Högskola & Gymnasium, Falun

Här hittar du de skolor ​​​​​​​Svenska Styrkelyftförbundet samarbetar med i Falun

Styrkelyftgymnasium Falun

Går du i årskurs 9 och funderar över gymnasievalet? Kristinegymnasiet och Lugnetgymnasiet i Falun erbjuder både Nationell idrottsutbildning (NIU) och Lokal idrottsutbildning (LIU) i styrkelyft. Oavsett om du väljer att söka NIU eller LIU äger träningen för styrkelyft rum i väl funktionella träningsanläggningar, NIU på Actic Lugnet och LIU på Avanti Främbyhallarna.

Utbildningen är ett samarbete med elevernas huvudsakliga tränare och kompletterar den vanliga träningen. Träningsupplägget är individanpassat och alla elever tränar på sin nivå. Utbildningen utvecklar eleverna att förstå sig själva både mentalt och fysiskt och därmed sina utvecklingsmöjligheter inom idrotten.
 
Ansökan och antagning
Du kommer in på NIU genom tävlingsmeriter, talang, betyg, och viljan att utvecklas till en elitidrottare. Du söker till NIU i Falun på: www.falun.se/niu.
När du har sökt kommer du bli kallad till bland annat fys- och rörlighetstester, grenspecifik träning och personliga samtal. Då får du också möjlighet att besöka Kristine- och Lugnetgymnasiet, gymnasieprogrammet du sökt och elevboendet. Du ska du fylla i ett formulär (som du får med kallelsen till dagarna i januari) samt ta med dina senaste betyg.
Allt om testerna och upplägget kan du läsa om på www.falun.se/liu. På den gymnasieutbildning du väljer att kombinera NIU med, kommer du in på genom dina betyg. (Har din kommun inte samarbetsavtal med Falu kommun tas du in i mån av plats).Ansvarig tränare: Jaime Contreras
Telefon: 070-750 16 68
E-post: [email protected]
 
För ytterligare information,
E-post: [email protected]

Högskoleutbildning Falun

Sveriges första högskoleutbildning för att bli styrkelyfttränare startade hösten 2021.
Utbildningen är kostnadsfri, precis som all annan universitetsutbildning i Sverige, och anordnas av Högskolan Dalarna i samverkan med Svenska Styrkelyftförbundet. Det är en tvåårig distansutbildning på halvfart (4 år) med fysiska alt. digitala praktikinriktade träffar. Utbildningen består av en serie terminsvisa kurspaket. Du söker ett kurspaket (en termin) i taget.
Hösten 2021 gick Kurspaket 3 bestående av kurser i:
Tränings- och tävlingslära (Styrkelyft)
Motorisk kontroll och lärande (Styrkelyft)
Idrottspedagogik (Styrkelyft). 

Du kan läsa de olika kurspaketen i en valfri ordning, dvs du kan läsa ett senare kurspaket utan att ha läst Kurspaket 1 och 2 osv.
Utbildningen riktar sig till dig som vill ta nästa steg i din styrkelyftskarriär. Kanske är du klar med gymnasiet och vill fortsätta satsa på din tävlingskarriär kombinerat med studier. Kanske vill du börja arbeta som tränare i styrkelyft på dagtid och/eller bara vill fördjupa dig i din tränarroll. I utbildningen ingår bland annat fysiologi- och anatomikurser, tränings- och tävlingslära, pedagogik, PT-kurs, idrottsentreprenörskap, förbunds- och föreningslära etc. I utbildningen undervisas du av några av de främsta auktoriteterna inom styrkelyft på internationell nivå och ledande experter från den akademiska världen. Vissa delar av utbildningen kan komma att hållas på engelska.