Nyheter

​​​​​​​


SÄLJES

14 januari

DATORER
Dell Latitude E5470 Intel Core i3-6100U 14" Svart (Certifierad Renoverad)

Denna certifierade renoverade produkt är testad och certifierad för att se ut och fungera som ny. Renoveringsprocessen inkluderar funktionstestning, grundläggande rengöring, inspektion och ompackning. Produkten levereras med alla relevanta tillbehör.
14 tums HDF (1366x768) Non-Touch Anti-Green LCD-skärm
Intel Core i3-6100U-processor (dubbelkärnig, 2,3 GHz, 3 MB cache)
4GB DDR3 systemminne
128 GB Solid State Drive
Integrerad Intel HD-grafik
3 x USB 3.0, 1 x HDMI, 1 x VGA, 1 x Nätverkingång, 1 x strömkabel
Standardtangentbord och pekplatta
Windows 10


Datorerna inköptes från bytdator.se. De användes aldrig och är därför ouppackade och är kanonfräscha till ett bra pris. Vi säljer nu dessa fem st datorer.

Inköpspris 3 690 kr
Nu 2 750 kr inkl. frakt
Datorerna finns i Örebro och kan hämtas för 2 500 kr

Vid intresse, kontakta kansli@styrkelyft.se 010-450 71 70
​​​​​​​

                                   Domarinformation

13 januari

Nu har de domarböcker som kommit mig tillhanda återsänts, så med fungerande postgång bör ni få dem inom några dagar. Jag önskade att alla skulle sända med aktuella adressuppgifter och de flesta har skickat med en lapp eller noterat på kuvertet vilket jag är jättetacksam för. Redan här kunde jag uppdatera ett flertal adresser! För de andra har jag använt den adress som finns i SSFs databas och stämmer inte den så lär boken försvinna! Nytt utskick p.g.a. slarv att meddela flytt o.s.v. sker mot en avgift som föreningen då kommer få via faktura.

VIKTIGT: Alla domare står just nu som avstängda men registrerade böcker kommer bli aktiva inom några dagar. Det är alltså viktigt att inga avstängda domare tjänstgör vid kommande tävlingar och detta får tävlingsansvariga ha kontroll på. En tävling eller omgång där någon avstängd domare tjänstgjort kan komma att strykas helt!

Det finns fortfarande ett stort antal domare som inte sänt in sin bok för omregistrering gällande 2022 och trots dispens för aktivitet under 2020 och 2021 skall boken omregistreras för nytt tävlingsår annars förblir man avstängd och får domarlicensen indragen inför kommande år.
​​​​​​​
Patrik Björk / Ordförande Exekutive DomarkommitténUppdatering av ​​​​​​Tävlingsbestämmelser 13/1

13 januari


Följande redigeringar har utförts
§ 3:3 Omregistrering – Ny blankett där lyftaren, tidigare och nya föreningen undertecknar innan inlämning till kansliet.
§ 9:2 Antidoping Föreningsåtagande (tidigare; Antidopingavtal). Föreningen ska vart tredje år Vaccinera klubben mot doping genom Antidoping Sverige. 2021-12-22

Se Tävlingsbestämmelser


12 januari


SM utrustat i Falköping 28-30 januari INSTÄLLT!


Med anledningen av FHM och Regeringens utvidgning och förlängning av Coronarestriktioner så måste SSF tyvärr ställa in utrustade SM i Falköping. Vi ser det som mycket svårt att garantera smittsäkerhet med en sådan relativt stor tävling med resande deltagare från hela Sverige.

Samtliga startavgifter återbetalas. Ni som betalat in måste därför maila falkopingstk@gmail.com
Maila följande uppgifter:  Förening
                                              Namn på betalda lyftare och kategori
                                              BG/PG giro alt. kontonr
                                              Inbetald summa som ska återbetalas

                                              
Nytt datum för utrustat -SM kommer så snart SSFs kalendergrupp sett över kalendern. 
Nuvarande restriktioner ligger fram till 31/1 och kan först då omprövas av regeringen.
 
Urklipp från FHM: 
Kultur, idrott och fritid
Föreningar för kultur, idrott och fritid bör avstå från att ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar, av typen seriespel eller motsvarande kan genomföras.
Dessa allmänna råd gäller inte för sådan idrott som är yrkesmässig.
Folkhälsomyndigheten anser dessutom att det är viktigt att fortsatt bedriva vardagsaktiviteter för barn och unga för att främja den fysiska och psykiska hälsan. Det inkluderar exempelvis träningar, övningar och liknande träffar i den egna föreningen.
 

