Nyheter

​​​​​​​

Inbjudan Ledarutbildning & Träningsläger i Parabänkpress

17 September

23-24 oktober 2021 hos Eleiko Halmstad
Anmälan  senast 10 oktober Se inbjudan här


​​​​​​​

Nyhetsbrevet nr3 2021

Uppdat. 17 September


​​​​​​​Läs brevet här 

Obs! Siffrorna är fel i Lars Flyborgs presentation. Hans personbästa ska vara Knäböj 152,5 kg
Bänkpress 105 kg 
Marklyft 170 kg
Sammanlagt 427,5 kg


Arkiveras under Nyhetbrevet här

Skärpta Coviddirektiv för VM i Halmstad UPPDATERAD 10/9

10 September


IPF utkom 7 september med skärpta restriktioner för VM i Halmstad. Restriktionerna gäller samtliga som finns på plats. Det är beklagligt att förändringarna kommer en vecka efter Final nominaion då hotell och anmälningavgifter är betalda.

Vi har tidigare gått ut med den information som då varit, men en del har ändrats sedan dess. Man ankomst kan man testa sig på plats eller kunna visa upp ett negativt test max 48 timmar gammalt. Tips! Många vårdcentraler har gratis "gör det själv" -tester. 
Läs noga igenom dokumentet nedan vad som gäller för dig. Här gäller stort egenansvar! 

OBS! SSF står endast för testkostnaderna för de av SSF uttagna och arvoderade coacher, officials och domare samt lyftare i kategorin Sub-Junior, Junior och Open. Ta kvitto på utgifterna (med fördel den billigare varianten) och skriv upp det på reseräkning och skicka in till kansliet. 
Reseräkning finns här

Samtliga deltagare som bokats av SSFs kansli bor på Hotell Plaza

Alla frågor som rör detaljer kring detta eller annat som rör själva arrangemnaget hänvisas till:
Gaston Parage IPF 

Gaston Parage IPF gaston.parage@powerlifting.sport
Emanuel Scheiber IPF emanuel.scheiber@powerlifting.sport

IPFs skärpta kravdokument på engelska 
​​​
IPFs skärpta kravdokument på svenska    (Översättningen är direktöversatt i Word)

/Svenska Styrkelyftförbundet, kansliet 


Nya sidor för landslag

8 September​​​​​​​


Under Verksamhet - Landslag hittar du nya flikar för internationella tävlingar.

Se de aktuella landslagstävlingarna där vi har svensk representation, länkar till deltagarlistor, LIVE sändning och resultat finns HÄR 

Redaktionskommittén kommer bevaka VM i Halmstad på plats, se deras presentation av  flera lyftarna HÄR

​​​​​​​Flr frågor, kontakta respektive kommitté alt. kansli@styrklyft.se
​​​​​​​

Restriktionerna tas bort 29 september

8 September​​​​​​​


29 september tas särskilda restriktioner för sammankomster bort och vi kan åter tävla och träffas "som vanligt" med publik o.s.v. Särskild hänsyn med handhygien, avstånd etc. bör ändå tas i beaktan för att inte pandemin åter ska blossa upp. 

Läs mer här

För frågor, kansli@styrkelyft.se​​​​​​​
​​​​​​​

Nominering Bänkpress VM 21-31 oktober

6 September​​​​​​​


Ett stort antal svenska deltagare finns med från Sub-junior till Masters 4

Damer klassisk
Herrar klassisk
Herrar utrustat
Damer utrustat 
​​​​​​​

Beviljat återstartsbidrag från RF. Fria licenser etc.

30 Augusti​​​​​​​


SSF har beviljats sitt sökta Återstadsbidrag som regeringen tilldelar idrotten i och med
pandemin. Stödet har olika delar med fokus på föreningsfrämjande åtgärder. 
 
