Vi har hört efter vad några av vårens deltagare tyckte om dem.
  • Uppdaterad: 2018-07-27 16:38

För att öka kunskapen om hur du ska kunna få bäst effekt och utfall i ditt styrkelyftande annordnar förbundet distriktträningsläger med ledning av vår sportchef Robert Ericsson. Det är inte för sent att anmäla sig till hösten läger.

Här är tre röster från deltagare från olika lägertillfällen i våras:

URBAN FORSLUND, Kubbe Norrfläke:

Urban Forslund, Kubbe Norrfläke

– Jag tyckte att det verkligen var en kanonbra helg. Det bästa med helgen var gemenskapen och att få  träffa och lära känna lyftare från andra klubbar i distriktet, säger Urban.

Eftersom det var Urban som styrde upp logistiken under lägret så deltog han inte i testerna, men kunde se både glädje och smärta hos deltagarna när testerna var över.

Vill ordna fler läger

Urban Forslund berättar att de kommer definitivt att försöka anordna flera läger i distriktet. Och även om Kubbe Norrflärke är en liten by utan restauranger och affärer tror Urban att de flesta vill komma tillbaka flera gånger. 

– Vi har iallafall en skola med träning och övernattnings möjligheter, säger Urban.

 

 

 MARIA VIGHAGEN, Borås Atletklubb:

Maria Vighagen, Borås Atletklubb

– Det var en mycket rolig och lärorik helg. Jag kände att jag lämnade träningslägret fylld med ny träningsmotivation och nya idéer. Det bästa med träningslägret var nog att jag fick ett par ”aha-upplevelser”, saker i min teknik som jag jag inte har funderat på innan. Lite nya tips & trix helt enkelt. 

Överlag tycker Maria Vighagen att Robert Ericsson träningsfilosofi stämde väl överens med den hon fått från sin klubb, Borås Atletklubb. Men Robert kom med lite nya infallsvinklar som hon upplevde som nyttiga för sin träning.

Jobbigt med tester

Maria tyckte det var jobbigt men kul att göra testerna. Hon var sämre på det hon trodde hon skulle vara sämre på och bättre på det hon trodde hon skulle vara bättre på. Hon fick väldigt bra resultat på explosivitetstesterna och det överraskade henne.

–Just explosivitetstesterna kräver en viss utrustning och det var spännande att testa, säger Maria Vighagen.

När hon har ett färskt resultat från fysprofilen att förbättra, så hoppas hon på möjligheten att få göra om testerna om ett år eller så.

– Jag tar med mig massor från träningshelgen, nya idéer, ny träningsmotivation. Det var en rolig och trevlig helg med likasinnade. 

Viktigt att se långsiktigt mål

Maria Vighagen har lärt sig att det framför allt lönar sig att ha tålamod och att se det långsiktiga målet. För Maria är det att bli en konkurrenskraftig veteranlyftare om några år. 

– Jag ska fokusera på mitt mål och träna smart för att nå det. Behålla träningsglädje och träna så jag håller mig skadefri, säger Maria 

 Maria skulle rekommenderad lägret till andra för att hon tror att alla lyftare finner något lärorikt i träningslägret. 

– Vi hade också väldigt roligt. Det kändes positivt att förbundet väljer att satsa lite tid och pengar på oss lyftare som inte tillhör eliten, avslutar Maria.

 

 

BOSSE LINDGREN, Malå Atletklubb:

 

Bosse Lindgren, Malå

– För mig personligen så var det nog den individanpassade lyfttekniken som var det bästa med helgen men allt var ju bra, säger Bosse Lindgren från Malå Atletklubb. Bosse var med som tränare och är dessutom axelskadad just nu så han gjorde inga andra tester än Cooper-testet som han mer eller mindre blev påtvingad att göra av de andra lyftarna. 

– Men testerna är bra. De visar var vi har våra svagheter och vad vi måste förbättra för att bli bättre lyftare, säger Bosse. 

Många "aha-upplevelser"

Bosse tror att för de allra flesta så var nog lägret en riktig "aha-upplevelse". Allt från träningsupplägg till lyftteknik. Trots att Bosse nog vetat om det så måste han lägga in fler gula pass, framförallt under sina grundträningsperioder så kanske hans kropp håller lite bättre.

Trots många års träning, lärde sig Bosse mycket nytt om lyftteknik. Han berättar att de har haft mycket fokus på teknik inom klubben men att de har gått efter den "gamla skolan", och kanske inte tänkt i nya banor. Därför blev det rätt mycket nytt under den här helgen.

Oerhört mycket matnyttigt

– Alla tränare och lyftare borde få möjlighet att få vara med på dessa träningsläger för man får lära sig så oerhört mycket matnyttigt och det är många polletter som trillar ner under ett sånt här läger. Jag tror att vi på nåt sätt befinner sig i vår egen bubbla och behöver komma ut ur den, säger Bosse.

Bosse tror att många nya lyftare tar intryck från allt som läggs ut på sociala medier och att det faktiskt inte är allt som är bra.

– Det finns så många förståsigpåare och nätprofessorer som gärna säljer dyra träningsprogram som kanske inte alls kanske passar för alla och har inte ens träffat personen ifråga. Vi är alla individer och måste utgå från oss själva och anpassa träningen efter det. Med rätt individanpassad träning så kommer alla att nå betydligt längre, säger Bosse.

Kanonbra upplägg

Bosse menar att man måste lära sig hur ens egen kropp fungerar och anpassa träningen efter det. Det kan ta tid att hitta rätt så det gäller att ha tålamod. Bosse vill rikta ett stort tack till Robert Ericsson och Styrkelyftförbundet som kör dessa läger. 

– Robert gjorde lägret både intressant och kul och upplägget är kanonbra. Det måste ju ha varit kul för honom också för jag har nog aldrig sett en mer engagerad grupp. Det finns verkligen så otroligt mycket vilja hos våra lyftare, avslutar Bosse Lindgren. 

Skribent: Anna Kjellander Ek
Epost: Adressen Gömd

knapp-databas

knapp-databas

knapp-resebok

knapp-slshop

knapp-mal1418

  

 

 

   

 

 


 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 010-4507170
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

Gilla oss på Facebook

 

Missa inte heller vår mästerskapssida

 

Vi finns också på Instagram
Där heter vi @styrkelyftforbundet


Du hittar oss även på Twitter