  
Vad beträffar serieverksamheten som är planerad att starta i februari och hur eventuella restriktioner påverkar detta återkommer Tävlingskommittén med inom kort. 
 
Tack för er förståelse och vi hoppas på en ljusning.

/SSFs Styrelse
​​​​​​​
​​​​​​​10 januari


Inbjudan Domarutbildning, Jönköping 19-20 februari


SISTA ANMÄLNINGSDAG 6 februari

​​​​​​​SE INBJUDAN

3 januari


Örebro Kraftsportklubb arrangerar Ungdoms & Junior SM 2022
i Styrkelyft & Bänkpress klassiskTack Marcus! 

30 december

Svenska Styrkelyftförbundet vill tacka Marcus Hirvonen för de insatser han utfört i sitt arbete som
Elitsamordnare nu när projektanställningen upphör till årsskiftet. Marcus har administrerat och
strukturerat upp en grund att jobba vidare med i de olika steg som elitsatsningen innebär. Marcus
har arbetat med kartläggning av vår elitstruktur, kategoriseringskriterier för lyftare samt funnits med
på några av våra internationella tävlingar som assisterande coach och mentor. Tyvärr har en besvärlig
Covid situation både under år 2020 samt 2021 ställt till problem så planerade utbildningar och
lägerverksamhet fick tyvärr skjutas på framtiden. SSF:s målsättning var en ekonomisk möjlighet till en
heltidstjänst för 2022 men tyvärr fick vi inte önskade ekonomiska medel när redovisningen för
kommande bidrag fastställdes av RF sent i december. Vi kommer därför fortsätta vår elitsatsning i
projektform och vi hoppas få möjlighet att även fortsatt få hjälp av Marcus men då via riktade
insatser.

Patrik Björk / SSF

Vilken avslutning på året!

29 december


Under första halvan av december avgjordes EM i styrkelyft klassisk i Västerås med stora framgångar för våra svenska lyftare!
Till att börja med så var det premiär i styrkelyft för Special Olympics med SSF som arrangör. Det var totalt sex lyftare med fem herrar och en dam som tävlade den första lördagen under EM, tre från Sverige och tre från Ungern. Nationstävlingen för herrar vanns inte otippat av Ungern som var en man mer. Bra insatser av de svenska lyftarna Mathilda Bergendahl, Fredrik Lundvall och Mattias Hedin. Fredrik klarade sex av åtta lyft, Mathilda åtta av nio lyft och Mattias klarade samtliga nio lyft med godkänt resultat. Bra jobbat alla tre!
Våra ungdomslag tog näst intill storslam! På herrsidan kom två till start och båda tog guld och damsidan kom tre till start med två guld och ett silver som resultat. Det räckte till en ”bronspeng” i nationstävlingen! 
Våra herrjuniorer svarade för en habil insats och blev femma i nationstävlingen. Det blev en bronspeng och fyra framskjutna poängplatser. Sammanfattningsvis en bra laginsats!
​​​​​​​Våra damjuniorer var snäppet vassare och knep bronset i nationstävlingen genom att individuellt ta ett guld, två silver och ett brons samt en fjärdeplats. Den som lyste mest var hemmatjejen Vilma Olsson som förutom att bli guldmedaljör också svarade för två världsrekord! Endast en tjej i openklassen överträffade Vilmas världsrekord på 520,5 kilo sammanlagt!
På damsidan i openklassen blev laget fyra i nationstävlingen med endast fyra deltagare. Starkt jobbat! Individuellt blev det ett silver och ett brons samt två sjätteplatser.
Herrarna stod för en enastående prestation när man vann nationstävlingen på imponerande 51
poäng! Tre guld, ett silver och en fin femteplats grundlade segerpoängen. Som om inte det
vore nog så blev Gustav Hedlund bäste herrlyftare på poäng tätt följd av Emil Norling!
Sverige dominerade totalt!

Till VM i styrkelyft (open, utrustad lyftning) deltog Sverige med totalt med totalt fem lyftare, tre tjejer och två killar. Det blev två fina femteplatser i den stenhårda konkurrensen och i nationstävlingarna kunde inte lagen göra sig rättvisa med så få lyftare. Förhoppningsvis kan vi skicka fler lyftare till nästa års VM och då blir säkert resultaten än bättre.