Det beviljade bidraget innebär följande:
 • Avgiftsfria tävlingslicenser för alla, år 2021 - 2022  (gäller ej domarlicens och gemensam domarvgift 500kr/förening)
 • Avgiftsfri serie, år 2022                                                       
 • Avgiftsfritt medlemskap 2022 till SSF och SDF för våra medlemsföreningar.
  SDF erhåller ändå som tidigare 1000kr / förening.
 • Avgiftsfri barn- & ungdomstränarutbildning, år 2021 – 2023
 • Stimulansbidrag för arrangerande av SM tävlingar år 2021 – 2022. 

För licenser och serie gäller på samma sätt som tidigare att ta ut licenser 2021 och 2022 och att anmäla serielag till 2022. Skillnaden blir att föreningarna får fakturor där licenserna jämkas mot bidraget, så det blir alltså mest nollfakturor som kommer. Detta för att stämma av kostnader och intäkter mot SSFs bokföring.

/SSFs styrelse
För frågor kansli@styrkelyft.se
​​​​​​​

Viktigt om registrering av resultat 2021

30 Augusti

​​​​​​​

Eftersom vi inte har någon serie i år så ska individens tävlingsresultat registreras i Enbart ranking i respektive kategori. Undantag är större tävlingar där resultat registreras i en specifik tävling som finns inlagd i Databasen, såsom exempelvis SM , EM, VM
​​​​​​​

Nässjö AMK arrangerar Ungdoms- & Junior SM 18-21/11 2021

27 Augusti

Inbjudan för anmälan finns nu i databasen 
Se inbjudan här

Kval till tävlingen är som tidigare angets enligt tävlingsbestämmelser. Således SKA ett kvalresultat vara gjort och registrerats i databasen EFTER senaste U/J SM 2020.

Även tävlingsperiod 2 (kval/ranking) i oktober i år får användas som kvaltävling trots att anmälningstiden då har gått ut för SM tävlingen, d.v.s.man kan anmäla sig utan att hunnit göra kval resultatet. Dock ska självklart ett godkänt kvalresultat från tävlingsperiod 2 vara infört i rankingen i databasen efter avslutad omgång annars stryks anmälan från SM.

SM klassisk för seniorer uteblir 2021 efter beslut från styrelsen. Efter övervägande så anser styrelsen att det helt enkelt inte är genomförbart med den intensiva tävlingsperioden som uppstått p.g.a. pandemi och tävlingar som tillkommit med kort varsel. Som tidgare nämnts har vi istället prioriterat U/J SM och övriga kategorier får sikta in sig på SM tävlingar under nästa år.

Klart är SM klassisk för senior som går under SM veckan i Piteå i mars.
Övriga mästerskap kommer att läggas ut i kalendern för 2022 så fort den är färdig planerad.

Nässjö AMKs hemsida
NM för ungdom och junior är nu bestämt att det blir av, se kalendern. Coacherna kontaktar tilltänkta lyftare.

//Svenska Styrkelyftförbundet
kansli@styrkelyft.se

Kval till SM 2021-2022

20 Augusti


För kval till SM tävlingar gäller liksom tidigare, enligt Tävlingsbestämmelserna 5:12, att kvalperioden startar fr.o.m. efter föregående SM i respektive kategori. Det betyder att för de kategorier som inte haft SM sedan 2019 eller 2020 så gäller att ha gjort SM kval på någon tävling därefter. I databasen Rankin hittar ni tidigare års resultat. 

Databasen    
Här hittar du mer information om kval och kvalgränserna 2021-2021

Information från Exekutive Domarkommittén

11 Augusti


Exekutive Domarkommmittén har fått frågor om aktivitetskrav för år 2021 med tanke på Covid och förändrad tävlingssäsong.
 
En generell dispens kommer ges för år 2021 enligt samma upplägg som år 2020 d.v.s. att ingen domare kommer mista sin domarlicens ifall aktivitetskravet inte uppnås. 
Under tävlingsåret 2022 måste de domare som år 2019 hade en varning tillfullo uppfylla gällande aktivitetskrav och detta gäller samtliga domare oavsett kategori för att inte mista sin domarlicens.

Samtliga domare ska vid tävlingsårets slut skicka in sin domarbok för omregistrering oavsett ifall man haft uppdrag eller ej. Alla domare är med automatik avstängda under starten av ett tävlingsår tills man omregistrerats och därmed fått förnyad licens.
 