Ungefär samtidigt som VM gick U/J-NM, i såväl klassisk som utrustad lyftning i styrkelyft och
bänkpress, av stapeln i Finland. Många talangfulla tjejer och killar fick chansen att mäta sina krafter med de nordiska grannländerna och känna på hur det är att tävla internationellt. Sverige höll sig väl framme och bärgade 22 medaljer varav 14 guld. Framtiden ser ljus ut för svensk styrkelyft!

När det gäller övrig verksamhet som pågått under året och som kommer att fortsätta under
nästkommande år kan nämnas följande;

Samarbetet med Parasportförbundet och Special Olympics Sweden är viktigt och fungerar bra. Kommittén för parabänkpress och Special Olympics arbetar med utbildningsmaterial till steg 2 av ledarutbildning för parabänkpress. Nästa år kommer styrkelyft vara en av 12 idrotter på programmet under Special Olympic Games i Malmö. Parakommittén har haft möte och spikat både utbildning, läger och tävlingar för 2022.

Högskoleutbildningen i Falun är inne på läsår två. SSF:s instruktörer har undervisat i de praktiska delarna men vi har även undervisat i teoretiskt i SL specifika ämnen. Utbildningen har fått mycket bra respons av eleverna och termin fyra av totalt åtta startar under januari 2022. Förberedelsearbetet med att starta ett Riksidrottsgymnasium (RIG) i Falun fortsätter och det finns fler platser i Sverige där ytterligare RIG kan startas. Ambitionen och förhoppningen är att vi kan starta ett RIG under 2023.

Samarbete med Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) och Svenska Skolidrottsförbundet för att bedriva klassiskt styrkelyft för studerande. Det finns ett stort intresse från IPF att komma igång ännu mer med styrkelyft för studenter. Kontakt har tagits med universitet, SAIF och Sveriges Skolidrottsförbund. Student-SM planeras för eventuellt 30 april och 1 maj för kval till student-VM i Moskva. Det finns en plan för att växa med studenttävlingar och föreningar under 2022 för att eventuellt under 2023 kunna ha en parallell studentserie.

SFF har fått projektpengar ihop med tyngdlyftningsförbundet för projektet Idrott för äldre. Projektet har redovisats genom föreläsning för övriga förbund i projektet samt RF. Vår idrottsutvecklare Anett Langva kommer att sammanfatta vad som har fungerat bra och mindre bra i de föreningar som testat detta. Nio föreningar har deltagit i pilotprojektet. Nytt projektanslag är beviljat av RF för nästa år. 
Representanter från våra deltagande föreningar, samt en del andra personer, har utbildat sig som instruktörer i idrott för äldre. Ett utbildningsmaterial kommer att sättas samman av Anett och de utbildade instruktörerna. 

Ja, detta var axplock av några av våra större projekt som pågår just nu. Naturligtvis sker en hel del andra aktiviteter parallellt med ovan nämnda! 

Stort TACK till er alla som bidrar verksamt till svensk styrkelyfts starka utveckling och
position inom svensk idrott!

Gott Nytt År önskar styrelsen genom Thomas Högberg


Nytt  beslut gällande Antidopingkrav för Föreningar (se styrelseprot. 21/12 § 131

28 december


​​​​​​​Från och med 2022 är kravet på föreningar i SSF att samtliga föreningar ska "Vaccinera klubben mot doping" vart tredje år.  Det s.k. Antidopingavtalet är borttaget och därmed inte aktuellt fr.o.m. 2022.

För att veta när ni behöver göra det nästa gång, sök efter er förening HÄR och se när ni gjorde det sist.

HÄR kommer senare samtliga föreningar uppdateras med Vaccienra klubben och år.

Styrelseprotokoll

23 december
​​​​​​​

SPECIAL OLYMPIC GAMES Malmö 16 - 19 juni 2022


Anmäl dig senast den 28 februari på specialolympicsgames.se


SE INBJUDAN HÄR

Föreskrifter och allmänna råd från och med den 23 december

22 december​​​​​​​


För information om gällande Covidrestriktioner inom idrotten LÄS HÄR
​​​​​​​

Revidering i Tävlingsbestämmelserna

22 december
​​​​​​​

§ 4:9 Serieomgångar - Varje serieomgång ska avgöras under två helger (11 dagar mellan torsdag och 2:a söndag)           

Kansliet / Tävlingskommittén

Styrelseprotokoll

20 december
​​​​​​​

Dags sända in domarboken!