Vi uppmanar alla domaransvariga i distrikten och samtliga domare att försöka få uppdrag och börja döma igen nu när det kommer erbjudas tävlingar runt om i landet!
 
Patrik Björk / Ordförande Exekutive Domarkommittén 

​​​​​​​​​​​​​​

Nu kan du köpa EM 2021-produkter i vår webbshop

16 augusti
​​​​​​​

SSF arrangerar EM i Styrkelyft klassisk i Västerås nya Mälardalen Energi Arena 3-12 december. Beställ gärna redan nu en snygg EM-keps eller t-shirt i bomull eller funktionsmaterial.Preliminäranmälan VM i styrkelyft klassisk Halmstad 23/9-3/10 

23 Juli


DAMER

HERRAR

​​​​
kansli@styrkelyft.se


Checklista för mindre tävlingar

9 Juli


Nu finns även en checklista för mindre tävlingar som kan vara till hjälp, särskilt för föreningar som ska arrangera en tävling för första gången.


​​​​​​​

Checklistor och blanketter hittar ni under fliken Dokument HÄR.

Ny Tävlingskalender

6 Juli

​​​​​​​

SSF har nu tagit fram en ny tävlingskalender för hösten. Med anledning av den begränsade tid som återstår såväl planerings- som kalendermässigt, så ryms endast två ”seriefönster”. Då detta presenterar ett begränsat resultatsunderlag för eventuella seriesystemsförändringar samt eventuella lag-SM, så kommer inga seriened- eller uppflytningar att ske, samt inget Lag-SM arrangeras. Seriefönstrena kommer däremot utgöra underlag för kval för framtida tävlingar. För att underlätta för föreningar och distrikt att hitta lämpliga datum för tävlingar så förlängs även första seriefönstret till fyra helger, och det andra till tre helger. DM och landsdelsmäterskap kan läggas in fritt under seriefönstrena.
 
SSF väljer att prioritera ungdoms och junior SM i klassisk styrkelyft och bänkpress som nationell mästerskapstävling under hösten. Anledningen till detta är bland annat att dom ålderskategorierna bedöms drabbas hårdare än andra då tävlande är som mest konkurrenskraftiga, samt tillhör respektive kategori, under kortast tid.
 
Dörren stängs däremot inte för andra kategorier. Resurserna från förbundshåll är inte oändliga, och mästerskapstävlingar, inte minst EM i Västerås tar mycket av dessa i anspråk, vilket är en anledning till prioriteringar. Om det däremot finns intresserade arrangörer som är villiga att ta på sig en större organisatorisk och arrangörsmässig roll än i ordinarie föreliggande fall, så finns det möjligheter för att försöka passa in dessa i kalendern. Intresserade arrangörer för såväl U/J SM som andra potentiella kategorier efterfrågas hjärtligt.
 
Beträffande anmälnings- och kvaltider så kommer vissa lättnader att medges gällande ordinarie av tävlingsbestämmelserna stipulerade regler. Närmare detaljer kring reglernas utformning kommer meddelas senare.
 
Likt tidigare så är kalendern givetvis beroende på att förutsättningar för dess verkställande finns med avseende på restriktioner, och ändringar kan komma med kort varsel, även om sådana givetvis undviks i största möjliga mån.

Uppdaterad IPF Approved list 

5 juli
​​​​​​​

Följande loggor som tidigare funnits på IPF Approved list är inte längre godkända.
MAXREP
German Powerlifting Distr.
Kappi
Progressive Rehab
RTS
Athletic Alliance Sport
Barbell Medicine
Quest Nutrition
LVD Fitness
LFT Performance Nutrition and Apparel, Inc.
CardiraMD
TOR Equipment
Dedicated Sports
Prevail Lifestyle
IntelligentStrength​​​​​​​
​​​​​​​

Landslagsinformation 2022

21 juni


Har man som lyftare ambition att delta vid internationella mästerskap kommer SSF se SM veckan som den främsta uttagningen för seniorer i Styrkelyft och Bänkpress klassisk.
SM veckan 2022 går i Piteå i slutet av mars. 
 ​
För övriga landslag gäller också SM som den viktigaste uttagningstävlingen.
SM är Sveriges största nationella tävling och för förbundet är det av stor vikt att denna tävling prioriteras, det är också vad publik och media förväntar sig. 
//Svenska Styrkelyftförbundet

För landslagsfrågor, vänligen kontakta respektive coach eller marcus.hirvonen@styrkelyft.se

IPF och ELEIKO arrangerar VM i Styrkelyft klassisk i Sverige 2021

15 juni
​​​​​​​

På grund av det oroliga politiska läget i Belarus har det Internationella Styrkelyftförbundet (IPF) valt att flytta tävlingen. Även VM för veteraner i Sydafrika flyttas på grund av Covid-19 läget. Istället blir det IPF som tillsammans med Eleiko arrangerar VM för senior, junior, ungdom och veteraner 23 september –
3 oktober 2021
(kan justeras). Gällande VM i Styrkelyft utrustat för veteraner meddelar IPF att även det arrangemanget flyttas från Sydafrika, ny plats och datum meddelas så snart de vet.
 
IPF skriver följande: ELEIKO och IPF kommer att dela ansvaret för ledningen av IPF Classic Powerlifting World Championships 2021. ELEIKO ansvarar för lokalisering och transport, och IPF tar hand om administreringen av evenemanget. Arbetet med hotellbokningarna kommer att delas av både ELEIKO och IPF.

Svenska Styrkelyftförbundet (SSF) är alltså inte med som arrangör av detta VM. SSF har heller inte varit med i planeringen av flytten från Belarus och Sydafrika till Sverige. Vi hoppas att läget i Sverige förbättras än mer och att arrangemanget blir bra för alla inblandade. Inför det andra stora eventet i Sverige pågår däremot arbetet för fullt från SSFs håll och vi hoppas att även EM i Västerås kan fullföljas enligt planerna och bli ett fint arrangemang med bra deltagarantal och publik. 

Gällande VM har inte SSF i dagsläget mer information än det IPF gått ut med, men ett VM i Sverige förbättrar förutstättningarna för våra landslag att kunna delta och vi kommer informera vidare på hemsidan om hur uttagningar etc. kommer att ske så snart vi bestämt.
Nästa styrelsemöte med personal är kvällen 29 juni då en ny omprövning av läget för både nationella och internationella tävlingar kommer att tas. En översyn av kalendern pågår och beslut kommer att följa rådande läge och restriktioner.

Information från IPF om VM

/Svenska Styrkelyftförbundet styrelse
För generella frågor, vänligen kontakta kansli@styrkelyft.se

SSF öppnar upp tävlingsverksamhet i begränsad omfattning

28 MAJ 2021 


Från 1 juni ges nu möjlighet till tävlande i begränsad omfattning inomhus för alla ålderskategorier.
Tävlingskommittén kan därmed ge sanktion för tävling. Dock måste tilldelad sanktion ske utifrån att man kan leva upp till SFHM:s direktiv gällande exempelvis max antal deltagare utifrån lokalens area. Det krävs fortfarande att varje deltagare kan disponera 10 kvm vilket i sig är en väsentligt begränsande faktor för hur många man kan vara i en lokal samtidigt. Därtill finns ett antal ytterligare parametrar att efterleva såsom att undvika trängsel, hygienfaktorer m.m.
 • Distansering gäller i alla förekommande delar av tävlingens genomförande såsom omklädning, invägning, uppvärmning etc. Markeringar på golv, skyltar etc. är att föredra. Ingen trängsel får förekomma, tänk på det vid invägning.
  För passning/klovning vid lyft och avlyft får det ske som vanligt med kroppsberöring så att lyften kan utföras på ett säkert sätt.
 • Varje deltagare har eget ansvar att se till så att man är fullt frisk utan något symptom för Covid-19.
 • Arrangören har ansvar att tillse så samtliga deltagare såsom lyftare, domare övriga funktionärer kan känna sig trygga och vara där utan risk att smittas. Viktigt att deltagarna får kännedom om föreskrifterna redan i förväg vid t.ex. inbjudan om vad som gäller inför tävlingen.
  Arrangemanget ska i övrigt arrangeras som vanligt med rätt antal funktionärer etc.
 