17 december
​​​​​​​

Nu är snart tävlingssäsongen över så det är dags för alla domare att sända in domarboken för omregistrering 2022. Alla böcker skall skickas in oavsett om det varit uppdrag eller ej  2021.
Alla domare är automatiskt avstängda domarboken registrerats för tävlingsåret 2022.

Tänk på att:
Vänligen skicka med en notis om er aktuella adress och övriga uppgifter! Varje år försvinner ett flertal böcker då SSFs kansli inte fått information om adressändring!
 
Alla böcker skall finnas insända senast 2022-02-15 så jag i god tid hinner omregistrera! 
De böcker som inte inkommit i tid alternativt måste skickas om (ny bok) på grund av missad adressändring kommer påföras en avgift om 75 kr till föreningen.
Boken skickas till:
Patrik Björk   
Vargstigen 3     
507 70  GÅNGHESTER

 
God Jul och Gott Nytt År!
Patrik Björk / ordförande Executive Domarkommittén
​​​​​​​

Inbjudan till Veteran EM Styrkelyft klassisk finns nu


8-13 mars 2022 Vilnius, Litauen

OBS! Nytt tillvägagångssätt kring intresseanmälan till veteranlandslaget SE HÄR

INBJUDAN

​​​​​​​

För frågor kontakta veteranlandslaget@hotmail.com


Intresseanmälan 
Europeiska Universitetscupen i Styrkelyft


23-27 mars Hamm, Luxemburg 2022

Svenska Styrkelyftförbundet kommer från 2022 att satsa på att få igång tävlingsverksamhet nationellt och internationellt för studenter på svenska universitet och därtill anslutna högskolor. Med ambition att deltaga på både universitets EM i Luxemburg i mars samt universitets VM i Moskva i juni. Ett VM-kval i form av ett student-SM är planerat under våren i Falun. Mer information kommer. Härmed efterfrågas intresseanmälan från studenter på våra universitet och därtill knutna högskolor för deltagande på universitets EM I Luxemburg. Förutsättningen är att du är licensierad lyftare i en SSF ansluten förening. SSF äger den subjektiva rätten till bedömning att ta ut lyftare, ansvariga ledare, domare och coacher.

Allt detta sker i samarbete och i samverkan med Svenska Akademiska Idrottsförbundet.

SSF står för resa, boende, anmälninsgavgift och coach.  

Sänd din intresseanmälan till robert.ericsson@styrkelyft.se och kopia till kansli@styrkelyft.se 
I intresseanmälan anger du namn, föreningstillhörighet och registrerat resultat
Detta måste vara förbundet tillhanda senast den 7 januari 24.00.

​​​​​​​Efter ett år utan serie återupptas den så äntligen 2022. Serien gäller för alla föreningar som vill delta och tävlingstillfällena pågår vid de fyra serieomgångar som utmärkts i kalendern och en avslutning med
Lag SM för Elitlagen. 

Serien är grunden för tävlingsverksamheten och där tävlar den stora mängden av våra utövare på olika nivåer. Serien är en suverän företeelse då ett och samma lag kan bestå av alltifrån världslyftare till nybörjare.

Då serien lades ner på grund av det akuta pandemiläget 2020-2021 frös vi lagens placeringar i respektive division. När den nu startar upp igen är lagpoängen nollade men ingen har flyttats upp eller ner sedan starten 2020. Genom uppstartbidraget utgår inga serieavgifter från SSF utan deltagandet i serien är gratis för samtliga lag.

Samtliga lag finns kvar sedan tidigare, men för att delta med ett nytt lag eller avanmäla ett befintligt, meddela ålderskategori, BP/SL & utrustat/klassisk. Nytillkomna lag startar alltid i den lägsta divisionen för respektive kategori. Vill ni av någon anledning inte delta med befintligt lag i serien är det viktigt att ni avanmäler det så att andra lag kan flyttas upp. Titta därför igenom vilka lag ni har sedan tidigare. 