Föreningar får alltså själva bedöma och ansvara om de kan göra det smittsäkert och utifrån sin regions ev. lokala restriktioner och rekommendationer. 
Sanktionsansökan skall vara Tävlingskommittén tillhanda SENAST 10 dagar (normalt sett 30 dagar enl. tävlingsbestämmelser) före tänkt tävlingsdatum och beskriva tid, plats, datum och om möjligt deltagare lista. Ett mejl ska också skickas till rapport@antidoping.se med tävlingsuppgifter.
Observera att tävlingen INTE är kval/ranking grundande. Dock skall tävlingsprotokoll skickas in till kansliet.
Frågor runt sanktionsansökan för tävling besvaras av tävlingskommittén via mejl eller tele.
Som tidigare nämnts pågår ett arbete av tävlingskalender för övriga nationella tävlingar. Förhoppningen är att en färdig kalender kan presenteras under juni månad. Frågor runt detta besvaras av styrelsen alternativt kansliet via mejl eller tele.
 ​​​​​​​Tävlingskommittén​ hittar du här
/SSF
 
För övrig info allmänt runt tävlingsverksamhet se Riksidrottsförbundet

 https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/matchochtavlingimindreomfattningtillatsforallaaldrar

Har du blivit kontaktad av en okänd obehaglig person?

14 APR 2021 
​​​​​​​

Det har kommit till vår kännedom att det fortfarande finns framförallt tjejer som kontaktas av en man. Vilket påstått namn en person än har som gör närmanden, fysiska eller digitala, som upplevs obehagliga, hotfulla eller innehar sexuell karaktär är vår rekommendation att man polisanmäler det. Det är som ovan nämnt särskilt en man som varit aktiv via SMS, telefon men också via nätet mot lyftartjejer under flera år.

Nättroll är ett känt begrepp och det är tyvärr alltför enkelt att skapa fakekonton på ex. Facebook och Instagram. Många sådana har som sysselsättning att provocera i olika forum, men också än värre de som söker kontakt mer personligt. Ofta är det ganska lätt att se om det är fakekonton då de inte brukar funnits med så länge och ibland finns ingen riktig profilbild. Misstänker man det kan man alltid enkelt anmäla personen till Instagram eller Facebook genom att gå till personens konto och leta rätt på "Anmäl profil/användare" ...osv. Det brukar finnas i knappen med de tre punkterna. Det kan vara bra också att blockera personer som verkar ha en udda agenda. Personen kommer kanske tillbaks i annat namn (tjej- eller killnamn) så var försiktiga med vem ni för dialog med. 
Får man SMS elelr telefonsamtal har personen gått alldeles för långt och då bör man polisanmäla.

Vi har varit i kontakt med RFs Idrottsombudsman och visselblåsartjänst och de rekommenderar följande: Det finns god anledning att polisanmäla sådant agerande om man känner sig rädd eller hotad eller tycker att kontakten är obehaglig, även om det inte är direkt hotande.  Ingen ska behöva känna sig utsatt på grund av sin idrott och ingen har rätt att skrämma eller ofreda dig.  
Råden är:
 • Be personen på ett övertydligt sätt sluta kontakta dig.
 • Blockera personen ifall det är möjligt.
 • Anmäl kontot på sociala medier.
 • Varna andra.
 • Känner du obehag eller oro: Gör en polisanmälan!
I de fall du känner dig osäker hur du ska agera eller om du varit utsatt för brott, ring Polisen på 114 14 för vägledning om hur du ska agera.
Se Polisens sida om olaga hot här
Se Polisens sida om förföljelse / stalking här

Viktigt är att du inte ska känna dig ensam ifall något sådant sker utan att du kan alltid berätta för någon ex, polisen.
Har ni utsatts för detta och behöver fråga oss inom förbundet något eller vill nämna att det skett kontakta kansliet kansli@styrkelyft.se 010-450 71 70  Alternativt kontakta någon av de andra anställda.