LÄS MER OM SERIEFÖRUTSÄTTNINGARNA HÄR

För frågor, kontakta kansliet 
​​​​​​​

RESULTATLISTOR U/J SM Nässjö 18-21 november

20211122 


SE LIVE HÄR   RESULTATLISTOR excel


Cassandra Annergren, Theodor Lööv von Hage, Axel Isberg & Emil Lundgren överträffade varsina världsrekord i Sub-Junior!!! 


20211111

Stora framgångar för bänkpressarna!

I slutet av oktober var våra duktiga bänkpressare i alla ålderskategorier i elden när VM i både utrustad bänkpress och klassisk bänkpress gick av stapeln i Litauen.
Stort grattis till alla medaljörer och ett särskilt grattis till er som tog guld. Ni var hela 14stycken!
Totalt blev det 28 medaljer och i nationstävlingen blev sex landslag topp 3 och ytterligare sex landslag topp 6. Imponerande topp och bredd! De landslag som placerade sig längre ner i resultatlistan bestod bara av en till två deltagare och då är det svårt att nå en framskjuten placering.
Bra topp och bredd resultatmässigt visar också på att våra coacher har stor del i dessa framgångar!
Till sist måste vi ge ett extra stort grattis till Matilda Vilmar som satte världsrekord i klass -69 kilo, utrustad bänkpress med fantastiska 178,5 kilo!!!
I och med VM i Klassisk Styrkelyft i Halmstad och VM Bänkpress i Litauen så har vi fått en kanonstart efter ”ökenvandringen” under pandemin. Hoppas att det kommer mera på VM i Norge och EM i Västerås. Framgång föder framgång heter det ju….. Lycka till alla ni som ska tävla på dessa mästerskap!
 
SSF:s styrelse genom Thomas Högberg, ordförande

20211109

SM i Styrkelyft & Bänkpress utrustat, Falköping 28-30 januari


Falköpings TK tilldelas arrangemanget och vi ser fram emot ett fint SM utrustat
för samtliga ålderskategorier. 

Inbjudan och info kommer ut HÄR 
​​​​​​​

20211109

Prins Bertils och Prinsessan Lilians idrottsstiftelse


Stiftelsens ändamål är att främja svensk idrott genom stipendier till ledare och instruktörer för deras vidareutbildning, både nationellt och internationellt

Stipendiesumma 
10.000-25.000 kr/stipendium. OBS! Detta är det högsta ledarstipendiet som RF delar ut.

Ändamål för stipendiet
Ge ledare och instruktörer högre vidareutbildning, både nationellt och internationellt. Sökes av huvudorganisationer, förbund, föreningar eller enskild inom RF, SOK, Kungliga Automobilklubben (KAK), Kungliga Motorbåt Klubben (KMK), Svenska Aeroklubben, Livräddningssällskapet/Simfrämjandet (SLS) och Svenska Turistföreningen.

Ansökningsförfarande
Ansökningshandlingen skickas först till respektive huvudorganisation innan 6 december (ansökningarna ska från huvudorganisationerna vara RF tillhanda senast den 31 december). Organisationerna rangordningar ansökningarna.
Besked till de som får stipendiet lämnas under senare delen av första halvåret 2022.
 
Har ni några frågor är ni välkomna att kontakta kristiina.sagbrant@rfsisu.se.

Bra jobbat och grattis! 

5 oktober


Våra lyftare skördade stora framgångar under VM i klassiskt styrkelyft i Halmstad! Kul att det gick så bra i den första internationella tävlingen för svenskt vidkommande på mer än 18 månader!

Ett särskilt grattis till alla medaljörer och i synnerhet till de som tog guld men alla förtjänar beröm för sina prestationer. Vi har en härlig bredd och topp i alla ålderskategorier. Vi var ”topp 3” i tio nationstävlingar av fjorton möjliga. Det tycker jag är fantastiskt bra! Det blir spännande att se hur det går på de bägge återstående VM, NM samt EM i Västerås. På EM tävlar ungdomar, juniorer och seniorer. Totalt är ca 550 lyftare preliminäranmälda! Det blir med stor säkerhet det hittills största EM:et i klassisk styrkelyft.

En stor eloge också till våra coacher, domare och redaktionskommitténs representanter som var på plats i Halmstad. Redaktionskommittén fick stor uppskattning för sitt arbete och gjorde mycket bra PR för vår sport och våra deltagare.

Hoppas att vi ses i Västerås i början på december!

SSF:s styrelse genom Thomas Högberg, ordförande


Uttagningskriterier 2022 och 2023 Veteranlandslaget

30 September

Grundkriterier 2022
För att vara aktuell för veteranlandslaget 2022 måste du ha gjort minst en godkänd tävling under kvalificeringstiden, fr.o.m. 2021-01-01 t.o.m. 2021-12-31.
Du ska finnas registrerad i databasen med godkänt resultat i den kategori du önskar att representera i veteranlandslaget. Till exempel ifall du önskar tävla i Styrkelyft klassisk internationellt 2022 måste du ha gjort en giltig tävling i Styrkelyft klassisk under kvalificeringstiden för att vara aktuell. Giltiga tävlingar är serietävling eller tävling med högre status, alltså inte klubbtävlingar eller uppvisningstävlingar.
OBS! Det räcker att ha tävlat i Styrkelyft klassisk för att vara aktuell för Bänkpress klassisk, respektive Styrkelyft utrustat för att vara aktuell i Bänkpress utrustat.
 
Grundkriterier 2023
För att vara aktuell för veteranlandslaget 2023 måste du ha gjort minst en godkänd tävling under kvalificeringstiden, fr.o.m. 2022-01-01 t.o.m. 2022-12-31 samt deltagit på ett SM (under 2022) som motsvarar den kategorin/tävlingsgren du har för avsikt att delta i Veteranlandslaget.
Du ska finnas registrerad i databasen med godkänt resultat i den kategori du önskar att representera i veteranlandslaget. Till exempel ifall du önskar tävla i Styrkelyft klassisk internationellt 2023 måste du ha gjort en giltig tävling i Styrkelyft klassisk under kvalificeringstiden för att vara aktuell. Giltiga tävlingar är serietävling eller tävling med högre status, alltså inte klubbtävlingar eller uppvisningstävlingar.
OBS! Det räcker att ha tävlat i Styrkelyft klassisk för att vara aktuell för Bänkpress klassisk, respektive Styrkelyft utrustat för att vara aktuell i Bänkpress utrustat.
 
​​​​​​​Till Veteransidan
Med vänlig hälsning Veteranlandslaget, Amit Selberg​​​​​​​

​​​​​​​

Kalenderuppdatering

29 September


Till kalendern

Kalender för 2022 är nu planerad med nationella mästerkap och fyra serieomgångar utlagda över året.  

Då utrustade SM arrangeras redan sista helgen i januari 2022 så läggs en extra kval/ranking period in nu från 25 november-19 december 2021.

DM är som tidigare fritt för distrikten att planera in vid någon av serieomgångar.
 
Landsdelsmästerskapen (LDM) är för för att skapa en extra kvalmöjlighet till SM tävlingar och för att ge möjlighet till en större tävling för under SM nivå.
Även för LDM avgör distrikten ifall de vill arrangera tävlingen. 
 
Frågor om planering av verksamhetskalender besvaras av :
Kansliet  010-450 71 70
Alternativt 
Thomas Wulffeld
Michal Marciniewski 
 
Övriga frågor runt kval, serie verksamhet och SM tävlingar besvaras av Tävlingskommittén  

/SSF kalender grupp/ Tävlingskommittén​​​​​​​

Restriktionerna tas bort 29 september

8 September​​​​​​​


29 september tas särskilda restriktioner för sammankomster bort och vi kan åter tävla och träffas "som vanligt" med publik o.s.v. Särskild hänsyn med handhygien, avstånd etc. bör ändå tas i beaktan för att inte pandemin åter ska blossa upp. 

Läs mer här

För frågor, kansli@styrkelyft.se​​​​​​​
​​​​​​​

Beviljat återstartsbidrag från RF. Fria licenser etc.

30 Augusti​​​​​​​


SSF har beviljats sitt sökta Återstadsbidrag som regeringen tilldelar idrotten i och med
pandemin. Stödet har olika delar med fokus på föreningsfrämjande åtgärder. 
 
Det beviljade bidraget innebär följande:
 • Avgiftsfria tävlingslicenser för alla, år 2021 - 2022  (gäller ej domarlicens och gemensam domarvgift 500kr/förening)
 • Avgiftsfri serie, år 2022                                                       
 • Avgiftsfritt medlemskap 2022 till SSF och SDF för våra medlemsföreningar.
  SDF erhåller ändå som tidigare 1000kr / förening.
 • Avgiftsfri barn- & ungdomstränarutbildning, år 2021 – 2023
 • Stimulansbidrag för arrangerande av SM tävlingar år 2021 – 2022. 

För licenser och serie gäller på samma sätt som tidigare att ta ut licenser 2021 och 2022 och att anmäla serielag till 2022. Skillnaden blir att föreningarna får fakturor där licenserna jämkas mot bidraget, så det blir alltså mest nollfakturor som kommer. Detta för att stämma av kostnader och intäkter mot SSFs bokföring.

/SSFs styrelse
För frågor kansli@styrkelyft.se
​​​​​​​

Kval till SM 2021-2022

20 Augusti


För kval till SM tävlingar gäller liksom tidigare, enligt Tävlingsbestämmelserna 5:12, att kvalperioden startar fr.o.m. efter föregående SM i respektive kategori. Det betyder att för de kategorier som inte haft SM sedan 2019 eller 2020 så gäller att ha gjort SM kval på någon tävling därefter. I databasen Rankin hittar ni tidigare års resultat. 

Databasen    
Här hittar du mer information om kval och kvalgränserna 2021-2021

Information från Exekutive Domarkommittén

11 Augusti


Exekutive Domarkommmittén har fått frågor om aktivitetskrav för år 2021 med tanke på Covid och förändrad tävlingssäsong.
 
En generell dispens kommer ges för år 2021 enligt samma upplägg som år 2020 d.v.s. att ingen domare kommer mista sin domarlicens ifall aktivitetskravet inte uppnås. 
Under tävlingsåret 2022 måste de domare som år 2019 hade en varning tillfullo uppfylla gällande aktivitetskrav och detta gäller samtliga domare oavsett kategori för att inte mista sin domarlicens.

Samtliga domare ska vid tävlingsårets slut skicka in sin domarbok för omregistrering oavsett ifall man haft uppdrag eller ej. Alla domare är med automatik avstängda under starten av ett tävlingsår tills man omregistrerats och därmed fått förnyad licens.
 
Vi uppmanar alla domaransvariga i distrikten och samtliga domare att försöka få uppdrag och börja döma igen nu när det kommer erbjudas tävlingar runt om i landet!
 
Patrik Björk / Ordförande Exekutive Domarkommittén 

​​​​​​​​​​​​​​

Landslagsinformation 2022

21 juni


Har man som lyftare ambition att delta vid internationella mästerskap kommer SSF se SM veckan som den främsta uttagningen för seniorer i Styrkelyft och Bänkpress klassisk.
SM veckan 2022 går i Piteå i slutet av mars. 
 ​
För övriga landslag gäller också SM som den viktigaste uttagningstävlingen.
SM är Sveriges största nationella tävling och för förbundet är det av stor vikt att denna tävling prioriteras, det är också vad publik och media förväntar sig. 
//Svenska Styrkelyftförbundet

För landslagsfrågor, vänligen kontakta respektive coach eller marcus.hirvonen@styrkelyft.se

SSF öppnar upp tävlingsverksamhet i begränsad omfattning

28 MAJ 2021 


Från 1 juni ges nu möjlighet till tävlande i begränsad omfattning inomhus för alla ålderskategorier.
Tävlingskommittén kan därmed ge sanktion för tävling. Dock måste tilldelad sanktion ske utifrån att man kan leva upp till SFHM:s direktiv gällande exempelvis max antal deltagare utifrån lokalens area. Det krävs fortfarande att varje deltagare kan disponera 10 kvm vilket i sig är en väsentligt begränsande faktor för hur många man kan vara i en lokal samtidigt. Därtill finns ett antal ytterligare parametrar att efterleva såsom att undvika trängsel, hygienfaktorer m.m.
 • Distansering gäller i alla förekommande delar av tävlingens genomförande såsom omklädning, invägning, uppvärmning etc. Markeringar på golv, skyltar etc. är att föredra. Ingen trängsel får förekomma, tänk på det vid invägning.
  För passning/klovning vid lyft och avlyft får det ske som vanligt med kroppsberöring så att lyften kan utföras på ett säkert sätt.
 • Varje deltagare har eget ansvar att se till så att man är fullt frisk utan något symptom för Covid-19.
 • Arrangören har ansvar att tillse så samtliga deltagare såsom lyftare, domare övriga funktionärer kan känna sig trygga och vara där utan risk att smittas. Viktigt att deltagarna får kännedom om föreskrifterna redan i förväg vid t.ex. inbjudan om vad som gäller inför tävlingen.
  Arrangemanget ska i övrigt arrangeras som vanligt med rätt antal funktionärer etc.
 
Föreningar får alltså själva bedöma och ansvara om de kan göra det smittsäkert och utifrån sin regions ev. lokala restriktioner och rekommendationer. 
Sanktionsansökan skall vara Tävlingskommittén tillhanda SENAST 10 dagar (normalt sett 30 dagar enl. tävlingsbestämmelser) före tänkt tävlingsdatum och beskriva tid, plats, datum och om möjligt deltagare lista. Ett mejl ska också skickas till rapport@antidoping.se med tävlingsuppgifter.
Observera att tävlingen INTE är kval/ranking grundande. Dock skall tävlingsprotokoll skickas in till kansliet.
Frågor runt sanktionsansökan för tävling besvaras av tävlingskommittén via mejl eller tele.
Som tidigare nämnts pågår ett arbete av tävlingskalender för övriga nationella tävlingar. Förhoppningen är att en färdig kalender kan presenteras under juni månad. Frågor runt detta besvaras av styrelsen alternativt kansliet via mejl eller tele.
 ​​​​​​​Tävlingskommittén​ hittar du här
/SSF
 
För övrig info allmänt runt tävlingsverksamhet se Riksidrottsförbundet

 https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/matchochtavlingimindreomfattningtillatsforallaaldrar

Har du blivit kontaktad av en okänd obehaglig person?

14 APR 2021 
​​​​​​​

Det har kommit till vår kännedom att det fortfarande finns framförallt tjejer som kontaktas av en man. Vilket påstått namn en person än har som gör närmanden, fysiska eller digitala, som upplevs obehagliga, hotfulla eller innehar sexuell karaktär är vår rekommendation att man polisanmäler det. Det är som ovan nämnt särskilt en man som varit aktiv via SMS, telefon men också via nätet mot lyftartjejer under flera år.

Nättroll är ett känt begrepp och det är tyvärr alltför enkelt att skapa fakekonton på ex. Facebook och Instagram. Många sådana har som sysselsättning att provocera i olika forum, men också än värre de som söker kontakt mer personligt. Ofta är det ganska lätt att se om det är fakekonton då de inte brukar funnits med så länge och ibland finns ingen riktig profilbild. Misstänker man det kan man alltid enkelt anmäla personen till Instagram eller Facebook genom att gå till personens konto och leta rätt på "Anmäl profil/användare" ...osv. Det brukar finnas i knappen med de tre punkterna. Det kan vara bra också att blockera personer som verkar ha en udda agenda. Personen kommer kanske tillbaks i annat namn (tjej- eller killnamn) så var försiktiga med vem ni för dialog med. 
Får man SMS elelr telefonsamtal har personen gått alldeles för långt och då bör man polisanmäla.

Vi har varit i kontakt med RFs Idrottsombudsman och visselblåsartjänst och de rekommenderar följande: Det finns god anledning att polisanmäla sådant agerande om man känner sig rädd eller hotad eller tycker att kontakten är obehaglig, även om det inte är direkt hotande.  Ingen ska behöva känna sig utsatt på grund av sin idrott och ingen har rätt att skrämma eller ofreda dig.  
Råden är:
 • Be personen på ett övertydligt sätt sluta kontakta dig.
 • Blockera personen ifall det är möjligt.
 • Anmäl kontot på sociala medier.
 • Varna andra.
 • Känner du obehag eller oro: Gör en polisanmälan!
I de fall du känner dig osäker hur du ska agera eller om du varit utsatt för brott, ring Polisen på 114 14 för vägledning om hur du ska agera.
Se Polisens sida om olaga hot här
Se Polisens sida om förföljelse / stalking här

Viktigt är att du inte ska känna dig ensam ifall något sådant sker utan att du kan alltid berätta för någon ex, polisen.
Har ni utsatts för detta och behöver fråga oss inom förbundet något eller vill nämna att det skett kontakta kansliet kansli@styrkelyft.se 010-450 71 70  Alternativt kontakta någon av de andra anställda.